Precizare asupra materialelor de presă apărute în legatură cu persoana mea .

De ceva vreme , un anumit domn Suciu Daniel , consilier judetean , a făcut o fixatie pentru mine şi , mai nou , îmi dă lecţii de moralitate prin intermediul presei .

Nu ştiu cum am ajuns subiect de declaraţii în conferinţele de presă ale PSD-ului , dar înţeleg gestul, în măsura în care acest domn are nevoie de publicitate şi expunere în presă . Nu înţeleg însă cum atacurile la adresa mea ar putea să-i servească în vre-un fel .

Nu simt nevoia să mă apăr în faţa unor afirmaţii nefondate , din care răzbate din plin moralitatea celui ce le face ,dar nu accept lecţii de moralitate din partea oricui şi ,mai ales, din partea unui politician. . Sper , din tot sufletul , că 1989 nu a însemnat înlocuirea unei demagogii cu alta .

În condiţii normale , poate că nici nu m-aş fi sinchisit de spusele domniei sale , dar astăzi , când tot mai mulţi politicieni se cred dumnezei şi vor să ne înveţe « calea adevarată » am considerat necesar să răspund , deoarece marele Machiavelli spunea : « Calomniază ,calomniază ,calomniază ! ... până la urmă tot rămâne ceva ! » . Aceasta este , din păcate , una din puţinele lecţii pe care le-au învăţat epigonii de azi de la marele maestru .

Eu consider că trebuie să fim bine crescuţi şi civilizaţi în relaţiile cu ceilalţi , adică să fim morali. Eu nu sunt angajatul domnului Suciu ,şi chiar dacă aş fi , tot nu ar avea dreptul să se pronunţe

asupra moralităţii mele , aşa cum nici eu nu mă pronunţ asupra moralităţii sale . Ba mai mult , domnul Suciu nu are dreptul să declare nimic în legatură cu persoana mea , fără ca eu să-i permit aceasta , eu nefiind un personaj de presa , nefiind nici om politic , nici demnitar şi nici vre-un fel de persoană publică .

Domnul Suciu scapă din vedere şi faptul că declaraţiile, de orice fel, le face fără a beneficia de imunitatea de care se bucură alţii , fapt pentru care afirmaţiile domniei sale terbuie să respecte o minimă morală .

Prin această campanie de presă , domnul Suciu vrea sa lovească , de fapt, ca la biliard , în domnul vicepreşedinte Iancu Luca . Lucru pe care îl consider lipsit , de asemenea, de moralitate .

Faptul că acum , ca « om politic » şi vicepreşedinte al CJ , dl.Luca este « vânat » de către presă

şi de către adversarii politici , îl pot inţelege , dar faptul că suntem prieteni nu dă dreptul nimănui să îmi implice numele în aceste « murdării politice » şi am rugămintea , de aici încolo , când vorbiţi despre mine, să nu-mi mai asociaţi numele cu al nimănui , mai ales pe baza unor supoziţii total eronate .

Este dreptul meu să cer asta , iar faptul că sunt funcţionar public nu înseamnă că pot fi jignit fara temei de oricine are chef , pe baza unor frânturi de infomaţii interpretate voit distorsionat .

Pentru a lămuri definitiv problemele legate de cele afirmate de domnul Suciu vreau să arăt că, în primul rând , nu inţeleg pe ce se bazează domnia sa atunci când separa cu atâta hotărâre şi siguranţă de sine , legalul de moral .Logica domniei sale este cusută cu aţă albă şi este cam peticită .

Domeniul moralei este foarte larg si atât de general încât , pentru domeniile în care societatea a considerat necesar a creat un cadru legal , tocmai pentru a nu da prilejul unor interpretări subiective ale normelor morale . Unul din aceste domenii este cel economic , altul cel administrativ , ... şi altele.

Aş dori să-i atrag atenţia domnului Suciu că , dacă « nu este sigur că este ilegal » atunci înseamnă că nu este sigur nici că este imoral .

Cu aceasta am pus punct oricarei discuţii cu domnia sa asupra acestui aspect privind moralitatea şi nu voi califica afirmaţiile domniei sale în nici un fel , nici ca prostie , nici ca obrăznicie . Voi incerca să pun declaraţiile făcute în presă pe seama frustrărilor domniei sale.

Doresc, de asemenea , să atrag atenţia domnului Suciu asupra faptului că nu înţelege nimic din ce afirmă .

Declar că nu am nici un amestec şi nu sunt implicat cu nimic în dirijarea şi atribuirea de contracte către firma soţiei mele şi a doamnei Luca . Nu am cum să o fac pentru că în administraţie sunt atâtea reglementări şi proceduri de respectat , încât acest lucru este imposibil . Şi chiar dacă ar fi posibil , crede cineva că sunt atăt de tâmpit încât să semnez contarcte şi să dau fuga cu ele la sotia mea ?

