Întoarcerea la icoană, singura șansă

Știința lasă oamenii închiși în descrierea diferitelor existențe, însă această știință nu vrea să știe că aceste legi trebuie să fie făcute de cineva mai presus de aceste legi, știința descrie doar, ea nu explică nimic, mai mult, descrie legile lucrurilor materiale. Eu văd psihologia ca cea mai slabă dintre științe pentru că vrea să reducă la câteva legi viața spirituală a noastră, a oamenilor, însă nu observă sau nu poate să observe că omul este cea mai mare taină, fiecare om este o mare taină față de ceilalți oameni, fiecare om este o nedefinită și necuprinsă taină, fiecare om este mereu nou, viața persoanei nu poate fi redusă la o știință precisă, așa cum pretinde știința, pentru că Persoana este o mare taină, aici putem adăuga și lucrurile care sunt tot taine, fiecare lucru este o taină.
Omul nu a ieșit din maimuță, iar în vremurile trecute omul era superior omului de astăzi, spiritual vorbind, avea o înțelegere a tainei, a lucrurilor tainice, știința occidentală a ajuns la numitele tehnici ale civilizației, a dezvoltat materia în dauna spiritului. Catolicismul ne spune că în taină nu este energia necreată, ci o grație creată, de aici rezultă că Iisus Hristos nu este în taină, de aici au venit sectele și au spus că lor nu le trebuie tainele. Însă orice lucru material este o taină, cu atât mai mult Persoana umană, tainele unesc, iar noi oamenii suntem o unitate pentru că avem tainele.
În general intelectualii nu mai recunosc nici o taină, ei știu tot, în realitate nu știu nimic. Ortodoxismul a păstrat Creștinismul de la început, mai vechi decât Catolicismul, a păstrat sentimentul tainei. Această lume este foarte complicată, este complexă, ea nu satisface omul dacă omul acesta nu recunoaște ceva mai presus de ea, lumea de astăzi nu mai are nici o înțelegere a tainei, cei dinaintea noastră aveau această înțelegere. Apariția omului este o taină, omul nu a apărut din maimuță, animalele au o rațiune însă este o rațiune obiect, omul este o rațiune subiect. Câinele, de pildă, are o afecțiune față de stăpânul său, însă nu este acea rațiune care gândește la viitor și să poată să vadă toate în armonia lor. Apariția omului este o taină, o taină supremă.
Unii oameni de știință afirmă că n-a fost nimic și că viața a apărut din nimic și a urmat o așa zisă evoluție, însă nu se poate să fi fost cândva când n-a fost nimic, înainte exista acel Cineva care a fost totdeauna, fără de început și neavând cauză, toate au o cauză de la acel Cineva care trebuie să fie desăvârșit, absolut, deasupra sistemului de legi, nesupus nimănui, conștient de Sine, Acesta este Dumnezeu care, doar El, poate să facă ceva din nimic, nu din Sine, pentru că dacă ar fi din Sine atunci toate ar fi perfecte. Nu poate fi vorba aici despre o materie preexistentă pentru că atunci Dumnezeu n-ar mai fi perfect și absolut, El are caracter de Persoană, o Persoană care iubește. Știința nu ne spune nimic despre originea lumii, știința aceasta este mărginită, doar credința vede realitatea, vede că nu poate să fie această lume de la ea, trebuie să fie Cineva perfect, absolut, fără de început, așadar credința este adevărata știință. Civilizația tehnică de astăzi nu-și pune problema tainei, știința atee nu-mi oferă nimic, nu-mi explică nimic fără Dumnezeu, și nu vrea să recunoască că totul este o taină și taina supremă este Dumnezeu. Știința ne scrie legile ei, niște legi practice de care să te folosești în aplicarea lor, însă ce creează ea, doar lucruri moarte, o moarte tehnică. Ortodoxismul este mult mai sus decât Catolicismul, care catolicism nu știe de taină, și care a redus Creștinismul și l-a adus în imediata apropiere a științei care este mărginită. În Răsăritul Europei Creștinismul a intrat într-o lume care depășise toate posibilitățile filosofiei care nu satisfăceau. Evanghelia devine Taina Persoanei. Filosofiile atee occidentale n-au recunoscut taina, doar Evanghelia aduce credința adevărată, această credință este sesizarea tainei lucrurilor, iar taina supremă este Persoana, o Persoană care iubește. Știința care n-are credință nu este știință.
Românii sunt un popor unic, de legătură între Orient și Occident, poporul nostru unește luciditatea latină cu sentimentul de taină al Răsăritului, spiritualitatea poporului român este imprimată în Ortodoxie, noi am dat o pecete proprie, românească, Creștinismului. Intelectualitatea noastră de astăzi s-a depărtat de credința veche a poporului, trebuie să avem o altfel de intelectualitate, să ne apropiem de spiritualitatea neamului nostru, să nu mai distrugem satele, să terminăm cu lăcomia aceasta nerușinată după bani și parvenire, să ne educăm în spirit creștin, să ne depărtăm de corupție și mândria de sine, să ne întoarcem la icoană, la bunătate, blândețe, delicatețe, căldură sufletească, comunicabilitate, milă și iubire față de nenorocirile altora.
Ateismul s-a compromis prin comunism, astăzi el îmbracă diferite măști creștine. Cioran a mers până acolo încât și-a permis să afirme că îi admiră pe evrei, că-i crede inteligenți pentru că l-au ucis pe Hristos. Însă Creștinismul este o noutate continuă, pentru că oamenii nu vor ajunge niciodată la înălțimea la care se află Hristos, însă este un urcuș continuu spre slava la care se află Mântuitorul nostru. Rugăciunea, fără a fi un mare stil, este însă superioară oricărei forme de poezie, a oricărei forme de literatură.
Statul românesc a fost un Stat creștin, acum au intrat peste el ateismul, sectarismul, interesele individuale, prostia, lăcomia și egoismul generalizat. Ca România să fie liberă, prosperă și democrată, trebuie să avem un Stat cât mai creștin, cu instituții puternice și respectate conduse de profesioniști și nu de amante și tractoriști. Toate acestea le putem face prin întoarcerea la icoană și prin educație.

