Prefectul Florian cere Poliţiei să fie mai vizibilă

Prefectul Cristian Florian i-a cerut şefului IPJ Bistriţa-Năsăud, comisarul şef de poliţie Ioan Ovidiu Mureşan, ca prin acţiunile întreprinse „Poliţia să fie un partener al cetăţeanului”. „Dacă Poliţia va fi mai vizibilă, va fi mai prezentă în stradă, aşa cum se întâmplă în alte oraşe ale ţării, acest lucru va conduce la disciplinarea participanţilor la trafic”, a declarat prefectul judeţului în cadrul Colegiului Prefectural. De cealaltă parte, comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan a recunoscut că există anumite sincope în coordonarea acţiunilor Poliţiei Rutiere, în condiţiile în care, deşi zilele de week-end reprezintă un vârf al infracţionalităţii rutiere, Poliţia nu reuşeşte să fie de fiecare dată în stradă. În opinia şefului IPJ BN, rolul poliţiştilor rutieri nu este doar „de a sta la pândă”, ci şi de a preveni eventualele situaţii de risc.

Discuţiile au apărut pe fondul prezentării unei analize de risc rutier pentru primele zece luni ale anului, prezentată de IPJ Bistriţa-Năsăud şi ale cărei date statistice sunt suficient de îngrijorătoare.

Numărul accidentelor de circulaţie a crescut cu aproape 20%

Numărul total de accidente produse în judeţul nostru a crescut în perioada ianuarie – octombrie 2010 cu 19,2% (50 de accidente) faţă de acelaşi interval al anului trecut. Din fericire, numărul accidentelor grave a înregistrat o uşoară scădere (de la 109 la 100), o creştere semnificativă înregistrându-se în rândul accidentelor uşoare (de la 152 la 211). Implicit, a crescut şi numărul persoanelor care au avut de suferit de pe urma acestor evenimente rutiere. În primele zece luni, s-au înregistrat 20 decese, 87 persoane au fost rănite grav şi alte 271 persoane au fost rănite uşor.

Potrivit raportului IPJ BN, principala cauză de producere a accidentelor o constituie neacordarea de prioritate pietoni, urmată de neacordarea de prioritate pentru vehicule şi traversarea neregulamentară. Cele trei cauze au provocat 30% din totalul accidentelor din judeţ.

Cele mai multe accidente au avut loc în luna august, când s-au înregistrat 51 de astfel de evenimente. Duminica se pare că este „o zi neagră” pentru şoferi, din moment ce 22% dintre accidente se petrec în această zi. De altfel, la sfârşit de săptămână au avut loc aproape jumătate dintre accidente, ponderea menţinându-se şi în ceea ce priveşte numărul persoanelor decedate şi rănite grav.

IPJ BN a analizat şi riscul rutier pe principalele categorii de drumuri, constatând că cele mai multe probleme apar pe drumurile naţionale. Sectorul de drum Dej – Bistriţa – Vatra Dornei prezintă cel mai crescut risc rutier, cu 86 accidente, urmat de Beclean – Salva – Năsăud – Sângeorz-Băi, unde au avut loc 29 evenimente rutiere. În topul localităţilor cu cel mai crescut risc rutier conduce detaşat municipiul Bistriţa, urmat de Beclean şi Sângeorz-Băi, iar dintre comune au fost nominalizate Livezile, Şieu Măgheruş, Şintereag, Dumitra, Petru Rareş şi Maieru.

Sesizările de evaziunea fiscală s-au dublat în 2010

În primele zece luni ale anului, la nivelul IPJ Bistriţa-Năsăud au fost sesizate 323 infracţiuni de evaziune fiscală, în creştere cu 115% faţă de perioada similară a lui 2009. În ceea ce priveşte constatarea acestei infracţiuni, vorbim de o creştere de 48 procente, prejudiciul fiind de 9,713 milioane lei. De altfel, faptele contravenţionale din domeniul economico-financiar prezintă un aspect ascendent, creşterea menţinându-se şi pentru infracţiunile de serviciu, înşelăciuni sau fals în înscrisuri sub semnătură privată sau în înscrisuri oficiale.

Şi infracţionalitatea judiciară sesizată în perioada ianuarie – octombrie 2010 este în creştere cu 15 procente, faptele de acest gen împărţindu-se aproape egal între mediul urban şi cel rural. În primele zece luni au fost sesizate, pe raza judeţului, trei fapte de omor, cinci tentative de omor, şapte vătămări corporale grave şi şase violuri cu victimă sub 15 ani. Totuşi, infracţiunile de violenţă medie sunt în scădere.

Aproape 35% dintre infracţiunile sesizate la nivelul IPJ sunt din zona criminalităţii contra patrimoniului, în proporţie de 71% fiind vorba despre furturi (din locuinţă, din case de vacanţă, din autoturisme – jumătate fiind comise pe raza municipiului Bistriţa). Infracţiunile de furt înregistrează, de fapt, cele mai crescute valori din ultimii patru ani.

Cu toate acestea, potrivit comisarului şef Ioan Ovidiu Mureşan, cifrele statistice poziţionează Bistriţa-Năsăud printre cele mai sigure judeţe din ţară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5