Peste 1000 de elevi, în noul an şcolar, la Teaca

La Liceul din Teaca a avut loc deschiderea festivă a noului an şcolar 2013-2014, la care au participat elevi, părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai autorităţilor locale. Anul şcolar 2013-2014 debutează cu aceleaşi probleme acute care grevează asupra sistemului educaţional postdecembrist, în care clasa politică românească se face vinovată pentru dezastrul general în care se află toate sectoarele vitale ale ţării. În comuna Teaca, în cele 5 sate în care există unităţi şcolare, anul şcolar 2013-2014 cuprinde în sistemul de învăţământ 1038 de elevi: 176 preşcolari, 318 elevi în învăţământul primar, 274 elevi în cel gimnazial şi 270 elevi în învăţământul liceal, iar în cele 5 unităţi şcolare îşi desfăşoară activitatea un număr de 78 cadre didactice.
În cuvântul de deschidere a festivităţii organizate cu acest prilej, noul director al Liceului Teaca, profesor Niculai Iacob, şi-a exprimat dorinţa de a continua ceea ce a fost bun în activitatea managerială a unităţii din ultimii 15 ani, când era condusă de prof. Ioan Mihalci, dar şi de a da un nou suflu activităţii de educaţie în care elevii, părinţii şi cadrele didactice să fie animaţi de acel proces de înnobilare a conştiinţei percepute de triada valorilor absolute: adevărul, frumosul şi binele. Primarul comunei Teaca, Iustian Damian Muntean, şi-a exprimat preocuparea pentru a acorda întreg sprijinul administraţiei locale pentru buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ în care toţi factorii de răspundere din sistem să se implice până la dăruire.
Aflat la festivitate, am privit mulţimea de elevi prezenţi în curtea liceului, care erau nerăbdători să scape de filozofia oratorilor pentru a se bucura de încă o zi de libertate până vor fi ţintuiţi în bănci, încorsetaţi în uniforma şcolară, care a rămas încă opţională, doar micuţii elevi din primul an al ciclului primar erau nerăbdători să-şi cunoască clasa şi cărţile de învăţătură, dar şi dascălul, care îi vor învăţa să scrie şi să citească. Îmi amintesc de ceea ce spunea marele compozitor Enescu întrebat ce le-ar putea spune tinerilor despre viitorul lor: „Să se hazardeze pe o cale nesigură, fără garanţia pâinii zilnice, nu poate fi de niciun folos, atât pentru ei cât şi pentru crezul pe care îl profesează. Mai bine să aştepte, să-şi asigure existenţa, să trăiască şi să creadă nestrămutat. Să fie mai ales modeşti şi cinstiţi”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5