Părtaşă la primul concert al Orchestrei de Cameră a Judeţului Alba

Veronica OŞORHEIAN

Despre Orchestra de Cameră a Judeţului Alba am aflat cu ocazia evenimentului cultural care a avut loc în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, unde a fost omagiat muzicianul Augustin Bena şi, în cadrul simpozionului, am ascultat şi un moment muzical susţinut de Duo Ethos, ai cărui protagonişti erau Dragoş Tudor – chitară şi Dan Liviu Cernat – violă/vioară. Un „cvartet” (nu cel clasic) al Orchestrei de cameră a judeţului Alba, compus din Dan Liviu Cernat – vioară I, Adriana Jurcă – vioară II, Tatiana Lăncrăjan – violă şi Claudiu Crăciun – contrabas, a susţinut alt moment muzical.
Simpozionul de atunci a fost organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Pianu de Jos, parteneri fiind Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia şi Casa de Cultură a Sindicatelor.
Amfitrioană a fost doamna Daniela Floroian – directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, preotul prof. univ. dr. Ioan Emil Jurcan, a adus salutul preacucerniciei sale, iar preotul conf. univ. dr. Adam Domin de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia a lansat „Repertoriu coral AUGUSTIN BENA”, apărut la Editura Reîntregirea Alba Iulia, în anul 2012.

Preacucernicia sa a prezentat detailat perioada de instruire şi de creaţie a muzicianului omagiat. Despre viaţa şi activitatea muzicianului Augustin Bena, conf. univ. dr. Ramona Preja, de la Universitatea de Arte Tîrgu Mureş, a prezentat un documentat material, iar profesorul Marius Moga ne-a oferit un interesant interviu acordat de Ioan Bena (de 92 de ani), nepot de frate al muzicianului Augustin Bena.
La eveniment, au mai fost prezenţi: preot prof. dr. Dragoş Şuşman din Sebeş, Marin Petruse – primarul comunei Pianu de Jos, prof. Constantin Şalapi – directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş şi câţiva descendenţi din familia Bena.
Grupul vocal „Primavera” coordonat de prof. Marinela Popa, corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia dirijat de preot dr. Adam Domin, corul „Augustin Bena” al Liceului de Arte „Regina Maria” Alba Iulia dirijat de prof. Daniela Fivi Rus au prezentat publicului prezent la eveniment câteva din cele mai frumoase creaţii ale muzicianului Augustin Bena şi nu numai.
Debutul Orchestrei de Cameră a judeţului Alba a avut loc vineri, 22 noiembrie 2013, în Sala Unirii a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, în cadrul proiectului cultural “Între două lumi”, proiect care a inclus şi expoziţia de grafică a artistei Ioana Adriana Raica, o expoziţie în ton cu evenimentul, reprezentând, după cum a precizat artista, „imagini personificate ale muzicii”.
Evenimentul cultural a fost sprijinit de Consiliul Judeţean Alba şi de Centrul de Cultură “Augustin Bena” din Alba Iulia, în parteneriat cu Asociația „Sincretic Art” și Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.
Prin urmare, cuvântul de început a fost rostit de Daniela Floroian - directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, care l-a invitat, să ia cuvântul, pe Ioan Dumitrel - preşedintele Consiliului Judeţean Alba,.
Vernisajul „Expoziţiei grafice Ioana Raica” a fost făcut de cercetătorul ştiinţific dr. Gabriela Mircea, de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
Programul evenimentului a fost prezentat de profesoara Cezara Fiţ, într-o notă apreciativă la adresa Orchestrei de cameră, aducând, atunci când s-a cuvenit, câteva precizări binevenite pentru mai tinerii ascultători, privind momentele în care se aplaudă compoziţiile de mai mare întindere.
Seara a fost deschisă de Orchestra de Cameră a judeţului Alba, dirijată de Dan Liviu Cernat, care, într-un interviu acordat Petrinei Calabalic – reporter al săptămânalului Bănăţeanul, declara că: „Cea mai mare satisfacţie o am când, în concert, reuşesc să transmit o anumită stare publicului, să-i fac pe oameni să simtă ceva, să uite de griji. De ce CD-urile nu te fac să te simţi ca într-un concert? Tocmai pentru că cel ce îţi crează o stare de spirit este muzicianul, e carisma lui".
O asemenea declaraţie ne îndreptăţeşte să credem că Orchestra de cameră a judeţului Alba este pe mâini bune.
Publicul a ascultat câteva piese cunoscute, precum ale compozitorilor: Albinoni – Adagio – piesă orchestrală fără solist; Iohann Christian Bach/ Henri Casadesus – Concert în Do minor pentru violă şi orchestră, partea I – solist Dan Liviu Cernat, iar la pupitrul dirijoral prof. Stelian Feraru; Antonio Vivaldi – Concertul pentru mandolină şi orchestră în Do major, solist Dragoş Tudor – chitară; Johann Sebastiaan Bach – Concertul nr. 5 în Fa minor pentru pian şi orchestră – solistă Lilia Pârjol; Wolfgang Amadeus Mozart – Mica serenadă – simfonie de cameră în Sol major – la pian, solist Ovidiu Pârjol şi Johann Straus sr. – Radetzky Marsh, interpretată în acompaniamentul aplauzelor publicului.
Pentru participanţi, a fost un moment muzical încântător. Ne-am îndepărtat de Sala Unirii, cu gândul la apropiatele concerte oferite, de Crăciun şi de Anul Nou, de acele orchestre renumite din Viena.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5