Pr. Vasile Beni: Importanţa cuvântului "Mulţumesc!” în viaţa de zi cu zi

   În slavonă, cuvântul „mulţumesc” este format din „mântuieşte” şi „Dumnezeu”- adică „Dumnezeu să te mântuiască!”

           Îndrăgitul artist Ioan Bocșa a fost întrebat dacă se roagă la Dumnezeu, iar acesta a răspuns: „Eu nu mă rog la Dumnezeu.......Eu doar îi mulțumesc!”

   Textul Evangheliei la Duminica douăzeci şi noua după Rusalii:,,În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbaţi leproşi, care au stat departe şi care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învăţătorule, miluieşte-ne! Şi, văzându-i, El le-a zis: Duceţi-vă şi vă arătaţi preoţilor. Dar, pe când ei se duceau, s-au curăţit. Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors, cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Şi a căzut cu faţa la pământ la picioarele lui Iisus, mulţumindu-i. Iar acela era samarinean. Şi răspunzând, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curăţit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta” (Lc.17,12-19).

Dragii noştri credincioşi!

Dintre toate darurile cu care fiecare dintre noi suntem binecuvântaţi de către bunul Dumnezeu, cel mai de preţ a fost este şi va fi sănătatea. Fiecare dintre noi pe parcursul călătoriei pământeşti avem parte de dureri trupeşti şi sufleteşti. La unele dintre ele ne ajută cei dragi sau apropiaţi, iar când aceştia nu pot să o facă ne îndreptăm gândul spre bunul Dumnezeu şi asemenea leproşilor zicem şi noi:,,Iisuse, Învăţătorule, miluieşte-ne!

    Ce este lepra. Una dintre cele mai înspăimântătoare boli care secera viaţa oamenilor în vechime era lepra, o boală molipsitoare care se manifestă prin putrezirea cărnii, astfel încât cel atins de lepră trebuia să stea izolat de ceilaţi oameni în aşa zisele ,,leprozerii”, care erau de obicei la marginea cetăţii şi nimeni nu avea voie să se apropie la o distanţă mai mică de opt paşi de cel bolnav. Textul Evangheliei ne spune că după ce cei zece bărbaţi s-au vindecat, doar unul a venit săi mulţumească lui Iisus.

      Importanța cuvântului „Mulțumesc!” Cuvintele sunt gânduri şi idei exprimate. Prin cuvânt putem să facem pe cineva să fie bucuros sau îl putem întrista. Prin cuvânt putem salva un suflet sau putem să-l aruncăm în deznădejde. Cuvântul îi poate apropia pe oameni sau îi poate îndepărta. Cuvântul este puterea prin care noi creăm sau distrugem. Fiecare dintre noi cred că am fost învățați de către părinți, mai întâi, iar apoi de dascăli, cum să ne comportăm în societate, să fim respectoși și cu bun simț, iar când cineva ne ajută sau ne face un cadou să spunem „Mulțumesc!” . Un simplu „Mulțumesc” este cel mai elementar şi totodată important mod de a ne arăta recunoştinţa.

      De ce trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu. Multe sunt motivele pentru care fiecare dintre noi ar trebui săi mulţumim bunului Dumnezeu.

          Exemple din Sfânta Scriptură.  În Vechiul Testament (Facere 8,20) este primul exemplu de rugăciune de mulțumire din Sfânta Scriptură, în care Noe, după ce a trecut potopul și s-a dat jos din corabie, a făcut un jertfelnic pe care a adus ardere de tot, adică rugăciune de mulțumire, pentru el și familia lui, că au fost izbăviți de potop. 

În Noul Testament, Iisus Fiul Lui Dumnezeu îi mulțumește Tatălui înainte de a înmulţi pâinile în pustie, dar și atunci când l-a înviat pe Lazăr, atunci când zice: „Părinte, îți mulțumesc că M-ai ascultat, Eu știu că Tu întotdeauna Mă asculți” (Ioan 11,41). Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă și el zicând: „Dați mulțumire pentru toate că aceasta este voia lui Dumnezeu” (1 Tesaloniceni,5,18).

     Exemple din viața noastră. Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dat viață și Dumnezeu nu este doar Creatorul acestei lumi și al nostru implicit pentru că ne poartă și de grijă. Să-i mulțumim pentru că ne-a mai dat încă o zi în care ne putem căi de păcatele pe care le-am făcut, dar avem posibilitatea să ne și îndreptăm.

        Să-i mulțumim pentru că este un Dumnezeu al milei, bun și de oameni iubitor, care este alături de noi nu doar la bucurie, ci și în necazuri și ne iubește așa cum suntem și ne iubește chiar și atunci când greșim.  Să-i mulțumim că avem o casă unde să locuim, avem ce pune pe masă de mâncare pentru noi și copiii noștri, avem un serviciu ca să ne putem câștiga pâinea cea de toate zilele. Să-i mulțumim pentru Fiul Său care a venit în lume ca lumea viață să aibă și s-o aibă din belșug. „Dumnezeu s-a făcut om ca omul să se poată îndumnezeii”.

       Importanţa cuvântului mulţumesc în viaţa de familie şi în societatea în care trăim.

Să mulţumim şi să fim recunoscători faţă de părinţi care ne-au născut din punct de vedere trupesc şi sufletesc, ne-au oferit frumuseţea copilăriei, ne-au purtat la şcoală, au investit ca să devenim oameni de omenie care să facem cinste Bisericii şi societăţii.

           Să ne gândim apoi cine sunt părinţii mei, cine este soţia mea, cine este soţul meu, cine sunt copii mei? Darul lui Dumnezeu. Să ne amintim mereu de jertfele pe care soţia şi soţul le fac pe altarul familiei, că avem copii cuminţi, sănătoşi şi credincioşi şi să spunem: ,,Doamne, Îţi mulţumesc!”

    Să ne amintim de dascălii noştri care prin frumoasa şi sublima misiune au dăltuit în sufletele noastre ne-au călăuzit pe cărările ştiinţei şi ale bunelor purtări.

     La medicii care ne-au scăpat de boală ori chiar ne-au salvat propria viaţă sau a celor apropiaţi.

     Mulţumire şi dragoste trebuie să arătăm şi celor din jurul nostru, societăţii în care trăim, bine ştiind că o relaţie normală nu se poate desfăşura decât în respect şi recunoştiinţă. Amin!

Pr.Vasile Beni

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5