Pr. Vasile Beni: Să nu uităm să spunem cât bine ne face Dumnezeu
Textul Evangheliei la Duminica 23-a după Rusalii: ”În vremea aceea a venit Iisus cu corabia în ţinutul Gerghesenilor, care este dincolo de apă, în faţa Galileii. Când a ieşit pe uscat, l-a întâmpinat un om din oraş care avea diavol şi care de multă vreme în haină nu se îmbrăca şi în casă nu mai sălăşluia, ci în gropi de morminte. Văzându-L pe Iisus, a strigat şi a căzut înaintea Lui şi cu glas tare a grăit: ce ai cu mine, Iisuse, Fiule al lui Dumnezeu, Celui prea Înalt? Te rog, nu mă chinui! Căci Iisus poruncea duhului necurat să iasă din omul acela, pentru că de mulţi ani îl apucase, şi-l legau în lanţuri şi în obezi, şi-l păzeau, dar el, sfărâmând legăturile, era mânat de diavol în pustie. Şi l-a întrebat Iisus, zicând: care îţi este numele? Iar el a răspuns: legiune, căci mulţi diavoli intraseră în el. Şi-L rugau să nu le poruncească să meargă în adânc. Iar acolo era o turmă mare de porci, care păşteau pe munte; şi L-au rugat să le îngăduiască să intre în porci; şi le-a îngăduit. Şi, ieşind diavolii din om, au intrat în porci, iar turma s-a pornit de pe ţărm în lac şi s-a înecat. Iar păzitorii porcilor, văzând ce s-a întâmplat, au fugit şi au dat de veste în oraş şi prin sate. Atunci au ieşit locuitorii să vadă ceea ce s-a întâmplat şi au venit la Iisus şi au găsit pe omul din care ieşiseră diavolii îmbrăcat şi întreg la minte, şezând jos lângă picioarele lui Iisus, şi s-au înfricoşat. Iar cei care văzuseră le-au spus cum s-a mântuit cel îndrăcit. Şi L-a rugat pe El poporul ţinutului Gerghesenilor să plece de la ei, căci erau cuprinşi de frică mare. Iar Iisus a intrat în corabie şi s-a înapoiat. Dar bărbatul din care ieşiseră diavolii se ruga de El să-l lase lângă Dânsul; Iisus însă i-a dat drumul, zicând: întoarce-te în casa ta şi povesteşte cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu. Şi el s-a dus, vestind prin tot oraşul cât bine i-a făcut Iisus”(Luca 8,26-39).
Dragii noştri credincioşi!
Finalul textului Evangheliei de la această duminică, ne îndeamnă să medităm la toate binefacerile pe care Dumnezeu le revarsă asupra fiecăruia dintre noi.
Multe şi nenumărate sunt, de aceea în cele ce urmează, aş dori foarte pe scurt să ne oprim la câteva exemple:
Exemple din Sfânta Scriptură. Le întâlnim atât în Vechiul, cât și Noul Testament: -După ce Domnul L-a eliberat pe popor din robia egipteană i-a dat prin Moise cele zece porunci, iar în porunca a patra îi spune „Să nu uiți pe Domnul care te-a scos din pământul Egiptului (deut.6,17), să nu zici în inima ta, puterile mele și tăria mâinilor mele, mi-au dobândit asemenea avuții, ci adu-ți aminte că Domnul Dumnezeul tău este acela care ți-a dat putere ca să izbândești (deut.8,17-18).
-Iov care a fost bolnav de lepră a știut să-i mulțumească lui Dumnezeu chiar în necaz și boală zicând: „Ştiu că răscumpărătorul meu este viu, Domnul mi-a dat Domnul mi-a luat, fie numele Domnului binecuvântat”.
-Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă: „Dați mulțumire pentru toate că aceasta este voia lui Dumnezeu”(1 Tes.5,18).
-Mulțumire lui Dumnezeu a dat însuși Domnul nostru Iisus Hristos, zicând: „Părinte, mulțumescu-Ți că mai ascultat (Ioan 11,41).
Exemple din viața noastră de zi cu zi. Motivele sau argumentele pentru care suntem datori să-I mulțumim lui Dumnezeu sunt nenumărate:
-Dumnezeu pentru că ne-a dat viață, dar ne poartă şi de grijă, de la El am primit un suflet care este capabil să judece, să gândească, să înțeleagă. De la El am primit o inimă care este capabilă să iubească și să se bucure de iubire.
-Dumnezeu ne-a păzit în noaptea ce a trecut și ne dă timp de pocăință și îndreptare. Să-I mulțumim că ne-am odihnit și putem merge la serviciu. Câți oameni, din cauza infirmităților, nu pot să-și câștige pâinea cea de toate zilele și sunt o povară pentru alții și pentru ei înșiși. Sau unii dintre semeni noștri nu au serviciu ca să-și poată câștiga pâinea cea de toate zilele pentru ei și cei dragi.
Să fim recunoscători pentru lucrurile bune din viaţa noastră
O revistă din Statele Unite ale Americii, Mind and Body, a publicat un articol intitulat „Douăzeci de metode prin care să te simţi mai relaxat, mai fericit şi mai sănătos”, şi numărul unu era: „Fii recunoscător pentru lucrurile bune din viaţa ta”. Cercetătorii recunosc faptul că atitudinea de recunoştinţă faţă de Dumnezeu este o adevărată sursă de sănătate şi bunăstare.
Mesajul spiritual al acestei minuni : Să nu uităm să fim recunoscători, Bunului Dumnezeu pentru lucrurile bune din viaţa noastră. Amin! Pr.Vasile Beni
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Privesc spre Dumnezeu şi-I mulţumesc!
- Meditaţie la Duminica a 23-a după Rusalii cu pr.Vasile Beni (Vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor)
- Meditaţie la Duminica a 23-a după Rusalii
- Pr.Vasile Beni: Câteva din armele diavolului din zilele noastre
- MĂRTURISIND DARUL: Meditația PS Claudiu la Duminica a XXIII-a după Rusalii
Adaugă comentariu nou