În podgoria lui Adrian Botiş – Bănică – vinul îl dă puterea pământului şi strălucirea soarelui

          Purtătorul de stindard al viticulturii din Lechinţa este, de câţiva ani, Adrian Botiş. Lechinţa de odinioară, cu 600 de hectare de vie nobilă, înainte de 1989, reuşeşte, încet-încet, să-şi ocupe locul ce i se cuvine. Şi Bănică este unul dintre aceia care se înscrie pe linia renaşterii viticulturii lechinţene. Cu o suprafaţă de 50 hectare de vie nobilă, o cramă de revistă, cu spaţii pentru degustări, conferinţe, întâlniri protocolare, reuşeşte să doboare recorduri când este vorba de producţia de struguri şi vin. Câte 8-10 tone pe hectar, uneori şi 12 tone, cu peste 100.000 litri vin din soiuri dintre cele mai alese – Pinot Noir, Muscat Otonel, Fetească Albă şi, mai nou, Kofenberg, căutat acest din urmă soi de beneficiarii din judeţ şi din ţară. Vinurile lui Bănică, adevărate arome de sănătate şi bună dispoziţie, sunt mereu pe gustul consumatorilor.

          În prezent, aici, în podgoria de la Vermeş şi Kofenberg se pregăteşte recolta următoare, specialiştii se întrec în a face lucrările de sezon. Sunt vii tinere, cu o productivitate ridicată din soiuri alese, cum erau şi odinioară în Lechinţa, înrădăcinate într-un spaţiu propice dezvoltării viticulturii.

„E un an dificil, îmi spune Adrian Botiş, în privinţa desfacerii. Noi suntem pregătiţi să oferim beneficiarilor noştri, nu puţini la număr, vin de cea mai bună calitate”. În familia lui Bănică este o adevărată competiţie în domeniul viticol. Dacă veteranul Adrian a învăţat secretele viei de la bunicii şi părinţii săi, soţia e absolventă a unei facultăţi de profil, iar fiul cel mare este în ultimul an la Facultatea de Horticultură, cu specialitatea Viticultură. Aşa că, dintr-o familie de specialişti în ale viei, cu şcoli înalte, nu poate să iasă decât un vin pe măsură.

Şi ca să închei cu un celebru citat, aş spune că atunci când guşti un vin marca Bănică gândeşte-te, consumatorule, că bei din sângele viţei-de-vie puterea pământului, strălucirea şi eternitatea soarelui.

Comentarii

10/03/21 09:32
Non multa

Vedeți că pentru a obține vin D.O.C., 10000 de kg la ha este deja mult. Dacă spuneți 12000 kg
mă prind cu mâinile de cap. Iar dv. spuneți tone. Ai, ai, ai! Mult nu înseamnă și calitate. Sașii cred că știau bine asta. Romanii consumatori de vinuri chiar spuneau: Non multa, sed multum.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5