Peste 100 de oficiali şi specialişti din domeniul apelor, conferenţiază la Bistriţa. Apa - element esențial pentru o dezvoltare durabilă

Asociația Păduri și Ape în colaborare Outdoor Ads Center SRL, Administrația Națională Apele Române, Asociația Română a Apei și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud au organizat a doua ediție a Conferinței Naționale “Apa -  sursă de viață și civilizație, componentă a mediului, element esențial pentru o dezvoltare durabilă”.  Evenimentul a fost găzduit de Hotel Metropolis, fiind moderat de jurnalistul Răzvan Dumitrescu.

 La conferinţă, alături de deputaţii Adriana Doina Pană, Daniel Suciu, subprefectul Ciprian Ceclan, viceprimarul Cristian Niculae, au fost prezenţi secretarul de stat Adrian Mlădinoiu de la Secretariatul Genetal al Guvernului, directorul regional al Direcţiei Regionale de Infrastructură Vluj-Napoca -    Cătălin Gorgan, directorul adjunct al Administraţiei Naţionale Apăele Române – Dorel Dume, reprezentanţi ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, operatori de apă, producători de apă minerală/plata îmbuteliată, staţiuni balneoclimaterice, antreprenori, furnizori de echipamente, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, ai mediului juridic, ai mediului academic și ai organizațiilor societății civile.

         În cadrul acestei a doua ediții, a fost extinsă tematica abordată în ediția anterioară și adusă în dezbatere ideea că apa este una dintre componentele principale ale mediului, esențială pentru o dezvoltare durabilă a societății în general și a comunităților în particular.

         Conferinţa a fost deschisă de Mihai Mocanu, vicepreşedintele Asociaţiei Ape şi Păduri, care a menţionat că această a doua ediţie este una foarte importantă, deaorece se doreşte conştientizarea autorităţilor, dar şi a populaţiei că „apa reprezintă un factor important pentru viitor” şi că trebuie acordată o grijă foarte mare cu privire la gestionarea acestei resurse.

Pentru că agenda guvernamentală nu a permis, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, nu a putut fi prezent la eveniment, acesta transmiţând un mesaj video, în care a menţionat că strămoşii aveau o altă relaţie cu apa, „o tratau cu mai mult respect”, iar rolul autorităţilor este de a identifca soluţii sustenabile pentru viitor, menţionând proiectele pe care ministerul le promovează atât în investiţii hidrotehnice, care vizează reducerea poluării din surse agricole etc.  „Identificarea unor soluţii sustenabile şi eficiente pentru a răspunde efectelor schimbărilor climatice trebuie să facă parte din eforturile noastre. Astfel, revitalizarea zonelor umede, restabilirea conectivităţii râurilor cu luncile inundabile, împăduririle sau reîmpăduririle ne pot sprijini în efortul de a reface echilibrul circuitului apei în natură”, a transmis ministrul Ioan Deneş.

Secretarul de stat Adrian Mlădinoiu de la Secretariatul General al Guvernului a punctat faptul că problematica apelor ţine de responsabilitatea mai multor ministere, precum Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dar şi Ministerului Energiei. Oficialul guvernamental a menţionat că securitatea energetică a României are ca componentă principală şi lucrările hidrotehnice, prin proiecte de parteneriat public privat, urmând să se construiască două hidrocentrale la Tarniţa şi Turnu Măgurele. Acesta s-a referit şi la sistemul naţional de irigaţii şi a punerii în funcţiune a canalului Siret – Bărăgan. Secretarul de stat Mlădinoiu a evidenţiat şi faptul că România a preluat preşedinţia Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, iar de la 1 ianuarie 2019 va prelua şi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. 

După mesajele transmise de oficialităţile guvernamentale, parlamentare şi locale, au urmat prezentările făcute de directorul regional Cătălin Gorgan despre Programul Operaţional Infrastructură Mare, directorul Cristian Ciulbea – Administraţia Bazinală Someş-Tisa, directorul Ion Şandru – Aquabis şi proiectele de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată în Bistriţa-Năsăud, ing. şef Adrian Florea – RAJA Constanţa, directorul general adjunct Mihai Savin – APANOVA, cercetătorul Marin Şenilă de la Institutul Naţional de Cercetare pentru Optoelectronica INOE 2000 despre cercetările privind utilizarea zeoliţilor în procesele de tratare/epurare a apelor şi Camelia Lung/Alexandru Ghidro de la Casa de Avocatură Ciprian Păun despre provocările contemporane ale GdPR.

          Vicepreşedintele Asociaţiei Ape şi Păduri, Mihai Mocanu, a prezentat un raport de cercetare, în timp ce Radu Dumitru, director internaţional Water State, a punctat impactul social şi de mediu al consumului de apă îmbuteliată în România. Daniel Agapie, director general Zeolites Group SA, a făcut o prezentare despre primul producător zeolit din România, în timp ce Vasile Bâg de la Biomax România, s-a referit la enzime, ca tehnologie a viitorului în tratamentul apei şi al marilor lacuri de acumulare. Pe agenda conferinţei au figurat şi teme ce vizează proiectul de la Acumularea Colibiţa sau GAL-urile ca soluţie de finanţare a micilor investiţii în infrastructură.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5