Premierul Victor Ponta şi membrii Guvernului, în vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă

* “Maternitatea” va fi inaugurată de Ziua Copilului
Premierul Victor Ponta consideră că deblocarea fondurilor în proiectul „Reforma sistemului sanitar - faza II-a, APL-II”, prin care se reabilitează 19 maternităţi din ţară, reprezintă cea mai bună decizie a Guvernului de anul trecut. Primul-ministru a menţionat, la finalul vizitei făcute la Secţiile de obstetrică şi neonatologie ale Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, că orice euro alocat în sănătate este cea mai bună investiţie. 
 
“Anul trecut am deblocat un program început în 2007, închis în 2009, prin care în 19 oraşe din ţară avem maternităţi la nivel european. Dacă mă întrebaţi, dintre toate deciziile pe care le-a luat Guvernul anul trecut, care ar fi cea mai bună, nu aş ezita să spun că asta. Nu cred că e nimic mai important decât să ai maternităţi moderne, să ai condiţii în care copiii să vină pe lume în siguranţă, iar cei care au probleme să poată fi salvaţi şi astfel să ducem la îndeplinire ceea ce ÎPS Andrei ne-a trasat, şi anume să facem trei copii fiecare familie, unul pentru mama, unul pentru tata şi unul pentru biserică şi pentru ţară”, a declarat primul-ministru Victor Ponta.
 
Premierul a adăugat că apreciază administraţiile judeţene şi locale care reuşesc, în condiţii financiare destul de grele, să investească în spitale judeţene şi municipale. “În anii care urmează, pe fonduri de la bugetul de stat, de la bugetele locale şi din fondurile care au fost alocate României în perioda 2024-2020, cele două priorităţi absolute la nivel naţional, şi anume sănătatea şi educaţia, au cel mai mult de beneficiat. (…) Avem în perioada de finanţare, din bani europeni, cele trei mari proiecte de spitale regionale, de la Cluj, Iaşi şi Craiova. Spitalul de la Cluj va fi un sprijin şi pentru locuitorii de aici, pentru că nu va mai fi nevoie să ducem pacienţii la Bucureşti. Cele trei spitale regionale vor fi realmente la standard european. Cred că orice euro, orice leu pe care îl investim în educaţie şi în sănătate este cea mai bună investiţie pe care o face Guvernul, o autoritate locală şi mulţumesc echipei de aici pentru eforturile pe care le fac, dar şi pentru răbdare”, a concluzionat Victor Ponta.
 
Nu în ultimul rând, premierul i-a felicitat pe medicii şi asistentele din Spitalul Judeţean, amintind că oamenii dau valoare investiţiilor. 
 
Vreau să-i felicit pe cei care lucrează în acest spital, medici, asistente, conducerea executivă. Fără aceşti oameni nimic din ceea ce construim nu ar avea voloare. De fapt, ei sunt cei care şi în condiţii foarte dificile şi-au făcut datoria şi au salvat vieţi omeneşti, dacă vorbim de maternitate, au adus pe lume copii”, a punctat premierul Victor Ponta. 
 
Radu Moldovan: Am obţinut sprijin şi pentru finalizarea blocului operator
 
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a ţinut să precizeze că investiţiile în infrastructura spitalicească din Bistriţa nu se vor opri aici. Moldovan a menţionat că a primit asigurări din partea reprezentanţilor Guvernului că Spitalul Judeţean de Urgenţă va beneficia de alocări pentru dotarea cu echipamente a blocului operator.
Aş vrea să-i mulţumesc domnului prim-ministru pentru eforturile făcute de a debloca aceste proiecte prin Banca Mondială. Am avut o scurtă vizită în Spitalul Judeţean şi sunt extrem de bucuros că am obţinut sprijinul Guvernului României, prin premier şi ministrul Sănătăţii, de a deveni parteneri în finalizarea unui proiect extrem de important, şi anume finalizarea blocului operator. E angajamentul administraţiei locale că va finaliza partea cu construcţiile civile până la finalul anului viitor, iar Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii plus alte resurse ne vor sprijini pentru dotarea cu echipamente. De asemenea, am avut o discuţie cu vicepremierul Liviu Dragnea şi am primit promisiunea de sprijin din partea Ministerului Dezvoltării ca pe următorul Program Operaţional Regional  2014-2020 să putem finaliza modernizarea celorlalte secţii ale Spitalului Judeţean, unde suntem eligibili”, a declarat Radu Moldovan. 
 