Comentarii

10/02/22 14:06
Ioan şi Lucreţia

Scriitorul din Cetatea Rodnei,ne invită cu drag la dialog, spre deschiderea către divinitate a opiniilor cu o gândire critică,constructivă spre ramurile științei ce cuprind toate căutările ,abisurile ,aflările și neaflările omenești, ceea ce ne unește și ne separă și ma ales prin invitația de a avea drept călăuză BIBLIA singura carte ce ne orientează spre iubire, umanitate și înălțare spirituală .

12/02/22 10:17
Rus Augustin

Stimate domnule Dan Popescu,
Spre frumoase idealuri ne îndemnați să aspirăm și mai ales să „nu ucidem , nici măcar cu mintea, taine”.
Cu stimă și respect, Rus Augustin

12/02/22 20:14
Taina minții

Cioran: Dumnezeu există, chiar dacă el nu există.

12/02/22 22:08
Mănăstirea Secu

Hai, veniți patrulați prin județe.
Hai, veniți la domnii președinți.
Voi, bărboși, ei, bărbierite fețe,
Vă vor adula - înalt-prea-sfinți.

Veniți dar, ortodocși cu icoane.
Veniți cu mănunchi de busuioc
Și Românii vă vor da plocoane,
Să jucați cu Mache - cazacioc.

12/02/22 22:10
Mănăstirea Secu

Hai, veniți la Mănăstirea Secu,
Unde dracul este și mai negru,
Unde iadul este mult mai roșu,
Unde Judas ne va fi strămoșul.

Înalt-preasfințiți Ionică - Mache,
Cu timpan și ochi care deoache,
Cât ai voștri vă mai țin pe brațe,
Noi plecăm să debordăm la rațe.

12/02/22 22:37
Taina minții

Rugăciunea unui dac, a lui Mihai Eminescu, întrece în profunzime și taină pe oricare dintre poeziile ortodoxe.

13/02/22 15:08
Rugăciune atee

Prefer să mă trag din maimuțe. Poate-i mai bine decât să provin din niște ortodocși stupizi. În anii 70, pe Valea Someșului, circula în manuscris un text idiot, antisemit, intitulat “Visul Maicii Domnului”. Mi s-a propus să-l citesc, să-l învăț pe de rost și să-l multiplic. Pentru bigoții locali. N-am făcut asta. În schimb, din acel moment, am renunțat definitiv la ortodoxie. Tovarășul Ioan Mititean v-ar putea explica mai multe deoarece el chiar știe mai multe. Din câte știți, dumnealui în interval, îl propovăduia creștinește pe Vladimir Ilici Lenin. Dar ca să mă întâlnesc și-n rai cu voi, de asta, Doamne, mă lipsesc.

