Părintele Vasile Beni: Rostirea cuvântului ”Mulțumesc” în viața de zi cu zi

           „Nimic altceva nu cere de la om Dumnezeul universului, după nenumăratele și nespusele Lui binefaceri, decât sufletul recunoscător, care să știe să-I mulțumească pentru binefacerile primite” (Sfântul Ioan Gură de Aur).  Dimineața: ”Doamne, Îți mulțumesc că Mi-ai dăruit o nouă zi!”. Seara: ”Doamne, Îți mulțumesc că M-ai ajutat la sfânta zi de azi!”

Dragii și bunii noștri credincioși!                                               

Versetul de încheiere al Evangheliei de la duminica, a douăzeci și treia după Rusalii, ne îndeamnă să medităm la toate binefacerile pe care Dumnezeu le revarsă asupra fiecăruia dintre noi: „Întoarce-te în casa ta şi povesteşte cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu”.

Fiecare dintre noi cred că am fost învățați de către părinți, mai întâi, iar apoi de dascăli, cum să ne comportăm în societate, să fim respectuoși și cu bun simț, iar când cineva ne ajută sau ne face un cadou, să spunem „mulțumesc!”.Un simplu „mulţumesc” este cel mai elementar şi totodată cel mai important mod de a ne arăta recunoştinţa  În slavonă, cuvântul „mulţumesc”, este format din „mântuieşte” şi „Dumnezeu”- adică „Dumnezeu să te mântuiască!”

              De ce trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu? Exemple din Sfânta Scriptură. În Vechiul Testament (Facere 8,20) este primul exemplu de rugăciune de mulțumire din Sfânta Scriptură, în care Noe, după ce a trecut potopul și s-a dat jos din corabie, a făcut un jertfelnic pe care a adus ardere de tot, adică rugăciune de mulțumire, pentru el și familia lui, că au fost izbăviți de potop. În Noul Testament, Iisus Hristos Fiul Lui Dumnezeu, îi mulțumește Tatălui, înainte de a înmulţi pâinile în pustie, dar și atunci când l-a înviat pe Lazăr, atunci când zice: „Părinte, îți mulțumesc că M-ai ascultat, Eu știu că Tu întotdeauna Mă asculți” (Ioan 11,41). Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă și  el zicând: „Dați mulțumire pentru toate că aceasta este voia lui Dumnezeu” (1 Tesaloniceni 5,18).

Exemple din viața noastră. Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dat viață, și Dumnezeu nu este doar Creatorul acestei lumi ci și al nostru, implicit, pentru că ne poartă și de grijă. Să-i mulțumim pentru că ne-a mai dat încă o zi în care ne putem căi de păcatele pe care le-am făcut, dar avem posibilitatea să ne și îndreptăm. Să-i mulțumim, pentru că este un Dumnezeu al milei, bun și de oameni iubitor, care este alături de noi, nu doar la bucurie ci și în necazuri și ne iubește așa cum suntem și ne iubește chiar și atunci când greșim. Să-i mulțumim că avem o casă unde să locuim, avem ce pune pe masă de mâncare pentru noi și copiii noștri, avem un serviciu, ca să ne putem câștiga pâinea cea de toate zilele. Să-i mulțumim pentru Fiul Său, care a venit în lume, ca lumea viață să aibă și s-o aibă din belșug. „Dumnezeu s-a făcut om ca omul să se poată îndumnezeii. 

Să-i mulţumim şi să fim recunoscători faţă de părinţii care ne-au născut din punct de vedere trupesc şi sufletesc, ne-au oferit frumuseţea copilăriei, ne-au purtat la şcoală, au investit ca să devenim oameni de omenie, care să facem cinste Bisericii şi societăţii. Să ne gândim apoi cine sunt părinţii mei, cine este soţia mea, cine este soţul meu, cine sunt copiii mei? Darul lui Dumnezeu! Să ne amintim mereu de  jertfele pe care soţia şi soţul le fac pe altarul familiei, că avem copii cuminţi, sănătoşi şi credincioşi şi să spunem: „Doamne, Îţi mulţumesc!”  Mulţumire şi dragoste trebuie să arătăm şi celor din jurul nostru, a societăţii în care trăim, bine ştiind că o relaţie normală nu se poate desfăşura decât în respect şi recunoştiinţă. Îndrăgitul artist Ioan Bocșa a fost întrebat dacă se roagă la Dumnezeu, iar acesta a răspuns: „Eu, nu mă rog la Dumnezeu...Eu, doar îi mulțumesc!”   

Se spune că în timpul unui război, un soldat cu faţa total distrusă a fost transportat la medic. Chirurgul îşi pregăti ustensilele şi începu să refacă faţa tânărului. Încet-încet, intervenţia îndemânatică a chirurgului, a făcut ca faţa distrusă să ia naştere din nou. Apoi urmă ultima fază a operaţiei. I s-a cusut pacientului şi cea de-a doua porţiune a gurii. La sfârşit, asistentul îl ridică pe tânăr. Zona operaţiei fiind anesteziată, tânărul nu simţea niciun fel de durere. De aceea medicul îi spuse: „Aşa, acum vorbeşte, te rog!”. Cei prezenţi aşteptau ca tânărul să întrebe de cei dragi, sau de şansele reuşitei operaţiei. Dar el mişcă buzele cu grijă şi articulă cu un zâmbet fin: „Mulţumesc frumos!”. 

La final m-aș opri la o poezie pe care am scris-o gândindu-mă la multele și nenumăratele daruri pe care bunul Dumnezeu le-a revărsat asupra mea și a familiei:

Privesc spre Dumnezeu şi-I mulţumesc!   

Privesc spre Dumnezeu şi-I mulţumesc  

În zori de zi, la răsărit de soare,   

Când la Altar şi-n Sfânta Liturghie,                 

 Iarăşi Iisus e –n Jertfa Sa cea mare.

 

 Privesc spre Dumnezeu şi-I mulţumesc!    

Cu drag, pentru părinţii mei,

Că s-au jertfit şi s-au trudit, 

Să am eu, ce nu avut-au ei.

 

 Privesc spre Dumnezeu şi-I mulţumesc

   Sfios pentru soţia mea,   

Un înger păzitor, de cer trimis, 

 Să lumineze viaţa-mi, ca o stea.

 

Privesc spre Dumnezeu şi-I mulţumesc! 

În fiecare zi a vieţii mele, 

Că din comori de preţ din astă lume,

Mi-a dăruit şi mie două stele.

 

Privesc spre Dumnezeu şi-I mulţumesc!

De-astă mare şi frumoasă lume,

De oamenii ce-i întâlnesc,   

Şi care-n Rai vor să se adune.

 

 Privesc spre Dumnezeu şi-I mulţumesc!

Pentru părinţi, soţie şi copii,

Pentru ierarhi, colegi şi prieteni, 

 Şi pentru Taina Sfintei Liturghii!

 

Vă doresc să fiți binecuvântați și să nu uităm ca sus să avem inimile!

Pr. Vasile Beni

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5