ÎN PRAG DE SĂRBĂTOARE

Cu fiecare an, Naşterea Domnului, departe de a se pierde în negura trecutului, trăieşte în sufletele tuturor creştinilor, actualizându-se şi reînnoindu-se. Naşterea lui Iisus Hristos reprezintă un dar divin, pe care noi, românii, ştim să-l preţuim. Copiii, tinerii şi părinţii sunt acaparaţi de splendoarea iernii, care este stăpâna fulgilor de nea, creaţi de Dumnezeu atât de unici şi minunaţi.
Copiii, în nevinovăţia lor, ne acordă o nouă şansă: e şansa noastră de a ne bucura – e iarăşi iarnă, chiar dacă sania copilăriei noastre are tălpile cam ruginite, e şansa noastră de a-l vedea din nou pe Moş Crăciun, chiar dacă noi, adulţii, nu mai credem în miracole, e şansa noastră de a trăi pentru câteva momente la dimensiunea copilului din noi.
„ Afară ninge liniştit, şi-n casă arde focul!” A sosit iarna aducând cu ea primii fulgi moi şi gingaşi de nea, care se rotesc ca nişte steluţe albe prin aer. O dată cu iarna vin şi cele mai frumoase sărbători ale anului şi, bineînţeles, Moş Crăciun, cel mai iubit şi aşteptat personaj de către copii.
E vremea colindelor. Brazii pornesc într-o lungă şi mirată călătorie spre casele noastre, aducându-ne puţin din semeţia lor… Liniştea nopţii învăluie tot satul. Deodată se aud zgomote şi chiote de copii. Sunt colindătorii! Cu glasurile lor cristaline, copiii exprimă cel mai bine gândurile curate în aceste momente de sărbătoare. Dar ce sunt colindele ? Colindele sunt cântece tradiţionale de Crăciun. Ele vestesc şi preamăresc naşterea lui Iisus, venit pe lume ca să mântuiască oamenii de păcate. Reiau sub diverse forme, emoţionale, povestea biblică a naşterii Mântuitorului. Totodată, colindele exprimă bucuria oamenilor cu ocazia acestei sărbători creştine.
În întâmpinarea acestor sărbători, pregătim şi noi la şcoală serbări şcolare, atât de îndrăgite de copii şi plăcute pentru părinţi. În cadrul acestor serbări, copiii prezintă scenete ca: „În căutarea lui Moş Crăciun”, „Serbarea pomului de iarnă”, „Astăzi s-a născut Hristos”, „Moş Crăciun a sosit cu bradul”. Totodată, elevii prezintă obiceiuri de iarnă din zona noastră: „Irodul”, „Pluguşorul”, „Sorcova”, „Capra”, „Steaua”, „Banda Jeanului”.
În aer pluteşte emoţia sosirii lui Moş Crăciun şi ne învăluie pe toţi într-o mantie fermecată. Copiii sunt îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, iar clasa este împodobită cu ghirlande strălucitoare. Parcă suntem pe un tărâm de basm, într-o lume feerică unde domneşte pacea, veselia şi buna dispoziţie. Spiritul Crăciunului a pătruns atât în sufletul copiilor, cât şi în al părinţilor. Elevii participă cu multă dragoste, încântându-i ideea de a fi actori. Atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, serbările sunt un prilej de sărbătoare.
Fără brad, Crăciunul nu mai e Crăciun. În jurul lui se adună cei mici şi cei mari, regăsindu-şi trecutul şi emoţiile copilăriei. Sub bradul împodobit, copii cântă, spun poezii, iar Moş Crăciun, atât de iubit şi aşteptat, lasă pentru fiecare câte un mic dar. Pentru elevi această zi va fi de neuitat.
Decembrie e luna Crăciunului. Nici o altă sărbătoare de peste an nu stârneşte atâta freamăt şi frenezie. Satele şi oraşele scânteiază cu decoraţii fantastice de lumini, casele miroase a răşină şi cozonaci, iar colindele coboară cerul pe pământ în zvon de clopoţei.
Credem cu toată tăria că bunătatea care ne îmbrăţişează sufletele în aceste zile poate să dureze toată viaţa şi că noi, dascălii, suntem ursiţi să semănăm asta în conştiinţa elevilor noştri.
Prof. înv. primar, Bodriheic Ana Emilia
Şcoala Gimnazială „Florian Porcius” Rodna
Prof. Bodriheic Doru Călin
Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru
Jud. Bistriţa- Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5