Pr. Vasile Beni, la Izvorul Tămăduirii: Stropirea cu apa aceasta să ne fie nouă, Doamne, spre sănătatea sufletului și a trupului

Dragii noştri credincioşi!

Hristos a Înviat!

Cred că niciunul dintre noi nu ştim să preţuim cât de mare este darul sănătății, decât atunci când nu mai avem sănătate. Nu știm cât de mare este darul vederii decât atunci când nu prea mai vedem. Nu știm cât de mare este darul că avem o inimă care funcționează corect sau bine decât atunci când începe să ne doară şi exemplele pot continua.

Ne aflăm în Săptămâna Luminată, iar tradiţia ne spune că  împăratul Leon (457-474), pe când era tânăr, se plimba printr-o grădină din imediata apropirea a vechii cetăţii bizantine. Acolo ar fi întâlnit un bătrân orb cu care a vorbit mult despre Dumnezeu şi Învierea Fiului Său. După un timp, bătrânul l-ar fi rugat pe împărat să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Tânărul împărat a căutat în jur un izvor, dar nu a găsit. În momentul acela însă Maica Domnului i-a spus: "Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi, luând cu mâini apă tulbure, potoleşte cu ea setea orbului şi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi". Aşa a găsit tânărul Leon un izvor din care a dat să bea orbului şi l-a spălat pe faţă. Apa l-a vindecat imediat pe orb, iar tânărul Leon a exclamat: "Maica Domnului, eşti aici! Te-am găsit".Tradiţia mai spune că împăratul a ridicat pe acel loc o biserică şi că Maica Domnului s-a arătat oamenilor vindecându-le suferinţele. Mai târziu, împăratul Justinian (526-575), suferind de o boală grea, a venit la acest izvor şi s-a vindecat. El a ridicat, drept mulţumire, o biserică, distrusă de turci în 1453.

O veche legendă spune că, la 1453, în momentul cuceririi Constantinopolului de către turci, un călugăr prăjea câțiva pești în tigaie în apropierea izvorului. Când un alt părinte a venit să-l anunțe de căderea orașului sub stăpânire otomană, călugărul a răspuns că va crede acest fapt doar dacă peștii revin la viață, moment în care peștii au sărit din tigaie în izvor și au început să înoate. După această legendă și-a luat numele și cartierul Balikli, în care se află astăzi Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii", „balikli" însemnând în limba turcă „locul unde înoată peștii". Tot în paraclisul subteran se află minunata icoană a praznicului Izvorul Tămăduirii, a cărei vechime atinge perioada de aur a Bizanțului și despre care se spune că „se curăță singură". Orice intervenție asupra ei în vederea restaurării este „respinsă" de icoană. În ciuda umezelii din biserică și a vechimii ei, și-a păstrat nealterate calitățile, iar analizele făcute asupra ei au dovedit calități de refacere inexplicabile științific.

O rugăciune scurtă de la sfinţirea apei

În rânduiala Bisericii noastre în această zi se face şi sfinţirea apei sau Aghiasma Mică: „Dumnezeule cel cu nume mare, Care faci minuni fără de număr, vino, Stăpâne, la robii Tăi, care se roagă Ție, și prin trimiterea Sfântului Tău Duh sfințește apa aceasta. Și fă-o cu puterea Duhului Sfânt, să fie robilor Tăi celor ce vor gusta din ea, sau o vor lua, sau se vor stropi, spre alinarea suferinței, spre iertarea păcatelor, spre depărtarea tuturor relelor, spre tărie, vindecare și sfințire a caselor" (Molitvelnic, Editura Institutului Biblic Și De Misiune Al B.O.R. București 1992, pag.8).

Dacă am fost atenţi, prin stropirea cu apa sfințită se resfințesc locul, casa și toate lucrurile din ea, lucruri care s-au întinat datorită păcatelor sau faptelor noastre rele. Pentru că omul sfințește locul, dar tot omul este cel care îl și întinează, care-l urâțește sau murdărește prin urâțenia sau murdăria sa sufletească.

Multe și mari sunt beneficiile sfeștaniei - sau a sfințirii prin apa cea sfințită. Astfel ne rugăm „ca prin stropirea binecuvântării Tale îndepărtează astăzi toate bolile celor neputincioși”, pentru ca să fie apa aceasta tămăduitoare sufletelor și trupurilor și izgonitoare a toată putere cea potrivnică, pentru ca să ne arate pe noi fii și moștenitori ai Împărăției Sale prin gustarea și stropirea cu apa aceasta, iar prin gustarea și stropirea cu apa aceasta trimite-ne nouă binecuvântarea Ta, care spală întinăciunea patimilor și ne învrednicește să ne umplem de sfințenie prin gustarea și stropirea cu apa aceasta și să ne fie nouă, Doamne, spre sănătatea sufletului și a trupului”. Amin!                               

Pr. Vasile Beni

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5