Prof. dr. Mircea Gelu Buta: Vrem să finalizăm blocul operator, iar deasupra să amenajăm un heliport
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. dr. Mircea Gelu Buta, a mulţumit în context nu doar premierului Victor Ponta, ci şi europarlamentarului Daciana Sârbu, cea care s-a implicat în finalizarea proiectului (n.n. – prin solicitarea făcută de deblocare financiară a proiectului). Mircea Gelu Buta a relevat şi sprijinul guvernamental pentru fondurile repartizate pentru aparatura de imagistică, “de transmitere digitală a datelor la distanţă”.  
Lumea zice că aparatul din Bistriţa e slab, mă duc la Cluj. Face investigaţia la Cluj, dar citim datele la Bistriţa, pentru că noi avem unul dintre cele mai performante aparate şi putem să ne vindem serviciile la distanţă. Îi mulţumim pentru dotarea aceasta în jur de 300.000 euro. Mulţumim ministrului Sănătăţii pentru deblocarea multor altor proiecte, la începutul anului, şi pe care dorim să le finalizăm. Nu este un secret, este vorba despre finalizarea acelui bloc operator, performant, şi deasupra un heliport”, a concluzionat managerul spitalului bistriţean.
 ***  
În completare, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că la finele lunii iunie va fi organizată o sesiune extraordinară de rezidenţiat, la Cluj-Napoca unde vor fi scoase la concurs un număr de 432 locuri şi posturi. “Fiind organizată la Cluj, va fi destinată şi pentru zona dumneavoastră. De la 1 iunie, veţi vedea, va începe deblocarea posturilor în măsura în care spitalele o şi cer”, a precizat ministrul Sănătăţii. În ceea ce priveşte creşterea veniturilor medicilor, acesta a explicat că acest lucru va fi posibil când nu se vor mai pierde foarte mulţi bani în sănătate.  
***  
Alături de premierul Victor Ponta şi eurodeputatul Daciana Sârbu, au fost vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Sănătăţii – Nicolae Bănicioiu, ministrul delegat Doina Pană, preşedintele CJ – Radu Moldovan, prefectul Ioan Ţintean, primarul Bistriţei – Ovidiu Creţu, primarul Becleanului-Nicolae Moldovan, senatorul Ioan Deneş. 
 
Inaugurarea propriu-zisă va avea loc pe 1 iunie 
Proiectul „Reabilitarea sectorului sanitar – faza a II-a cu finanţare de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de la Banca Europeană de Investiţii” s-a concretizat la Bistriţa în reabilitarea secţiilor de Obstetrică şi Neonatologie, valoarea investiţiei fiind de 2.400.000 euro. Perioada efectivă de execuţie a lucrărilor a fost 2012-2014, antreprenor fiind Benzot – Har S.A. Miercurea Ciuc.
Secţia de Neonatologie, organizată pe principiul asepsiei progresive.
Clasa 1: zonă de acces personal, vestiar, grup sanitar;
Clasa 2: zonă de evidenţe fişiere, sală tratament, zonă de bucătărie, biberonerie, sterilizare biberoane, lactarium, două saloane cu 2 x 3 paturi în sistem rooming-in, pentru copii subponderali sănătoşi;
Clasa 3: un salon cu 5 paturi pentru n.n. subponderali, un salon cu 4 paturi pentru n.n. prin cezariană, un salon cu 3 paturi pentru n.n. din exterior;
Clasa 4: două saloane n.n. ATI cu 5, respectiv, 3 paturi
 Secţia de Obstetrică
Zonă de primire: fişier, medic-şef, asistentă-şefă, cameră de gardă;
Zonă de saloane: organizată în sistem rooming-in (7.0 mp pentru mamă şi 3.5 mp pentru copil); grup sanitar propriu; facilităţi pentru îmbăiatul şi înfăşatul n.n.
- 8 saloane – 3 paturi;
- 2 saloane – 5 paturi pentru gravide cu patologie;
- 1 rezervă – 1 pat pentru persoane cu dizabilităţi;
- 3 rezerve – 1 pat;
- diverse spaţii administrative şi funcţionale.
3. Blocul operator: 4 săli de naştere, 1 sală de cezariene; 1 sală de naşteri septice; filtru sanitar pentru medici; cameră medic de gardă, cu grup sanitar; cameră pentru asistente; grupuri sanitare; spaţii de depozitare.
4. Secţia ATI
- amplasată în vecinătatea Blocului operator;
- 9 paturi (posturi): sursă oxigen; aer comprimat/aspiraţie; surse de energie electrică pentru branşarea a 4-5 utilizatori concomitent. 
 

Comentarii

09/05/14 12:12
Vizitator

Evident, in vizita la spitalul judetean, atat ministresa “Fă Doina” dar si Dragnea cel cu barca trasa de jandarmi au facut parte din suita mitocanului Ponta. Fiind intampinati de Raducu, era normal sa fie de fata si IPS Andreicut. Reamintim ca in urma cu cateva luni, mai exact in 6 decembrie a avut loc inaugurarea noului sediu al Facultatii de Teologie din Cluj-Napoca, la care a patrticipat si premierul Ponta, acesta a fost huiduit de mai multe persoane care au strigat “Jos Ponta”, “Demisia” şi Ruşine!”. La ieşirea din Facultatea de Teologie din Cluj, Panta a comentat că “ideea de a huidui un mitropolit la intrarea într-un lăcaş de cult ţine foarte mult de educaţie”. Premierul ori facea pe prostul ori chiar este fiindca huiduielile erau la adresa lui si nu a mitropolitului.

18/05/14 21:44
allin

pontacu zice că felicită cadrele medicale din Bistriţa..??ha ha?..sunt pacient al acestui spital si pot să spun că nesimţirea si lipsa de respect faţă de bolnav e MARE!!!......Buta ipocritule!!!!...degeaba vopseşti gardu dacă nu scoţi afară leopardu....adică educă ţi asistentele şi mediciii să aibă un caracter european nu de ţărani din muntii Rodnei ca tine...corupţi; proşti; iresponsabili;

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5