Pr. Vasile Beni: Darurile sufleteşti pe care ni le aduce Crăciunul
Una dintre cele mai frumoase sărbători este cea a Crăciunului,este sărbătoare copilăriei ,pentru că pe fiecare dintre noi ne poartă pe aripile gândului în casa părintească.Am colindat în copilărie,colindăm şi acum cu aceiaşi dragoste vestind marea minune a Naşterii Pruncului Iisus în ieslea din Betleem,pe care sf. Ioan Damaschinul o numea ca fiind,, Unicul eveniment nou sub soare!”
Am amintit de darurile pe care ni le adduce Crăciunul şi dacă ne raportăm la partea materială am putea spune că avem de toate, pentru că cei mai în vârstă au gustat şi au experimentat ce înseamnă să ai lipsuri materiale.Dacă ne oprim la cele spirituale, de Crăciun, Dumnezeu-Tatăl Îl dăruieşte lumii pe Dumnezeu-Fiul, Pruncul născut în ieslea Betleemului. Este ziua în care sărbătorim cel mai mare Dar pe care ni L-a făcut Dumnezeu de la creaţie, pe Domnul nostru Iisus Hristos, Care a venit:,,Să se nască/ Şi să crească/ Să ne mântuiască.
Şi pentru că ar trebui să fie în primul rând o sărbătoare a sufletului , să ne oprim la câteva daruri:
1.Privirea spre Dumnezeu. Alexandru Schmeman ne spune că:,,Fiecare sărbătoare ne cheamă spre vederea lui Dumnezeu”,adică partea spirituală să fie deasupra celei materiale.Iar noi în colindă zicem:,,Ce-ați văzut păstori/ Sculați până-n zori/Am văzut pe Nou-Născutul/Pe Iisus din cer venitul/Prunc Dumnezeiesc,Fiu Dumnezeiesc. Acum la Crăciun colindăm iar prin colinde ne mărturisim credinţa, devenim teofori şi hristofori. 2.Linişte şi pace în suflet.Pentru cel puţin câteva zile, sufletul e mai puternic decât trupul. Pentru câteva zile, orgoliul e călcat în picioare. Pacea este fundamentul vieţii fiecărui om în parte, al legăturilor unul cu altul şi al întregii omeniri.Iar această pace vine de la Pruncul născut în iesle şi noi putem să cântăm cu îngerii:,,Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace şi între oameni bună voire!”
3.Căldura familiei.Această frumoasă şi aşteptată sărbătoare, pentru toţi ar trebui să însemne venirea acasă. Şi mă gândesc aici la fraţii noştri reveniţi din străinătate sau din alte părţi. Şi despre care ştiu că acolo unde sunt, mulţi duc o viaţă grea ,pentru că poate sunt urâţi şi invidiaţi de semenii şi fraţii lor,sunt dispreţuiţi, înjosiţi şi prost plătiţi.Pentru ei, Crăciunul înseamnă căldura familiei.Fii risipiţi pretutindeni vin acasă şi se bucură împreună. Nu contează cât de mare e casa sau cât de bogată e masa. Prima poate semăna cu un grajd, iar a doua cu o iesle. Importantă e căldura, bucuria unui cămin. Şi cred că acum, de Crăciun, ei înţeleg cel mai bine că în viaţă ai degeaba multe şi mărunte, dacă nu ai un ,,acasă”, adică un loc unde să te retragi cu drag. Cei care mai aveți părinți să nu uitați să mergeți să-i colindați ,pentru că mergem la prieteni şi cunoscuți dar părinții sunt cei care ne aşteaptă nerăbdători şi cu mult drag.
4.Îndreptarea spre celălalt.Pentru mulţi alţii dintre noi, Crăciunul înseamnă îndreptare spre celălalt. În timpul anului ne jignim, ne certăm, ne urâm, ne duşmănim, ne rănim cu patos.De Crăciun, pentru câteva zile, lăsăm armele jos din mâini şi le umplem cu cadouri. De Crăciun ne îndreptăm spre ceilalţi. Ducem daruri celor care au cu adevărat nevoie, facem o bucurie unui copil sărac şi, mai ales, măcar pentru câteva zile încercăm să ne împăcăm unii cu alţii.
Concluziv fiind, să ne rugăm să ne ajute Bunul Dumnezeu ca dulcele ecou al colindelor şi imaginea celor dragi în suflet, să ne aducă tuturor, Crăciun fericit, sărbători binecuvântate cu pace, linişte şi iubire.Amin!
Pr .Vasile Beni
Adaugă comentariu nou