PNL Bistriţa:Cercetarea şi inovarea, elemente esenţiale pentru dezvoltarea economică locală
În Partidul Naţional Liberal, Organizaţia Municipală Bistriţa, au fost şi vor fi oameni cu viziune economică, capabili să genereze idei şi proiecte care să conducă la dezvoltarea oraşului. În 2012, odată cu alegerea unui nou grup de consilieri locali, s-au conturat noi direcţii de acţiune şi au apărut noi idei de proiecte care au la bază documente programatice existente la nivel local, naţional şi european, proiecte care să conducă la dezvoltarea economică a Bistriţei şi implicit la îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţii locale.
Astfel, la iniţiativa colegului nostru Ioan Peteleu, actualul viceprimar al Municipiului Bistriţa, care provine din mediul de afaceri (domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor) ca de altfel toţi consilieri locali PNL, au prins contur două proiecte noi pentru Bistriţa: incubatorul de afaceri şi centrul/institutul de cercetare-dezvoltare şi inovare. Ambele proiecte au fost promovate şi susţinute în Consiliul Local al Municipiului Bistriţa.
Primul proiect vizează crearea unui mediu antreprenorial favorabil pentru tinerii antreprenori şi sprijinirea acestora la început de drum prin oferirea de facilităţi şi consiliere pentru dezvoltarea afacerilor.
Al doilea proiect îşi propune crearea la Bistriţa a unei infrastructuri destinată activităţilor de cercetare aplicativă şi inovare în vederea realizării de produse, procese şi servicii inovative cu valoare adăugată mare.
Chiar dacă în anul 2013 iniţiativele au fost blocate în Consiliul Local al Municipiului Bistriţa, fapt ce a condus la o întârziere de un an în realizarea acestor proiecte, în 2014 au fost bugetate sume pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru cele două obiective, fiind stabilite şi locaţiile pentru acestea.
Este de remarcat faptul că şi la nivelul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud există preocupări pentru un obiectiv în domeniul cercetării şi că acest obiectiv este cuprins şi în strategia de dezvoltare a judeţului dar considerăm că este necesară o dezbatere între cele două structuri ale administraţiei publice locale – Consiliul Local şi Consiliul Judeţean – care să conducă la un consens în vederea realizării obiectivului. Doar prin eforturi conjugate această idee excepţională va putea fi pusă în practică.
Suntem convinşi că aceste iniţiative liberale se vor realiza într-un viitor apropiat şi vor conduce la creşterea competitivităţii şi atractivităţii economice a oraşului nostru. Acestea vin în completarea unei alte iniţiative liberale, Parcul Industrial Bistriţa Sud, care este în faza de execuţie, construind în acest fel un mediu propice investitorilor autohtoni şi străini şi atragerii şi reţinerii la Bistriţa a personalului înalt calificat.
Astfel, tinerii vor rămâne sau se vor întoarce cu interes la Bistriţa pentru a dezvolta noi afaceri sau pentru a-şi pune în practică ideile într-un mediu favorabil antreprenoriatului, creativităţii şi inovării.
Biroul de presă al Organizaţiei Municipale PNL Bistriţa
Citiţi şi:
- Stelian Dolha: Creativitatea și inovarea, factori cheie ai dezvoltării economice a Bistriței
- Ioan Peteleu (PNL): Bistriţa trebuie să treacă de la statutul de oraş-târg la cel de oraş inteligent. Altfel, rămânem izolaţi
- Asta trebuia să aibă Bistrița acum, nu bani îngropați într-un deal
- Doar 13% din fondurile europene contractate de autorităţile bistriţene au fost decontate
- Jurnal de campanie. Stelian Dolha: Becleanul are nevoie de locuri de muncă
Comentarii
Cu ceva timp in urma, un oarecare Dorin Dobra, pretins liberal se straduia din rasputeri sa desfiinteze Statiunea Pomicola din Bistrita, sustinand ca : "singura entitate care face cercetare în judeţ este o firma privată". Evident, dupa mintea lui cercetarea pomicola se confunda cu productia de fructe. Prin urmare in loc sa salveze unitatile de cercetare cu traditie, liberalii bistriteni vin cu "initiative" de infiintare a noi centre de cercetare, de parca asta se face batand din palme, intr-un moment cand cercetarea romaneasca se apropie de colaps. Pe de alta parte liberalii acum vin si se lauda cu Parcul Industrial Bistrita Sud, pretinzand ca acest obiectiv este initiativa lor, desi la sfarsitul lunii martie s-au plans cand primarul Cretu nu i-a invitat la predarea amplasamentului si la inaugurarea lucrarilor . Pana la urma nu conteaza cine a dat drumul la un proiect care, poate avea efecte benefice pentru intreaga zona in care se gaseste. Intre multe alte avantaje indirecte si care tin mai mult de primarie decat de PNL, un lucru bun este amenajarea drumului de acces din Sarata către Parcul Industrial Bistriţa Sud, de la intersectia cu DJ 154, care se desprinde din DN17 si merge pe Valea Sieului. Bine ar fi daca lucrarile de modernizare la acest drum de legatura nu s-ar opri la Parcul Industrial si ar continua spre Viisoara facand pana la urma legatura si cu strada Zavoaie din Bistrita. Astfel, in perspectiva construirii Podului Berariei accesul spre Parcul Industrial s-ar putea face pe ambele maluri ale raului Bistrita. Ba mai mult, Podul Berariei ar favoriza crearea unei legaturi directe peste Pasarela Veche, intre Zona Industriala a Bistritei si Parcul Industrial Bistriţa Sud. In felul acesta, cineva (poate chiar liberalii) se va orienta si spre punerea in valoare a izvoarelor sarate de la Sarata dupa modelul Bailor Figa de langa Beclean.
Adaugă comentariu nou