Perişor ( Curtuiuş), colţ de rai

Prin bunăvoința col. Petre Vlașin din Dej, fiu al satului, am ajuns în satul Perișor, comuna Zagra , de Sfânta Marie Mică, împreună cu un grup de condeieri membri în Liga Scriitorilor Români: Raveca Vlașin, Lucreția Mititean și Floarea Pleș, preşedinta Astrei Năsăud, spre a participa la Hramul Sfintei Biserici, o tradiție creștinească a locului ce se transmite din generație în generație ca o sărbătoare a creștinătății.
Am intrat în satul Piatra, am cotit spre dreapta și am urcat pe un drum asfaltat, pe care cu ani în urmă erai obligat să încalţi cizme de cauciuc. Iată că a sosit timpul să intrăm într-un sat de talie europeană, într-un sat cu oameni harnici, buni crescători de animale și lucrători iscusiți ai pământului. Nu am văzut pe tot traseul nicio parcelă nelucrată. Multe parcele cu trifoi și lucernă, multe clăi, livezi, în care domină NUCUL. Așa că pe drept cuvânt satul Perișor poate fi numit SATUL NUCULUI, care simbolizează trăinicie, viață lungă și recolte bogate.
Aproape în fiecare curte am văzut mașină, tractor și alte mașini agricole, case noi cu arhitectură modernă care te îndeamnă să spui cu tărie că Perișorul este SAT EUROPEAN. Meritul primarului de Zagra, prezent la Sfânta Liturghie care prin tot ce face schimbă fața comunei. Mi-a spus că mai are încă multe de făcut în sat, extinderea rețelei de apă, asfaltarea străzilor laterale, podețe, șanțuri de scurgere. La toate le va veni rândul, dar momentan și-a îndreptat atenția spre satul Aluniș, pregătind cămașa asfaltică.
Arată foarte bine școala, căminul cultural și în mod special Sfântul Locaș de Închinăciune, păstorit de vrednicul părinte FLORENTIN MOLDOVAN, care a făcut multe pentru sat. A făcut lucrări ample de consolidare a bisericii, a resființit biserica, care e ca o bijuterie, a înălțat Casa parohială de tip urban, s-a angajat împreună cu doamna preoteasă în vaste acțiuni de cercetare finalizate cu monografia satului în două volume, a sprijinit edificarea unui monument al eroilor, pe care domină versurile poetei Raveca Vlașin, fiică a satului după soț. A creat în sat o unitate creștinească ortodoxă puternică, nefiind aici alte confesiuni, toți sătenii sunt convinși că înafara bisericii nu există mântuire, așa cum a spus părintele Maftei din Chiuza în cuvântul de Învățătură, prezent la Sfânta Liturghie alături de ginerele dânsului, preot la Spitalul din Beclean. Din soborul de preoți am sesizat un alt fiu al satului, preotul Alexandru Brici de pe Valea Bârgăului având alături pe fiul său, student la teologie care a încântat din strană credincioșii prin vocea sa plină de har. Și preotul din satul cărturăresc Dumbrăvița a răspuns invitației preotului paroh, ca prieteni și buni vecini, care colaborează și se completează reciproc.
Perișorenii, oameni ospitalieri au scos mesele în curte bucuroși că sunt mulți la masă și oaspeții vor duce mai departe mesajul creștin peste zările senine ale sufletului de la această sărbătoare a bucuriei, a nădejdii și a crucii noastre pe care trebuie s-o păstrăm până la capăt și să nu lăsăm dezbinarea să se năpustească asupra noastră.
Pricesnele interpretate de corul bisericii au adus farmec, frumusețe și încântare printr-un limbaj concentrat al afectivității, al rimei și ritmului. Frumusețe de fond și expresiune.
Prin sărbătoarea creștinească de la Perișor am pășit în hotarul astronomic dintre vară și toamnă într-un moment în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă și noul anotimp începe să intre în drepturi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5