Pr. Vasile Beni: Aghiasma Mare -Apa în care stă Dumnezeu

Dragii noștri credincioși!

Ziua de 6 ianuarie este înscrisă în calendarul nostru creștin ca fiind ziua în care a avut loc Botezului lui Iisus Hristos în apa Iordanului, de către Sfântul Ioan Botezătorul. În acel moment are loc arătarea lui Dumnezeu - Sfânta Treime (Teofania sau Epifania, în greceşte), căci glasul Tatălui mărturiseşte despre Fiul care se află în Iordan, iar Duhul Sfânt se pogoară peste El în chip de porumbel.Din acest moment, Hristos îşi arată şi calitatea sa de Fiu al lui Dumnezeu, nu doar cea umană. Acum începe, practic, activitatea Sa publică de propovăduire.           

În această zi, după săvârșirea Sfintei Liturghii, are loc slujba de sfințire a apei. Haideți să ne oprim pe scurt la câteva învățături despre Aghiasma Mare:

1.Semnificația apei  în Sfânta Scriptură La crearea lumii, Scriptura ne arată că „Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor“, apoi vedem cum apele potopului curăţă păcătoşenia lumii, prefigurând apa botezului creştin, care ne va curăţa de păcate. Profetul David va vesti sfinţirea apelor: „Apele râurilor veselesc cetatea lui Dumnezeu; Cel Preaînalt a sfinţit locaşul Lui“ (Ps. 45, 4) şi „Văzutu-Te-au apele, Dumnezeule, văzutu-Te-au apele şi s-au spăimântat şi s-au tulburat adâncurile“ (Ps. 76, 15). În Noul Testament, avem scăldătoarea Vitezda (Betezda = casa facerii de bine, în aramaică), unde un înger se cobora şi tulbura apa, iar primul intrat în ea se făcea sănătos de orice boală ar fi avut. În fine, Hristos însuşi spune că oricine se sfinţeşte prin Duhul Sfânt „râuri de apă vie vor curge din pântecele lui“. În creştinism, două sunt majore: curăţirea şi sfinţirea fiinţei umane. Apa sfinţită este materie purtătoare de Duh Sfânt, aşa că trebuie să înţelegem bine ce avem în faţă: apă în care stă Dumnezeu.

 2.Sfinţirea cea Mare a apei sau Aghiasma Mare. Se numeşte Sfinţirea cea mare a apei deoarece apa sfinţită de sărbătoarea Botezului Domnului, conform „Învățăturii de credință creștină ortodoxă”, are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh în cursul rugăciunii de sfinţire, iar sfinţirea are loc în ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.

Se săvârşeşte numai cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Ortodoxiei. Sfinţirea cea Mare a apei are mai multe părţi, iar prin conţinutul ei scoate în evidenţă mai întâi iubirea lui Dumnezeu pentru oameni, iubire arătată în Întruparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi în Botezul Său în Iordan. De aceea, rugăciunile şi cântările acestei zile fac legătura între Naşterea Domnului şi Botezul Domnului, dar şi între Botezul Mântuitorului şi mântuirea oamenilor, a celor care cu credinţă şi bucurie au primit Botezul în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. La sărbătoarea Botezului Domnului se sfinţeşte firea apelor, aşa cum ne spune o cântare din această slujbă: “astăzi se sfinţeşte firea apelor”. Astfel, Biserica ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos este preamărit astăzi în mod deosebit de către întreg Universul, de creaţia întreagă.De ce? Pentru că El a venit să mântuiască pe oameni, dar şi să pregătească un cer nou şi un pământ nou. Astăzi se sfinţeşte creaţia întreagă ca pregătire a ei pentru înnoire şi transfigurare în cerul nou şi pământul nou din Împărăţia cerurilor. 

        3.Efectele Aghiasmei Mari - ni le arată însăşi rânduiala slujbei: ,,Izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească…. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă...”.

Dacă o primim cu credinţă şi cu evlavie, în primul rând, Aghiasma Mare ne sfinţeşte sufletele şi trupurile noastre, casele noastre şi tot spaţiul în care ne desfăşurăm activitatea. Aghiasma Mare ne aduce vindecare de boli sufleteşti şi trupeşti. Trăim într-o vreme în care omul este foarte încercat de tot felul de boli sufleteşti şi trupeşti. Însă boala sufletească cea mai mare este păcatul, adică lipsa de iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semenii noştri. În acest sens, apa sfinţită ne vindecă, întrucât ne înmulţeşte credinţa şi dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de semenii noştri. Să ne rugăm ca Botezul Domnului să ne fie tutror de folos.

Amin!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5