Palatul Culturii Bistriţa şi Federaţia Naţională de Folclor, prezente la Festivalul Pogăciţelor din Chitighaz, Ungaria

Maria Herineanu

Puntea culturală dintre Palatul Culturii Bistriţa şi Primăria Chitighaz s-a făcut în urmă cu mai bine de 10 ani. Atât artiştii bistriţeni, cât şi cei maghiari au fost prezenţi în schimburi de experienţă promovând frumuseţea culturii celor două popoare, atât la Bistriţa, cât şi la Chitighaz.
Ajuns la a X-a ediţie, Festivalul Pogăciţelor a fost şi anul acesta unul dintre cele mai importante evenimente de peste an realizate pentru comunitatea condusă de primarul Kalcso Maria. Tot de atâţia ani, artiştii de la Palatul Culturii sunt prezenţi la sărbătoarea comunei. De-a lungul timpului, bistriţenii au răspuns invitaţiei prietenilor maghiari prin expoziţii de carte, de fotografii, concerte folclorice, pop-rock, reprezentaţii de dans modern, prin Trupa de Teatru de Păpuşi „Alexandru Misiuga” şi prin memorabile întâlniri cu scriitorii.
Localitatea Chitighaz are o comunitate importantă de români, cu şcoală cu predare în limba română, unde predă limba engleză profesoara din Bistriţa, Iulia Moldovan. Anul trecut, împreună cu elevii, bistriţeanca a vizitat oraşul natal, derulând proiecte cu elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, pe care l-a absolvit, anii liceului rămându-i în memorie ca unele dintre cele mai frumoase clipe.
Comunitatea noastră are şi o biserică ortodoxă în cnetrul localităţii, unde slujeşte părintele Florin Olteanu şi unde, în ajunul Sfintelor sărbători de Crăciun a poposit Corala bistriţeană „Andrei Mureşanu”, care a susţinut, sub bagheta dirijorului Cornel Pop, un concert de colinde, impresionând asistenţa.
La Festivalul Pogăciţelor, Palatul Culturii a fost prezent, anul acesta, cu o expoziţie de carte a Societăţii Scriitorilor Bistriţeni Conexiuni, care a marcat de curând 10 ani de existenţă, prilej cu care au fost editate o serie de antologii cu scriitorii bistriţeni.
Deschiderea manifestărilor s-a făcut de către primarul Kalcso Maria, preşedintele Autoguvernării româneşti din Chitichaz, Alexandru Fina, preşedintele Consiliului Judeţean Bekescsaba – Zalay Mihali, deputaţii în Parlamentul Ungariei – Gyula Vantara şi Traian Cresta, Varju Laszlo, preşedintele Autoguvernării pe ţară a românilor din Ungaria – Tiberiu Juhasz, adjunctul şefului de Departament în cadrul Cancelariei premierului Ungariei, Budai Miklos ş.a. În acest cadru, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, i-a îndemnat pe românii din Ungaria să-şi păstreze valorile şi tradiţia. Mesajul preşedintelui Uniunii Mondiale de Folclor şi a directorului Palatului Culturii, prof. dr. Dorel Cosma, a fost transmis de referentul cultural Maria Herineanu şi vicepreşedintele Federaţiei de Folclor din România, Teodor Puşcaş, coordonatorii delegaţiei româneşti.
Printre momentele care merită remarcate amintim binecuvântarea pâinii (serviciu religios săvârşit de pr. Florin Olteanu), dar şi întrecerea gospodinelor din sat care au pregătit, pentru ediţia jubiliară, pogăciţe gustoase. Premiul principal – „Pogăciţa anului” a fost câştigat de către Şcoala Profesională din Chitighaz, iar premiul I de Szabone Megyeri Timea, care a pregătit pogocăţe cu afine roşii şi nuci. Printre pogăciţele premiate au mai fost cu unt şi caşcabal, cu cârnaţi şi seminţe de susan, cu smântână etc.
La bucuria bucatelor şi la întâlnirea fiilor satului, Federaţia Naţională de Folclor a fost prezentă cu Ansamblul „Cânt şi joc” din Peştişani, Gorj, coordonat de Emilia Bubulac, vicepreşedinte IGF România, alături de directorul Ansamblului „Mileta ciolofan” şi coregrafii Marian şi Adriana Stelian.
Imediat după reprezentaţia românilor în Ungaria, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, i-a transmis preşedintelui IGF, Dorel Cosma, un mesaj prin care a felicitat delegaţia ce ne-a reprezentat cu cinste la Chitighaz: „Artiştii dumneavoastră au avut un rol important în festival menit să ajute la păstrarea identităţii etnice, linvgistice şi culturale a românilor din Ungaria. Vă asigur pe toţi de toată consideraţia şi respectul meu. Sper să vă mai avem oaspeţi şi la alte evenimente de pe agenda comunităţii româneşti de aici. Vă doresc, tuturor, tot binele din lume”.
Iată că, prin prezenţa lor, artiştii noştri au reuşit să fie încă o dată ambasadorii frumuseţii culturii noastre pe care a promovat-o în mijlocul comunităţii româneşti din Ungaria.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5