Gânduri din auto-izolare – Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic

Pr. dr. Maxim Morariu: În vremuri de pandemie singurătatea a produs la nivel sufletesc multe daune, precum virusul

Părintele Maxim Morariu ( originar din Salva) este la Studii doctorale în științe sociale la Universitatea Pontifcala Angelicum din Roma

Iubiţii mei,
În limbajul contemporan, s-ar putea spune că Apostolul cel iubit realizează astăzi o mare încălcare a "privacy-ului", punându-ne în faţă un text extrem de personal. O face, având motive bine întemeiate: pe de-o parte pentru a reliefa divinitatea lui Hristos, reflectată aici de intimitatea dintre el şi Tatăl, iar pe de alta, pentru a ne transmite nouă, un mesaj cu valoare perenă.
Fragmentul în sine face parte dintr-un lung text cu valoare de testament, ce îmbină rugăciunea cu sfaturile adresate Apostolilor înainte de patimă. Începe cu o cerinţă, din partea Mântuitorului, aceea de a fi preaslăvit în baza unei frumoase reciprocităţi. Într-un mod voalat, folosindu-se de acest raport de inter-condiţionalitate, Cel care cuvântă îşi arată egalitatea cu Cel căruia I se adresează. Urmează apoi un interesant monolog ce îmbină rezumatul unei activităţi intense cu sfaturile şi rugăminţile. Se distinge aici o frumoasă definiţie, aceea a vieţii veşnice: "Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis." (Ioan 17, 3).
Un aspect insuficient valorifcat al acestui pasaj este raportul de direct-proporţional între cunoaştere şi viaţa veşnică. Atenţie! Nu orice fel de cunoaştere! Cea a lui Dumnezeu! Iar pe El, ca absolutul Tată, îl putem cunoaşte, doar prin Fiul. Actul ce facilitează cunoaşterea este Fiul, a cărui prezenţă mediază un amplu proces de interacţiune directă şi holistică.
Poate tocmai acesta ar fi fost unul dintre aspectele la care trebuia să medităm în aceste momente de auto-izolare, când pandemia ne-a obligat să interacţionăm într-un mod niţel diferit: cunoaşterea care dă viaţă veşnică. Într-un fel sau altul, orice formă de cunoaştere îşi are importanţa ei, însă, în raţiunea umană, există o oarecare ierarhizare. Pe locul cel dintâi pe podium stă cea a lui Dumnezeu. Departe de a însemna rodul unui amplu travaliu intelectualicesc, ce se adresează teologilor, ea are şi puternice ramificaţii practice. Una dintre ele o putem descoperi, dacă ne întoarcem în timp cu câteva duminici. Vă vorbeam atunci despre slăbănogul de la Vitezda. Prin minunea vindecării, Hristos restituie chipul divin ontologic în el. Încercând să descoperim chipul lui Dumnezeu din aproapele şi să valorificăm această calitate a lui, facem un mare salt înainte în cunoaşterea lui Dumnezeu. Cum? Iubindu-ne aproapele, ajutându-l, oferindu-i mângâierea necesară, umărul pe care să plângă, sau strecurându-i bucuria în suflet! Sunt lucruri simple, ce reflectă la rândul lor apropierea de divinitate. Dumezeu însuşi este iubire, iar iubirea este forma de manifestare a Sa în raport cu oricine şi orice!
Împlinirea acestor acte de iubire, fie în cadrul unor relaţii de comuniune, fie sub cea a filantropiei, reprezintă aşadar un pas în faţă. Uneori, ele se cer însoţite şi de acte palpabile (donaţii, daruri, ajutoare etc.). Cel mai important este însă, să fie însoţite de acte a căror relevanţă trece de sfera materialului. Anume de transmiterea unei stări de bine, de pace, de bucurie interioară!
Iubiţii mei,
În vremurile ce-au trecut şi încă nu sunt întru totul sfârşite, singurătatea a constituit o adevărată provocare. Sunt sigur că la nivel sufletesc a produs cel puţin la fel de multe daune, ca pandemia însăşi. De aceea, cred că, în aceste clipe, pornind de la Evanghelie, ar trebui să învăţăm să-L cunoaştem pe aproapele aşa cum ar face-o Dumnezeu însuşi. Adică iubindu-L. Făcându-l să nu se simtă singur şi umplându-i golul sufletului, pe cât putem, cu gândurile noastre bune şi dragostea noastră. Cercetându-l, nu pentru a bifa într-o listă o interacţiune ce numai socială nu este, ci pentru a-i vorbi cu inima. Din inimă, pentru inimă!
Dacă vom reuşi să facem aceasta, vom avea parte de un frumos deznodământ. Urechile sufletului se vor deschide şi vom înţelege de ce în finalul Evangheliei de astăzi, Hristos îşi doreşte ca bucuria Lui să fie deplină în noi!
Sursum cordiae! Calde îmbrăţişări cu inima din auto-izolare!
Al vostru întru Hristor rugător,
Ieromonahul Maxim

