PENSII SAU (SI) SALARII
Guvernul Boc a emis o ordonanta de urgenta prin care se interzice cumulul dintre pensie si salariul de la stat, adica platit din banii publici, ordonanta care a starnit ceva convulsii sociale, in special printre pensionarii ofiteri, medici, actori, profesori, cercetatori, parlamentari si chiar academicieni. Partidul National Liberal urmeaza sa atace acest act normativ la Curtea Constitutionala, act deja atacat de Institutia « Avocatul Poporului » prin prof. Ioan Moraru. Curtea Constitutionala astfel sesizata, urmeaza sa pronunte un verdict pe 15 ianuarie 2009, prin care va decide daca ordonanta respectiva imbraca sau nu, aspect constitutional. Interesant si usor hilar mi se pare faptul ca insusi prof. Ioan Moraru este in situatia incriminata de guvern, adica primeste si pensie de la stat si salariu tot de la stat, adica din banii publici. De asemenea, 4 (patru) dintre judecatorii Curtii Constitutionale, sunt in aceeasi situatie, adica si pensionari de stat si salariati de stat. Adica domniile lor sunt pusi in hazlia situatie de a decide , printre altele, daca dansii insisi sunt in pozitie de legalitate, de constitutionalitate, adica daca vor mai lua sau nu salarii, ori raman pensionari (si ce pensii au, calculate cu 80% din salariul brut in ultima luna, total deosebit de calculul pensiilor facute pentru muritorii de rand) ori renunta la pensii si primesc salarii. Poate hotarasc ca ordonanta de guvern este neconstitutionala, si lumea (inclusiv dansii) ramane si cu pensia si cu salariu.
Adevarul este ca ordonanta guvernului Boc este o decizie politica corecta, cu bataie lunga in zona moralului. Presedintele Traian Basescu afirma limpede ca « Obiectivul actualei ordonante a fost abuzul facut pe banii publici » si trebuie facuta « aplicarea egala a legii pentru toti. » Corect, insa aspectul pur juridic este de luat in seama. De pilda, asistentii maternali si ingrijitorii persoanelor cu handicap sunt complet descoperiti daca li se aplica ordonanta in forma aceasta. Pentru profesori, exista o solutie, plata cu ora, prin conventie civila. Pentru ceilalti insa, intram pe domeniul « dreptului muncii », adica se nasc contractele de munca, ori acestea nu pot fi aplicate prin actuala forma a ordonantei. Un Ordin al ministrului nu poate modifica o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, Executivul ar trebui sa emita o noua ordonanta, prin care sa modifice pe prima, iar Parlamentul, prin lege, admite sau nu acest act normativ.
Sunt peste 6500 posturi in invatamant, acoperite cu pensionari, sunt 1500 functionari parlamentari care cumuleaza pensiile cu salariile. Multe posturi sunt ascunse si nu ies la concurs. Solutia este ca, dupa ce toate aceste posturi sunt scoase la concurs (nu concursuri trucate) cele care nu se ocupa pot ramane la dispozitia pensionarilor.
Miile de posturi bugetare nu trebuie sa mai fie parazitate de pensionarii batuti in cuie acolo, sa vina somerii care au calificarea necesara si sa castige posturile respective prin concurs real si nu trucat.
Citiţi şi:
- Dar de ce urâţi atât de mult poporul care v-a ales, domnule Preşedinte?
- PENSIONARI DE LUX
- Până pe 10 decembrie, pensionarii angajaţi trebuie să opteze între pensie sau salariu
- Ioan Turc: PNL a lansat o campanie de susţinere a Pilonului II de pensii. Este atacat un drept de proprietate
- Pensionarii bistriţeni strâng semnături împotriva Guvernului
Adaugă comentariu nou