De Sfânta Marie Mică, la Perişor
Sărbătoarea naşterii Maicii Domnului îmbogăţeşte întreg spaţiul natural al satului Perişor, sat cu oameni credincioşi, cu stăruinţa pământului de născare, copleşiţi de nostalgia originii lor ce-şi oglindesc viaţa în propriile fapte şi în faptele înaintaşilor.
Sărbătoarea satului de azi este o continuitate a rădăcinilor străbune, adică HRAMUL BISERICII, ce orientează enoriaşii spre relaţia cu Dumnezeu, prin credinţă, rugăciune, meditaţie şi ritual. Dovadă că în acest sat, sută la sută ortodox, există o viaţă sufletească bogată în sens şi manifestare. Spectacolul artistic va cuprinde evoluţia Ansamblurilor Păuniţa şi Dor Românesc şi a soliştilor Cornelia Ardelean şi Domnica Dologa.
HRAMUL Bisericii are în acest an şi o semnificaţie istorică, şi anume: dezvelirea monumentului eroilor căzuţi în cele două confruntări mondiale, o profundă manifestare cultural-istorică şi religioasă, cu o viziune clară asupra istoriei locale. Va fi prezent P.S. Macarie, episcopul Europei de Nord.
Este o dovadă că aici, în Perişor, comuna Zagra, un loc încărcat de legendă, cu oameni singulari şi originali, discreţi ca un suiş de munte şi ascunşi ca o candelă de aur, se dă valoarea cuvenită omului, ca un microcosmos ce se confirmă prin adâncirea şi extinderea dimensiunilor sale, ca fiinţă umană cu atitudini şi convingeri.
Promotorii acţiunii, col. (r.) Petre Vlaşin din Dej, fiu al satului, şi preotul paroh Florentin Moldovan, sub patronajul direct şi permanent al primarului de Zagra, Buşcoi şi Consiliul Local, care la dezvelirea monumentului şi-au potolit neliniştea cunoaşterii adevărului despre oamenii locului, despre durerile celor care şi-au pierdut pe cei dragi pe câmpurile de bătaie. Iată că cei 28 de soldaţi, un pluton compact s-au întors în satul de origine şi stau de veghe în faţa Sfintei Biserici, urmărind desfăşurarea, zi de zi, a tradiţiilor străbune.
Soldaţii de ieri au revenit în sat să evoce lumea lor de acasă, din Perişorul natal, cu scurte episoade şi portrete care surprinde realităţile veacului trecut, veac agitat, cu multe jertfe, prilej de meditaţie pentru cei de azi.
Pe monumentul înălţat (opera prof. Ioan Nistor din Năsăud) numele celor 28 de săteni reprezintă o interesantă galerie de portrete ilustrând ororile celor două confruntări mondiale.
Tragismul războaielor se consumă în sunetul fanfarei militare din Dej, a numeroşilor oaspeţi, într-un spaţiu natural de excepţie, completat de omenescul sătenilor în straiele străbunilor.
Fiecare participant va aprinde câte o luminiţă din ceară în memoria lor, la care se adaugă bobiţele de lacrimi ce umezesc ochii uscaţi, care vor lumina eroilor drumul în veşnicie.
Pe monument apar versurile poetei Raveca Vlaşin, cu adânci implicaţii în viaţa satului, cultivând o poezie de substanţă umană, cu mesaje morale şi sociale.
Voi, cei ce plugul l-aţi schimbat cu arma
Când ţara v-a chemat la datorie
N-aţi pregetat să daţi suprema jertfă
Şi s-apăraţi străbuna noastră glie.
Decât drapelul şi onoarea ţării
Voi n-aţi avut nimic mai sfânt pe lume
Spre neuitare acum urmaşii voştri
Au scris pe piatră scumpul vostru nume.
Adaugă comentariu nou