Comentarii

30/05/20 21:50

O rețetă ne-o oferă Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, care a vorbit despre singurătate:
„Câtă singurătate este pe lumea aceasta! Trăim în lumea virtuală, comunicăm prin mesaje și imagini, ne bucurăm de tehnologie, dar nu mai trăim în comuniune. Trăim în comunicare, dar nu în comuniune. Comuniunea o dă doar familia și Biserica”.
Ne prezintă și soluția izolării pe care au suferit-o deţinuţii politici din închisorile comuniste şi care au supraviețuit datorită rugăciunii.
„În pușcăriile comuniste, cei ce au avut credință puternică, au rezistat. Când ești credincios, te rogi pentru ceilalți. Și ai conștiința că și ceilalți se roagă pentru tine. Se creează o punte între persoane, în comunitate, în societate, în Biserică. Aceasta este starea pe care o trăim când suntem în Biserică, pe care nu ne-o poate oferi nimeni. Simțim că suntem cu toții împreună. Aşa și cei din închisorile comuniste au trăit această dramă a singurătății, a izolării, a nu avea pe nimeni. Ba, dimpotrivă, erau prigoniți, batjocoriți, ca și Hristos la proces și pe Cruce. Și cu toate acestea, au avut forța, prin credință, să reziste. Și cei ce au supraviețuit,când au ieșit afară, viața li s-a părut paradis. Părintele Nicolae de la Rohia, după ce a devenit creștin, tot era lumină. El ne spunea că izolarea așa se depășește. Și așa am depășit și noi această perioadă dificilă”.

30/05/20 21:52
Moise Andrei

Foarte frumos mesajul!
Ne bucuram si ne mandrim ca te cunoastem.
Acelasi Pr. Maxim care ne-a obisnuit cu mesaje pline de invatatura.
Hristos s-a Inaltat!

30/05/20 22:14
Scurtu Olga

Foarte frumos expusa situația de față și pe înțelesul tuturor cum Bunul Dumnezeu ne-a trimis pe unicul său fiu domeniul Iisus Hristos Mântuitorul să ne învețe cum să ne comportam cu aproapele nostru pentru a putea moșteni viața veșnică. Printr-un cuvânt popular ce tie nu-ți place altuia nu-i face, ferește de rău dacă vrei să fii a lui Dumnezeu.

30/05/20 22:28

Deosebit mesajul.FELICITĂRI!

30/05/20 22:35

,,De aceea, cred că, în aceste clipe, pornind de la Evanghelie, ar trebui să învăţăm să-L cunoaştem pe aproapele aşa cum ar face-o Dumnezeu însuşi. Adică iubindu-L. Făcându-l să nu se simtă singur şi umplându-i golul sufletului, pe cât putem, cu gândurile noastre bune şi dragostea noastră. Cercetându-l, nu pentru a bifa într-o listă o interacţiune ce numai socială nu este, ci pentru a-i vorbi cu inima. Din inimă, pentru inimă!"

Importantă povaţă.Mulţumim.

31/05/20 06:49
Rodica Fercana

Stimate părinte Maxim, ne-ați redat înțelepte gânduri să depășim singurătatea care ne sufocă; eu zic să nu lăsăm ca ea să-și găsească jilț de ședere în casa noastră.
Într-adevăr, apropierea de Dumnezeu ca și de semenii noștri trebuie să pornească din inimă și nu din oarece interese și atunci vom reuși să nu ne simțim singuri.
Mulțumim pentru cuvintele dv. de povață, care ne umple golul sufletesc să putem depăși aceste vremuri grele.

31/05/20 12:35
baltag constantin

DOAMNE AJUTĂ!Ma consider unul dintre privilegiații acestor vremuri !Cunoscând persoane ca SFINTIA SA ,IEROMONAHU MAXIMILIAN am reusit sa gasesc calea spre ADEVĂR, calea cea DREAPTA! Nu am fost niciodată un ATEU !Credință am purtat-o mereu în Gandul și în sufletul meu! NU eram un practicant ! Dar Bunul Dumnezeu a randuit să cunosc persoanele potrivite la momentul potrivit, printre care SFINTIA VOASTRĂ PĂRINTE DRAG MAXIMILIAN!
Viață noastră să schimbat în bine! În ziua de azi mă bat cu vântul pt a deschide Sf BISERICĂ in oraselul in CARE trăiesc! Va multumim pt ajutor, pt gândurile bune în aceste vremuri de pandemie ! IERTATI și binecuvantați SFINTIA VOASTRĂ!

31/05/20 13:35
Andrei Nicolae

Felicitări Părinte pentrubfrunosul cuvânt! De fiecare data reușiți sa ne atingeți la suflet și să ne “ușurați” aceste momente mai grele! Doamne ajuta

01/06/20 15:09
Ioana Motogna

Felicitari pentru frumosul cuvant de invatatura! Un om deosebit cu har deosebit. Doamne ajuta!

01/06/20 16:19
Ani Emanuel

Țin să îmi exprim mulțumirile pentru aceste cuvinte din inimă care într-adevăr tot la inimi ajung.
Multe gânduri bune pe acestă cale care ne este mai la îndemână ca oricând, cale care exclude totalmente virușii biologoici.

01/06/20 18:36
Maris Daniel Ioan

Frumos :)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5