PENSIONARII ŞI PENSIILE DE LUX SFIDEAZĂ BUNUL SIMŢ
Bugetarii de lux primesc pensii de sute de milioane de lei în virtutea unor legi speciale care au fost aprobate de Parlament în ultimii ani. Cea mai mare pensie specială se ridică la aproape 33.000 de lei lunar şi revine unui magistrat, care ocupă primul loc în topul bugetarilor de lux, datele le avem de la „Cotidianul” pe baza datelor trimise de ministerele cu legi speciale de pensionare. Pe locul doi este pensia maximă din domeniul aviaţiei, aproape 32.000 lei. Locul trei revine, totuşi, sistemului public de pensii, cu o valoare maximă de aproape 23.000 lei, potrivit datelor de la Casa Naţională de Pensii. Pe următoarele locuri sunt diplomaţii, cu maximum de peste 12.300 lei lunar, poliţiştii, aproape 11.500 lei, funcţionarii publici parlamentari, peste 7.800 lei, personalul de specialitate din instanţe, cu peste 7.300 lei, parlamentarii, cu aproape 5.800 lei lunar. Pe ultimele locuri în topul celor mai mari pensii se află Ministerul Apărării, unde peste 200 de persoane au o pensie de peste 5.000 de lei, SPP cu maximă de aproape 4.800 lei, SRI cu aproape 4.700 lei.
Bugetarii de lux se împart în două categorii. Cei care cotizează ca toţi salariaţii din România la fondul public de pensii, dar primesc la bătrâneţe o pensie de serviciu, de până la 80% din media veniturilor din ultimele 12 luni de activitate, adică diplomaţii, aviatorii, parlamentarii, funcţionarii publici parlamentari, magistraţii şi personalul de specialitate din instanţe. Şi cei din armată, poliţie, servicii secrete, care au prevederile Legii pensiilor militare, care arată o vârstă de pensionare de 55 de ani, excepţie făcând poliţiştii cărora li se aplică şi legea proprie de pensionare, asemănătoare de altfel. Legea pensiilor militare prevede o pensie de serviciu cu o valoare de 60-64% din salariul-solda brută din ultima lună de activitate, în funcţie de condiţiile de muncă şi vechime.
Aceste categorii sociale au o contribuţie mai mică decât restul angajaţilor acestei ţări. Ei plătesc doar 5% la bugetul de stat, în timp ce un angajat clasic cotizează acum cu 10,5% din salariu, la care se adaugă şi contribuţia de 20,8% a angajatorului. În plus pentru „speciali” angajatorii nu contribuie cu nimic la buget. În plus, pensiile speciale au indexări cu rata inflaţiei aferente funcţiei ocupate înainte de pensionare.
Guvernul doreşte ca parlamentarii, magistraţii şi militarii să primească pensii în funcţie de contribuţia la sistemul unic de pensii, dar şi îndemnizaţii speciale al căror cuantum se va stabili. Această lege unică a pensiilor va intra în vigoare în 2010.
Legea unică a pensiilor nu va fi aşa de dură pentru demnitari, pentru că autorităţile vor să li se acorde îndemnizaţii ca o compensaţie pentru eliminarea legilor speciale. Cu alte cuvinte, cum o fi, cum n-o fi, cum s-o schimba, noi pensii superumflate tot vom avea. Parlamentarii tot îşi vor vota salarii şi pensii uriaşe, cei din Justiţie la fel vor decide, numai muritorii de rând n-au ce să-şi voteze, o fac odată la patru ani, însă aleşii lor îi uită repede. Pentru că, în ţara noastră, mentalitatea şi maturitatea democraţiei sunt foarte greu de implementat.
Citiţi şi:
- Pensiile, motiv de gâlceavă naţională
- Legea recalculării pensiilor speciale, în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii
- Botiş pledează pentru eliminarea pensiilor speciale
- Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să aleagă în 15 zile
- Conservatorii reclamă “absurdul” legilor din domeniul pensiilor
Adaugă comentariu nou