Eu nu am cum să semnez contractele nici pentru lucrările comandate de mine . Există compartimente specializate pentru aceasta , care urmăresc respectarea reglementărilor şi procedurilor legale în organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor sau achiziţiilor de orice natură , iar contractele se semneaza de cei care au dreptul să le semneze . Eu nu am acest drept .

Nu cunosc în amanunt activitatea firmei de arhitectură a soţiei mele şi a asociatei sale şi îmi pare chiar deplasat să dau eu explicaţii despre aceasta ,dar citind cele ce presa scrie ca ar fi declarat domnul Suciu , constat nu numai că domnia sa nu inţelege ce se întâmplă în administraţie , lucru trist , mai ales pentru un consilier judeţean , dar se pronunţă asupra unor probleme care-i sunt total străine .

Din câte ştiu , Spitalul Judeţean , până de curând ,când a fost preluat de Consiliul Judeţean , era unitate cu gestiune proprie , care îşi comanda singură lucrările de investiţii . Lucrarea cu reabilitarea termică nu este nouă şi nu cred ca ea să fi fost contractată după preluarea spitalului la CJ.

Domnul Suciu crede că este imoral ca soţia mea să îşi exercite meseria de arhitect pe bani publici .

Ar fi ca şi cum , dacă eu aş lucra la o fabrică de pantofi , soţia mea ar trebui să umble desculţă . Cam tot atâta legatură am eu şi cu banii publici la care se referă domnul Suciu , mai ales că

« grosul banilor » cum spune domnia sa , nu vine în nici un caz din lucrări contractate cu Consiliul Judeţean , neexistand , în ce mă priveşte , nici un conflict de interese .

Eu nu mă ocup de investiţii , iar definiţia de « bani publici » este mult prea generală , menită a dezinforma numai pe cei ce ştiu la fel de puţine ca dl.Suciu .

În rest , nu am ce comenta . Aberaţii de genul afirmaţiilor despre proiecte respinse « pentru că au fost greşite » ? Acest lucru este practic imposibil , pentru că un proiect este o lucrare exactă, tehnică , ea răspunzând unei teme . Dacă nu răspunde temei , nu se predă lucrarea , punct . Ca să nu mai amintim de faptul că orice proiect are o perioadă de « postgaranţie » în care orice firmă serioasă efectuează modificările cerute de beneficiar , dacă acestea sunt considerate a fi necesare .

Făcând asemenea afirmaţii fără nici o acoperire , oricine se expune acuzaţiei de defăimare , cu toate consecinţele ce decurg de aici .

Eu am încredere deplină în discernământul soţiei mele , care este arhitect cu specializări

postuniversitare , cu experienţă ,care munceşte de dimineaţa până seara pentru ce câştigă , iar ce câştigă , câştigă din meseria pe care a învăţat-o într-o facultate de renume european , la cursuri de zi .

O admir pentru efortul ei şi sunt sigur că nu a făcut nimic ilegal , cu atât mai puţin , imoral .

Cu privire la moraliatea mea , îl rog pe domnul Suciu să se abţină de la aprecieri de orice fel, aprecieri care m-ar putea târâ în mocirla scandalurilor politice cu care este , probabil , obişnuit şi închei spunând : nu domnule Suciu , gresiţi ! Profund imoral ar fi dacă aş vorbi despre lucruri pe care nu le pricep deformând lucrurile , profund imoral ar fi dacş nu aş respecta legile , profund imoral ar fi dacă aş vorbi despre moralitatea cuiva fără să ştiu despre ce vorbesc , profund imoral ar fi dacă eu aş fi , de exemplu , plătit din bani publici , aş fi şi consilier judeţean , soţia mea ar lucra şi ea la consiliul judeţean şi dacă ar fi trimisă în străinătate , câteva luni , pe bani publici , deşi ar ocupa un post de secretară , care nu ar recomanda-o cu nimic pentru o eventuală specializare , la Bruxelles , aşa , de-un exemplu să zicem .

Eu nu imi permit să dau lecţii de moraliatate nimanui , deşi aş putea face măcar observaţia că

tupeul nu tine loc de inteligenţă , iar aceasta este prima şi ultima luare de poziţie în această problemă .

Am lucrat cu toţi preşedinţii şi toţi vicepreşedinţii pe care Consiliul Judeţean i-a avut până

acum , reprezentând întregul spectru politic , fără ca cineva să-mi facă vre-un reproş . Este absurd ca aceste « murdării » ( pentru a folosi un eufemism) să apară tocmai acum .

Nu cred că cineva va putea acumula capital politic cu asemenea prostii , pentru că oamenii ştiu cine e corupt şi câte parale face fiecare , inclusiv eu , inclusiv dl.Suciu . Credeţi , domnule, că oamenii nu ştiu că aceste perdele de fum sunt stravezii şi că moralitatea unui om se vede din faptele sale , nu prin ce spune fitecine ?

Cu stima ,

Victor Michiu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5