Ovidiu Creţu: Ne obligă legea să impunem această taxă specială de salubrizare. Este şi o taxă morală, până la urmă

Bistriţenii care nu au încheiat contracte cu Vitalia vor achita o taxă specială de salubrizare. Executivul Primăriei Bistriţa propune instituirea taxei de salubrizare pentru persoanele fizice şi juridice care nu au încheiate contracte cu operatorul de salubrizare licenţiat- SC Vitalia Servicii pentru Mediu S.A.

Potrivit primarului Ovidiu Creţu, iniţatorul acestui proiect de hotărâre, instituirea taxei de salubrizare ar putea duce la creşterea calităţii serviciilor, la dispariţia fenomenului de abandonare şi depozitare a gunoaielor pe domeniul public, "pentru ca locuitorii municipiului Bistriţa să beneficieze de colectarea deşeurilor urbane în condiţii normale".

Proiectul de hotărâre va fi supus la vot, din nou, în şedinţa ordinară de joi, deoarece în ultima şedinţa a Consiliului Local nu a întrunit numărul necesar de voturi. Primarul Ovidiu Creţu a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că proiectul a fost abordat din punct de vedere politic.

"Această taxă specială de salubrizare, în conformitate cu Legea 101 şi modificările care au apărut la sfârşitul anului trecut, este obligatorie pentru toate unităţile administrative. În şedinţa de data trecută nu s-a înţeles foarte bine acest lucru, vom relua proiectul de hotărâre în şedinţa de joi.

Am văzut că în şedinţa Comisiei economice lucrurile au fost reluate din punct de vedere politic: că nu e bine să mai introduci o taxă, că nu e în regulă, cei de la Vitalia nu îşi fac treaba etc. Una-i una, alta-i alta. Noi îi urmărim pe cei de la Vitalia să rezolve problemele pe care le are oraşul şi trebuie să spun, dacă începutul a fost extrem de dificil, lucrurile încep să se aşeze, dar această taxă ne obligă legea să o impunem”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Potrivit edilului, taxa specială de salubrizare este şi o taxă morală, pentru că toţi producem deşeuri în oraş.

"Eu spun că este şi o taxă morală, până la urmă. Dacă nu plătesc taxa cei care nu au contracte, înseamnă că cineva trebuie să plătească mai mult, pentru că toţi producem deşeuri în oraş. Am explicat că, în trecut, Urbana nu a beneficiat de un asemenea ajutor pentru că legea nu permitea”, a precizat Ovidiu Creţu.

Tarifele propuse în acest sens sunt : 42 lei / persoană / an în cazul persoanelor fizice, respectiv 297 lei/ tonă / an în cazul persoanelor juridice.

Taxa specială de salubrizare se va plăti,anual, cu termene de plată în două rate egale, în 31 martie, respectiv 30 septembrie. Taxa se va încasa prin casieriile Direcţiei Economice – Venituri din cadrul Primăriei sau direct în contul municipiului deschis la Trezoreria municipiului Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5