Pr. Vasile Beni: Am văzut în ochii oamenilor bucuria cu care aşteptau Sfânta Cruce
Dragii noştri credincioşi!
Aşa după cum ştim şi ne amintim din vremea copilăriei, înainte de sărbătoarea Bobotezei, preotul satului sau al oraşului, ne binecuvânta casa cu Sfânta Cruce şi prin stropirea cu apa sfinţită. O sărbătoare mult aşteptată, pentru că la început de an civil îl aducea sau chema în casele noastre pe Dumnezeu. Aşa după cum versurile frumoasei poezii ne îndeamnă: ,,Totdeauna lucrul tău/ Să-l începi cu Dumnezeu/ Unde-i El şi harul Său/ Nici un lucru nu e greu”.
Trăim vremuri tulburi, vremuri în care ni se spune să păstrăm distanţarea fizică, iar specialiştii în medicină ne dovedesc cu argumente acest lucru. Este adevărat, dar să nu uităm că Dumnezeu nu poate fi înlocuit. Am fost în multe case sau familii de oameni simpli sau intelectuali şi am văzut în ochii oamenilor bucuria cu care aşteptau Sfânta Cruce.
Biserica este locul unde sălăşluieşte şi se preumblă Dumnezeu, Crucea, altarul de jertfă, Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, Agheasma sunt lucruri sfinte şi sfinţitoare.
Iar Agheasma Mare ne aduce, aşa după cum ne arată rânduiala slujbei: „dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă”.
În cele ce urmează m-aş opri la două exemple:
1.Prima se referă la o întâmplare petrecută în Scheii Braşovului în care se păstrează memoria unui preot care a murit în vremea ciumei. Acesta a fost omorât de plutonul de execuţie și îngropat apoi într-o poiană deasupra Scheiul, unde a fost pus într-un mal de unde se credea că nu îl va mai scoate nimeni niciodată afară.
Toate acestea pentru că şi-a permis în Sâmbăta Mare să nu îi lase pe credincioşi neîmpărtășiți. Preotul fusese condamnat după ce a mers din casă în casă şi i-a împărtăşit pe oameni dându-le acestora Sfânta Împărtășanie direct din mână.
După execuția tragică s-a aflat că toţi oamenii care s-au împărtăşit au scăpat nevătămați de ciumă. În anul următor de Înviere a izvorât un izvor de sub trupul preotului. Trupul său a fost descoperit de localnici și purtat pe brațe până la cimitir unde a fost îngropat. Izvorul poartă până azi numele de “izvorul de la Fântâniţa Popii”.
Morala poveștii este că deși uneori Cezarul caută să restricționeze sau chiar să interzică activitatea bisericii și a slujitorilor ei, fie și sub cele mai nobile pretexte, acesta uită adeseori că biserica este un spital de suflete și că mai mult decât atât, aceasta găzduiește taine ce transced materia și puterea de înțelegere a oamenilor. În locul persecutării și a trimiterii în fața plutonului de execuție, autoritățile și societatea ar trebui să vadă în biserică nu problema, ci o posibilă soluție în rezolvarea problemei.
2.Al doilea exemplu este actual şi l-am constatat şi am rămas impresionaţi când am mers cu Sfânta Cruce anul acesta. Este vorba de fostul prefect Grigore Rusu, care neputându-ne primi cu Sfânta Cruce, datorită problemelor actuale, ne-a deschis geamul, stăruitor fiind, să-i binecuvântăm casa.
Concluziv încercând să fiu aş spune că Împărtăşania, Sfânta Cruce şi Agheasma nu pot fi înlocuite.
Pentru că Dumnezeu nu poate fi înlocuit. Amin!
