Portret de candidat : Eugen Curteanu
Eugen Curteanu propune statura unui om politic întors spre ,, vârsta de aur'' a politicii româneşti. Vorbitor chibzuit şi aşezat, aplecat spre cele ale meseriei sale cu o deosebita tenacitate , abil în a descâlci dificultăţile oricărui sistem atunci când i s-a cerut să-şi aplice competenţa, el insistă, cu o încăpăţânare izvorâtă din structurile acestui pământ, să-şi facă treaba fără să se laude, să piardă fără să trădeze, să-şi susţină prietenii fără să-i flateze şi să-şi respecte adversarii fără să-i submineze.
Eugen Curteanu este un exponent al noii generaţii de politicieni şi se defineşte prin trei cuvinte: responsabilitate, rigoare, luciditate.
Jurist de profesie, a intrat în politică în 1999 alăturându-se Partidului Democrat. „Am ales să intru în politică din dorinţa de mă implica, de a face lucruri concrete, de a-mi folosi mintea şi cunoştinţele acumulate pentru a aduce un plus valoare echipei. Erau vremuri complicate, tinerii aveau infinit mai puţine posibilităţi de dezvoltare decât acum, România nu era ţară membră a Uniunii Europene iar concepte ca cetăţenie europeană, programe pentru tineri sau migraţia forţei de munca în străinătate erau doar vise. Mi-am dat seama că nu puteam merge înainte doar stând pe margine, spectator la ceea ce se întâmplă în jurul meu.”
Ucenicia în politică şi-a făcut-o în organizaţia de tineret, fiind, în anii 2000, preşedintele acesteia la nivel de municipiu. A învăţat alături de echipa Partidului Democrat că politica se face cu oameni bine pregătiţi profesional, cu oameni care ştiu să lupte cu argumente pentru idei şi principii, că polemicile pot fi cordiale iar consensul este necesar dacă vrei să faci ca lucrurile să funcţioneze.
„Mediul privat este o adevărată şcoală a muncii, a disciplinei şi a rigorii”
În paralel cu activitatea politică şi-a consolidat cariera profesională. „Anii de ucenicie în profesie i-am făcut la Teraplast, alături de unul dintre cei mai buni manageri bistriţeni, domnul Emanoil Viciu. De la el am învăţat rigoarea, importanţa muncii în echipă şi, mai mult decât orice, am învăţat că lucrurile trainice se construiesc cu paşi mărunţi dar fermi. Mediul privat este o adevărată şcoală a muncii, a disciplinei şi a rigorii. Te formează ca individ şi îţi dă adevărata măsură a lucrurilor. Am muncit mult pentru tot ceea ce am realizat până acum, şi am ajuns să înteleg că provocările pe care viaţa ţi le oferă te ajută să evoluezi. În formarea mea ca om integru şi responsabil au contribuit, alături de părinţi sau profesori şi oamenii valoroşi cu care de-a lungul timpului am interacţionat, oameni cu vocaţii împlinite şi un solid sistem de valori – l-aş aminti pe prietenul meu, părintele Crin Theodorescu.“
Primele funcţii administrative le-a avut începând cu anul 2004 când a fost ales consilier local pe listele PD, urmând apoi, în 2008 un nou mandat de consilier local. „Cunosc bine problemele comunităţii. În două mandate de consilier local am contribuit, prin iniţiativele avute cu colegii mei de grup, la dezvoltarea municipiului. Eu vorbesc mai puţin, nu îmi place să vorbesc despre mine sau despre realizările mele însă simt o imensă mulţumire atunci când văd oamenii din jurul meu bucurându-se de lucrurile făcute cu aportul meu”.
„Am ales să fac ceea ce trebuie. Să muncesc.”
Experienţa în administraţia locală, capacitatea de muncă dublată de integritate dar şi dorinţa de a face mai mult pentru oameni l-au propulsat în funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în una dintre cele mai grele perioade pe care a traversat-o România de 20 de ani încoace. „Am plecat la Bucureşti cu dorinţa de a munci, măcar la fel de mult cât au făcut-o ceilalţi bistriţeni ajunşi acolo. Am ales să fac ceea ce trebuie. Să muncesc. Nu am dorit să ocup spaţiul public cu ceea ce am făcut pentru judeţ, lucruri normale de altfel – deşi normalitatea poate părea extraordinară, în climatul politic de astăzi. La momentul acela pentru mine a fost mult mai important să-mi amintesc de datoria pe care o am faţă de Bistriţa, să muncesc, să schimb în bine atât oameni cât şi legi, să pot ajuta concret judeţul nostru. Şi am făcut-o. Dacă astăzi Spitalul Judeţean este modern mi se datorează şi mie. Dacă au apărut locuinţe sociale noi în Bistriţa este pentru că eram conştient de necesitatea lor încă de când eram consilier local. Dacă în multe zone ale judeţului oamenii au canalizare şi apă, trotuare sau grădiniţe reabilitate, am şi eu o contribuţie. Dacă avem o reţea de drumuri îmbunătăţită faţă de acum trei ani, ştiu că oamenii care o folosesc se simt într-o ţară care merge spre normalitate. Dacă avem o lege a faţadelor sau una a urbanismului mi se datorează şi mie.
Niciodată nu este de ajuns, întotdeauna se poate face mai mult însă am mulţumirea că ceea ce am făcut, am făcut cu bună credinţă”.