13/02/22 18:02
Ion Ionescu del...

Numiți trei cupluri celebre din literatura română și universală. Iată-le:
Romeo și Julieta, Răzvan și Vidra, Ioan și Lucreția. Să trăiască!

14/02/22 09:47
George Carp

Dacă preferi să te tragi din maimuțe, atunci cu siguranță ești un maimuțoi! Și încă ceva, un maimuțoi nu ajunge în rai niciodată...

14/02/22 10:05
George Carp

Numesc și eu trei Ioni celebri ai Națiunii Române, Ion Creangă, Ion C Brătianu și Ion Ionescu del...

14/02/22 14:07
George Carp

Atei cu educație precară, în anul 1879 Darwin declara că niciodată nu a fost ateu în sensul negării Divinității, ci mai degrabă agnostic. ,,N-am avut nici un dubiu legat de cele scrise în Biblie,” Darwin 1958, pag. 57-67.

15/02/22 19:24
prof. V

Dl. Dan Popescu- fecior de preot, bărbat credincios și luptător pentru dreptate.
(Comuniști am fost toți,, nu doar dnii. Mititean, iar cine nu era, nici profesional nu valora mult, fiindcă atunci erau promovați oamenii bine pregătiți, nu cum se întâmplă azi. În Lenin sau alții, vedeam doar compasiunea pentru omul necăjit și muncitor, nu cele ascunse, știute azi.)
Cine se declară cu rudenii din copaci și nu se jenează, e treaba lui, dar a fi creștin e titlu Împărătesc și generează un anumit tip de comportament.

15/02/22 23:53
Procesul maimuțelor

Emil Cioran - fecior de preot, bărbat credincios și luptător pentru adevăr a scris așa: “Am toate motivele să cred că tatăl meu a murit în deznădejde. Cu un an sau doi înainte de a se stinge, i-a spus unui actor, întâlnit pe treptele catedralei din Sibiu, că se întreabă dacă, după atâtea încercări nedrepte, Dumnezeu mai înseamnă ceva. La peste şaptezeci de ani, după cincizeci de ani de carieră ecleziastică, să pui cu seriozitate la îndoială zeul pe care l-ai slujit! Poate că asta a fost pentru el adevărata trezire, după atâţia ani de somn.”
Eu n-am fost comunist deoarece profesional nu valoram nimic. Ferice de dv., de dl. Mititean și de cei care v-au recrutat. Așa că vă zic aici, tot înainte, tovarăși, ca părintele Burducea, când cu steaua, când cu crucea. Cu o precizare: maimuțele s-ar jena să vă știe ca descendenți.

16/02/22 10:38
George Carp

Până să se jeneze maimuțele, mă distrez și eu privind cum unele celule ale creierului uman sunt formate în exclusivitate din rumeguș. În lume astăzi prostia și educația rudimentară au recrutat abundent indivizi care vor neapărat să se urce în copaci...

16/02/22 14:42
prof. V

,,Dintre toate conceptele omenești, creștinismul este cel mai luminos și mai dătător de speranță” - spune un ateu (D. Pârvulescu). Părerea lui Cioran despre sfârșitul părintelui său, corespunde mai degrabă concepțiilor sale proprii,decât ale lui taică-său. Dacă totuși Dumnezeu nu există, e de mirare pentru ce aflăm atât de multe împotriviri, încât până și jertfa Crucii și viața desăvârșită a lui IISUS HRISTOS generează în unii ca dv. ostilitate. Știm: Lumea este un câmp de bătălie între întuneric și lumină, fiecare semen fiind liber să aleagă. Mintea omenească seamînî cu un regat în revoltă și mereu trebuie să alegem. De această alegere depinde viitorul destinal al fiecăruia.
Dacă ,,Visul Maicii Domnului” v-a despărțit de ortodoxie, să știți că soldații armatelor române din Războiul pentru independență și din cele două Războaie mondiale o purtau la piept ca pe un scut sau o aveau scrisă în granitul inimii. Spuneți că v-ați despărțit de ortodoxie, dar nu ne putem despărți de ceea ce n-am fost niciodată.

16/02/22 15:44
Procesul maimuțelor

Domnule George Carp, stimabile prof. V, haideți să închidem aici această inepție someșeană!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5