Personalitate sănătoasa

Mi-a venit in minte sa scriu acest articol dupa ce am recitit amara reflexie contemporana a lui Andrei Plesu: “Suntem turmentati si sumbri. Abia daca ne mai putem suporta. Exista, pentru acest derapaj primejdios, o terapie plauzibila? Da, cu conditia sa ne dam seama de gravitatea primejdiei.

Cu conditia sa impunem atentiei noastre zilnice si alte prioritati si alte orizonturi”. Da, alaturind inca o conditie: sa fim capabili de autoanaliza lucida, clara si cit se poate de sincera cind e vorba de personalitatea noastra. Cine mai suntem in acesta ravasitoare societate consumista in care arderile interioare sunt aproape inexistente?

Intr-un mod constient sau mai putin, cu totii ne dorim o personalitate sanatoasa. Adesea vorbim despre fericire, pace a mintii, bucurie ori satisfactie si, fara sa ne dorim savanti, ne referim de fapt exact la acest lucru.

Ea este o parte a vietii cotidiene inteleasa cel mai adesea ca un concept static caracterizat prin multumire, adaptare sau functionare neproblematica. Astfel peceput de cele mai multe ori el nu defineste neaparat o stare de sanatate.

Adesea, indivizi sau comunitati functioneaza neproblematic, se simt cu totul fericiti traind intr-o lume paralela cu realitatea. De aceea pentru a defini o stare de normalitate sau sanatate psihica este necesara o perspectiva care trateaza conceptul cu mai multa profunzime.

William Burnham caracteriza prin anii 1930 personalitatea santoasa (“the wholesome personality”) prin trasaturi precum: respect de sine, activitate orientata spre un scop bine definit, integritate, obiectivitate, putere de confruntare, democratie si capacitatea de a privi problemele care apar drept sanse de experienta si invatatura de viata.(“the genetic point of view”). Tot el adauga ca oamenii cu o personalitate sanatoasa dorm bine si pot sa se relaxeze, au simtul umorului si privesc viata cu speranta, bucurie si calm.

O astfel de personalitate nu sta sa calculeze ce impresii a lasat in urma sa, nu se abandoneaza unor false reprezentari si isi concentreaza intreaga atentie nedisociat in activitatea pe care o realizeaza.

Psihanalistul Erich Fromm a fost si el preocupat cu definirea si descrierea personalitatii sanatoase sau personalitatea “aflata” in stare de sanatate. In mod asemanator, el o descrie ca fiind o persoana creativa, productiva (persoana care foloseste capacitatile innascute si intregul potential individual intr-un sens creativ) care se opune orientarilor pasive, neproductive ale majoritatii oamenilor. Psihologul American Carl Rogers, asemeni lui Fromm, este de parere ca majoritatea oamenilor nu isi folosesc in intregime potentialul lor natural si functioneaza numai partial productiv.

El gaseste cinci trasaturi ale personalitatii sanatoase: traieste deplin (”the fully functioning person”) are deschidere pentru noi experiente, viata traita aici si acum, incredere in propiul organism sau in propiile sentimente si intuitii, libertatea interioara de a lua decizii si creativitate.

Asa cum este ea inteleasa azi, creativitatea nu mai este restrinsa neaparat la domeniul artistic (vorbim de creativitate stiintifica, tehnica, artistica, culinara, etc) si nu mai constituie neaparat atributul artistilor sau al persoanelor de geniu. El defineste o caracteristica umana naturala care se manifesta prin ginduri, actiuni noi constructive si de actualitate.

As merge putin mai departe adaugind ca, creativitatea pare a fi motorul unei vieti lipsite de monotonie care te face sa descoperi sensuri ale vietii care de cele mai multe ori zac ascunse sau inghesuite sub presiunea conceptelor vietii moderne de azi (eficienta, prioritati, randament maxim, personalitate office, eficienta financiara) care te transforma pe nesimtite intr-un mecanism tocmai bun de manipulat de marile sau micile corporatii.

Putem impune atentiei noastre zilnice alte prioritati si alte orizonturi redezgropind unii, cautind altii, sursele innascute ale creativitatii din noi..

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5