Parcul Industrial Bistriţa-Sud, finalizat

*Ovidiu Creţu: Îmi doresc ca în Parcul Industrial să fie multe IMM-uri care să angajeze oameni şi să îi plătească bine

A fost finalizat proiectul ,,Parc Industrial Bistriţa-Sud”. Situat în localitate componentă Sărata, parcul are o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare dintre care 19, 6 hectare sunt disponibile pentru agenţii conomici. Lucrările în Parcul Industrial din Sărata au fost realizate de asocierea SC Antrepriza Reparaţii şi Lucrări ARL SA Cluj – SC Serbis SRL Bistriţa. La conferinţa de închidere a proiectului finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional au participat alături de reprezentanţii administraţiei locale, echipa de proiect, reprezentanţi ai constructorului, consilierul municipal Ioan Petelu, fostul viceprimar Ioan Turc, actualul şef al ORC BN ( Parcul Industrial a fost promovat în oferta electorală a lui Turc în 2008). Cererea de finanţare pentru acest proiect a fost depusă în urmă cu cinci ani, în octombrie 2010, însă contractul de finanţare s-a semnat abia în martie 2014.

"Eu susţin în continuare că dezvoltarea Bistriţei trebuie să se bazeze foarte mult pe IMM-uri, nu degeaba ele sunt finanţate cu precădere de UE. Dacă în Parcul Industrial ar veni, mâine, o formă care să închirieze toate locurile şi să spună că angajează 5.000 de oameni sau 10.000 de oameni, sigur, că am încheia contratul. Dar nu aceasta este ţinta noastră. În loc de o firmă care să angajeze 10.000 de oameni, prefer 500 de firme care să angajeze câte 20 de oameni, prefer IMM-uri, sigur le prefer pe cele bazate pe producţie, care să asigure locuri de muncă şi care să aibă flexibilitatea necesară unei industrii care este stabilizată.

Îmi doresc ca în Parcul industrial să fie multe IMM-uri care să angajaze oameni, să îi plătească bine şi să aibă stabilitate în timp. Am realizat o construcţie care trebuie implută, cu ghilimele de rigoare, de către SC Business Park, cu suflet, adică cu agenţi economici care să angajeze, care să producă, care să plătească salarii şi impozite şi să asigure sustenabilitatea industrială a municipiului”, a declarat primarul Ovidiu Creţu, luni, în conferinţa de presă.

Creţu a mai spus că în următoarele zile va clarifica toate problemele juridice pentru ca SC Business Park, societatea care gestionează parcul, să preia cele 19,6 hectare. "Va urma o perioadă de negociere pentru fiecare parte, pentru fiecare lot, pentru că această societate va trebui să gestioneze un bun al nostru”.

"Eu apreciez că începând din anul acesta vom fi societăţi care se vor aşeza în parc, în sensul că vor începe să îşi construiască utilităţile, asta înseamnă că putem să ne aşteptăm la angajări, la anul, în vară. Nu există la ora asta ceva concret, decât promovabilitatea sau marketingul pe care le-a făcut domnul administrator Iulius Dumitru, pentru că nu are încă mandat să semneze contracte de închiriere, vânzare. Abia acum, am primit noi, municipiul, de la constructor, obiectivul”, a precizat edilul.

Managerul SC Business Park, Iulius Dumitru, a afirmat că, până în prezent, au fost depuse 12 scrisori de intenţie din partea unor companii locale, interesate să concesioneze teren, suprafaţa totală solicitată de acestea ridicându-se la circa 10 hectare.

"În clipa de faţă există 12 scrisori de intenţie din partea unor companii. Aceste companii sunt companii locale, dar vom avea colaborări şi cu comapnii din străinătate. Viziunea mea pentru acest parc este să îl populăm cu IMM-uri, mai degrabă decât cu o companie foarte mare. Probabil dintre ele se vor concretiza 6, 7 poate 10, ca suprafaţă ocupată, deja 10 hectare sunt acoperite cu scrisori de intenţie. Putem vorbi de 250 – 500 de locuri de muncă, depinde tipul de companie şi de timpul de activitate. Taxa de concesiune pe teren porneşte de la 0,2 euro/mp/an”, a subliniat managerul SC Business Park.

Primarul Ovidiu Creţu a precizat că atragerea investitorilor trebuie să se întâmple într-o conjunctură generală. "Noi vom cere şi judeţului, dar şi Guvernului să se implice”.

"În ceea ce priveşte locurile de muncă, în analiza post beneficiu, am estimat la final de parc, 2000 de locuri de muncă, însă numărul lor este relativ. Aştept multe de la Business Park, de la domnul Iulius şi la experienţa pe care o are cred că vom lucra mult timp împreună. Atragerea investitorilor trebuie să se întâmple într-o conjunctură generală. Şi aici trebuie să se implice administraţia. Noi vom cere şi judeţului să se implice, dar şi Guvernului, pentru că noi am promovat acest Parc Industrial, inclusiv prin ambasadele noastre din două ţări, din China şi din Arabia Saudită”, a subliniat Creţu.

Valoarea totală finală este de 25.564.673,68 lei, din care 14.456.019,47 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, iar restul provin din creditul bancar contractat de Primăria Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5