Citiţi şi:
- Părintele George Celsie revarsă peste noi iubirea Dumnezeiască
- Sfânta Cruce va ajunge în casele din Bistriţa-Năsăud. Credincioşii vor primi în dar o Cruce, apă sfinţită în recipient sau calendare, în unele parohii
- (Video) Episcopul Macarie spune Rugăciunea Sfintei Cruci învățată de la bunica sa Parascheva, din Spermezeu
- Boboteaza, ziua în care se sfinţesc apele
- Episcopul Macarie, în Pastorală: La Spermezeu, în copilăria mea, întreaga zi Paștile era o sărbătoare continuă, cu obiceiuri din vechime
Comentarii
Daaaa.... mai ales cand incepe popa sa scoata " carnetul cu evidenta darilor " ... la care incepe cu " solicitarea episcopilor... pentru tot felul de contributii, dari si taxe... la tot felul de " biserici al anumitor neamuri "... de ti-e si lehamite ...
De ce te dor pe tine taxele bisericeşti, pe care e sigur că nici nu ai să le plăteşti ?Te obligă cineva? Sunt şi derizorii. Să vezi ce taxe îţi vor cere dracii, când ai să-i primeşti în chirie! Cea mai proastă caracterizare pe care o poţi face unui om este să spui despre el că ,,n-are niciun Dumnezeu".
Mai " VIO "... Dumnezeu... nu doreste nicidecum sa-L " cumparam " pe bani ...si tot felul de taxe si cntributii ... Tot ce-i fara taxa... este de la " draci " ... dupa mintea ta !?
Episcopii nu cer de la credincioşi, omule! Nu eşti de-al Bisericii, te plimbi pe lângă ea şi mai dai câte-un hămăit Ai auzit şi tu nişte zicale defăimătroare şi repede le-ai primit. Preoţii au şi ei o profesie, dar una sfântă, adică îşi consacră viaţa salvării sufletelor. A celor care doresc. Numai în Biserică este adevărata democraţie. Te naşti în ea, poţi s-o părăseşti. Nicio taxă nu este obligatorie. Dai cât poţi.De ospitaliate n-ai auzit?Pentru ce crezi că oamenii îi primesc cu drag pe preoţi? Fiindcă sufletele lor au nevoie de Dumnezeu, cum are trupul nevoie de hrană. Dacă n-ai suflet, ce nevoie ai de preot? Bea, mănâncă. De mirare că nu admiri eroismul lor în vremurile astea de pandemie. Intuieşti riscul enorm la care se expun? Încă n-ai învăţat despre frumuseţea tăcerii în caz că nu pricepi ceva.
Teo draga, n-am nimic impotriva preotilor, care cu adevarat sunt slujitorii Lui Dumnezeu. Asa este... au aceasta " meserie "si trebuie facuta si ea de cineva . Dar daca nu " dai "... pe la tine nu mai trec... si cand ai nevoie de anumite " servicii bisericesti "... efectiv esti refuzat, daca nu dai cu ce ai ramas " restant " . Asta-i valabil la absolut toate cultele si bisericile ... Egal...
As vrea sa vina preotul odata la mine... fara sa aiba la el " carnetul cu datorii si contributii " ... sa am si io odata sufletul impacat ca a venit sa ma viziteze din dragostea ce o am fata de Bunul Dumnezeu , el fiind " trimisul Domnului " cu adevarat , ca datoria sociala fata de admnistratia bisericii o fac io si fara sa-mi tot aminteasca acest lucru . Asta nu inseamna ca-s " pe langa biserica " si ca-s " a lui satana " ... !
Va povestesc cu cata lehamite m-am dus sa ma spovedesc ( nu va spun numele preotului... ) si pe masa... sub Sfanta Biblie, se vedeau banii luati de la enoriasi ... " ca donatie " ( cica ) . Efectiv, mi-a fost sila... si de atunci, ma spovedesc singur, inaintea Lui Dumnezeu, cu toata inima curata si nu ma consider absolut deloc ca-s a lui " necuratul " ... !
Sa-uzim de bine si Daomne bincuvanteaza-i pe toti cu Duhul Tau Sfant !
Adaugă comentariu nou