Cu răbdare, strădanie şi onestitate, Eugen Curteanu este un om care, încet şi sigur, lărgeşte cercul celor care cred, din nou, în valoare şi recunoaşterea ei, în interesul obştesc şi în semenul de alături.
„Cred că valoarea unui OM stă în ceea ce face pentru ceilalţi şi în ceea ce lasă în urma sa. Ştiu că sunt multe de făcut, că drumul pe care îl avem de parcurs este unul anevoios însă ştiu că numai împreună suntem puternici şi numai în echipă vom reuşi. Mulţumesc, Bistriţa!”.
Alianţa România Dreaptă (ARD) este forţa politică de centru-dreapta creată de către PDL, Forţa Civică şi PNŢCD pentru a răspunde aşteptărilor acelor români care au opţiuni politice de centru-dreapta.
ARD s-a creat în această vară, în împrejurările unui atac foarte grav al actualei puteri împotriva democraţiei, a statului de drept şi a valorilor europene în România. La fel ca în anii 90, ţara merge spre sărăcie, se îndepărtează de Europa şi pierde şansa la dezvoltare. ARD vrea să pună România pe drumul cel bun, pe drumul democratic şi european. Oamenii au nevoie de şanse, România are nevoie de creştere economică, iar ARD dă României şansa la dezvoltare.
PDL este cel mai important partid al dreptei româneşti şi este membru al Partidului Popular European, cel mai mare partid politic din Uniunea Europeană. PDL a guvernat România într-o perioadă grea şi a reuşit prin măsuri necesare, să evite căderea României într-o criză economică profundă care ar fi afectat viața fiecărui român în următorii 10 ani. Pentru prima oară în istoria de după 1989, un partid a avut curajul de a face ceea ce trebuie, fără să pună interesul electoral înaintea interesului public.
Forţa Civică este un partid nou, care-şi propune să adune oameni noi, şi să atragă personalităţi din societatea civilă, care sprijină dreapta românească.
PNŢCD este partidul tradiţiei şi al moştenirii istorice de centru-dreapta. Prezenţa PNŢCD în cadrul ARD arată importanţa pe care ARD o dă valorilor tradiţionale de centru-dreapta.
Citiţi şi:
- ARD şi-a lansat cei 452 de candidaţi la alegerile parlamentare
- Băsescu a semnat revocarea lui Lăzăroiu şi numirea Sulfinei Barbu la Ministerul Muncii
- Eugen Curteanu- întâlnire cu oamenii de pe Valea Bârgăului
- Comunicat de presă PNL
- PMP nu se va topi în PNL. Cerem liberalilor să nu încerce să-şi acopere problemele interne băgând băţul prin gardul nostru!
Comentarii
Mi-ar place sa cred ca un candidat asa de tanar precum e dl Curteanu se gandeste si la copii,sigur are probabil si dansul acasa...De ce spun asta?Fiindca,nimeni,nici un candidat nu spune o vorba despre alocatiile copiilor care sunt ridicol de mici.Se pare ca nimeni,dar absolut nimeni nu se gandeste ce poate face un copil cu 42 de lei.Da.Incredibil dar adevarat.Atat este alocatia de stat a unui copil din Romania.Romania,o tara membra a UE ,o tara moderna ,o tara care isi neglijeaza total copiii si batranii.Ce poti face cu 42 de lei?Evident ca nici bani de dulciuri pentru copil nu ai suficienti,cat despre o pereche de incaltaminte???Nici vorba!Sigur noi ce suntem parinti facem eforturi pentru a nu le lipsi nimic celor mici insa ,de ce in celelalte tari din UE se poate si la noi nu? Pur si simplu vrem si noi sa simtim ca suntem a cuiva,ca ne conduce cineva,ca avem conducatori care fac totul pentru noi,noi multimea.Politicienii sunt acolo pentru noi,cel putin asa cred eu ,de aceea propun acestui candidat pentru care am toata stima sa contribuie la majorarea semnificativa a alocatiilor pentru copii.De acolo sa plecam ,de la cei mai mici .Sunt sigur ca nu s-ar face gaura in tara daca le-ar da copiilor cel putin 100 de lei.Apoi,continuati cu batranii dar nu inainte de a creea noi locuri de munca.De prea multi ani vorbim despre acest subiect si rezultatele sunt...Vrem locuri de munca bine platite,vrem salarii din care sa putem trai apoi ,sigur vrem protectie sociala pentru cei necajiti!Se poate oare dle Curteanu?
Eu unul, n-am nici o incredere in cei tineri, lipsiti de experienta, care nu au cel putin varsta de 50 de ani, licentiati in administratie si economie si care sa fi condus cel putin 10 ani de zile o societate sau o unitate de productie, cu cel putin 100 de muncitori si alti salariati in subordine. Tinerii, cu "vlaga si entuziasmul de care dispun" sunt foarte buni in executiv si nu in "politicul tarii"...
Nu situ de ce noi romanii, mai ales in utlima vreme, prea promovam in forurile supreme tot soiul de "dascali"... de "popi"... de " ceterasi "... sau de "cantareti " sau " comedianti"... care nu au nimic cu "politicul tarii" si care sunt buni acolo unde au fost calificati ! Mai, gandesti ca a dat " ciuma" peste noi si numai astia au mai "ramas"... economistii si finantistii de inalta clasa disparand cu totii !!!
Sa nu uitam ca primordiale sunt probleme economico-financiare ale tarii mai ales in aceste momente... in care ne trebuies in primul rand persoane calificate astfel !
Adaugă comentariu nou