Părintele Paisie de la Nuşeni: Taină şi dialog – cheie de înţelegere a creştinismului

Prof. Florin I. Bojor

Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Bistriţa s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de persoane venite să-l întâlnească pe Părintele Paisie de la Nuşeni. Oratorul creştin, ucenic al Părintelui Ilie Cleopa, a dezbătut tema tainei şi a dialogului – cheie de înţelegere a creştinismului.
Astfel, taina – nepătruns al minţii omeneşti, forţă a vieţii, energie a comuniunii, întâlnire a umanului cu divinul, minune ca faptă a credinţei şi dialogul – putere a cuvântului, deschidere a comunicării sunt într-o strânsă legătură în existenţa creştinismului. Între taină şi cuvânt fiind puterea de înţelegere a creştinismului.
Monahul de la Nuşeni a început cugetarea de la actualitatea temei din perspectiva neacceptării de către tineri a conceptului de taină şi frângerea dialogului în era informatică. Ca atare, a axat întreaga prelegere pe descifrarea tainelor creştinismului între care prioritară este taina mântuirii, punctul central al întâlnirii dintre uman şi divin. În jurul acesteia gravitând taina creaţiei, taina întrupării, taina chenozei, taina persoanei lui Iisus Hristos, taina crucii şi în special taina Sfintei Treimi. (I Tim 3,16)

Între aceste taine, mistere, paradoxuri, inexplicabile pentru raţiunea umană, dar logice şi cu coerenţă se desfăşoară gândirea creştină. Gândire care nu rămâne la stadiul de filosofie, ci devine bază existenţială, fel de a fi, fel de a trăi, după modelul Sf. Ap. Pavel: “ca Dumnezeu să ne deschidă uşa cuvântului, spre a vesti taina lui Hristos, pentru care mă şi găsesc în lanţuri; ca să o arăt aşa cum se cuvine să grăiesc.” Col 4, 3 Adică, acceptarea tainei crucii, a jertfei eliberatoare prin trecerea de la omul trupesc la omul duhovnicesc, în care Hristos este calea şi uşa de pătrundere dintre cele 2 dimensiuni personale.
Raportat la majoritatea tinerilor de astăzi, la fel ca Pavel, nu doresc să-l cunoască pe Hristos, alegând în schimb hedonismul şi indiferenţa religioasă ca filosofie a valorilor. În acest context, mesajul fiecărui creştin devine revelator de sens, pildă de direcţionare spre Hristos, apostolat în timpuri tulburi, căci, “în zilele când va grăi al şaptelea înger – când va fi să trâmbiţeze – atunci va fi săvârşită taina lui Dumnezeu, precum bine a vestit robilor Săi, proorocilor.” Apoc. 10, 7

Alături de cuvintele ziditoare ale Părintelui Paisie au fost pricesnele interpretei folclorice Maria Condrea şi comentariile Părintelui Ştefan Borodi, preot paroh şi a Părintelui Ioan Pintea, director la Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud.
Săptămâna viitoare (marţi, 9 aprilie, 2013) invitat va fi Părintele Visarion de la Mânăstirea Floreşti (Cluj) care va dezbate tema: bucuria postului în lumina Învierii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5