Pe ritmuri de tango cu Dorina Catarig

Din „Primăvara rebrișoreană”, renumita sărbătoare a culturii și literaturii populare din satul Mureșenilor, s-au desprins de-a lungul anilor mai multe flori ce emană miros de tinerețe, de căutări, de bucurii și împliniri. Una este Dorina Catarig, o floare cu cinci petale, ce se ridică prin scris la înălțimea înțelepciunii recuperatoare a artei narative, care leagă și dezleagă relații interumane, cu deosebită capacitate de analiză, sinteză și esențializare, ingeniozitate, spontaneitate și spirit artistic.
Ea își măsoară pulsul creativității prin cele cinci romane predate cititorilor în ultimii doi ani cum sunt: Poveste de Crăciun, volumul I (2020), volumul II (2021), Flori de Nu-mă-uita (2021), Hazard (2021) și Pe ritmuri de tango (2022) scos la Editura Castrum din Timișoara, iar celelalte la Editura „George Coșbuc” din Bistrița, prin care trăiește aventura forței creatoare și cunoașterii realității nelimitate.
Prin romanul de față cu 177 de pagini, autoarea se caută pe sine drept punct de reper pentru un nou salt în necunoscut, printr-un joc la nivelul cuvintelor, redând o nouă lume ce conferă infinitate și veșnicie printr-un joc creativ și social, cu gânduri și soluții menite să reinstaureze ordinea și armonia atât de necesare ființei superioare. Autoarea romanului retrăiește ceva ce a crescut în sine, împreună cu sine, implicit și firesc, deschizând drum larg între real și fabulos, formând o lume mai altfel dimensionată ca un produs al imaginarului. O formă nouă de roman, în care se regăsesc interferate diferitele modalități de investigare umană, căutarea identității prin iubire, reconstruind suflete.
Dorina își regăsește liniștea prin scris, își face planuri noi, cu începuturi îndrăznețe și încercări din ce în ce mai reușite, cu vise care să nu apară basme ci realitate. Citind romanul, retrăim o nouă viață de poveste și dans a tânărului Emmanuel, orfan de mamă încă de la naștere, născut cu un handicap locomotor ce i- a creat frământări interioare destul de dureroase: interiorizarea, izolarea de cei de vârsta lui, dar s-a împăcat cu soarta dată de Bunul Dumnezeu, s-a împăcat cu el și cu necazul ce-l domina, s-a hotărât să meargă înainte cu bune, rele și grele, iar atunci când fiorii iubirii i-au dat târcoale, i s-au creat șanse să revină la normalitate practicând o terapie neconvențională și anume – dansul, unul dintre cele mai puternice ritualuri de curățare, transformare, schimbând vibrația corpului și a minții.
Muzica a început să-l inunde în voie. Totul a devenit bucurie, eliberare și celebrare a vieții alături de Miriam, partenera de dans, trăind intens fiecare clipă, prin acest tango pasional argentinian, plin de viață și de suflet, ce sparge orice obstacol, risipește neguri și viața devine mai bună ca și Bunul Dumnezeu.
„Fiecare om e o poveste, spune în postfață scriitorul Daniel Luca, editorul romanului, fiecare om are propriul destin, tocmai de aceea trebuie să trăiască intens fiecare clipă, pentru că în fiecare clipă se scrie viața sa, așa cum face Dorina Catarig, a cărui scris pornește din suflet, este sincer, viguros și ajunge cu rapiditate la sufletul cititorului.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5