Preot nou, hirotonit pentru Cheţiu. Părintele Iov, pensionat, la doar 43 de ani

După ce joi a avut loc examenul şi interviul pentru ocuparea postului vacant de preot la Cheţiu şi filia Bozieş, azi a fost hirotonit întru diacon, viitorul preot ce va sluji aici. Numărul de credincioşi la parohie şi filie este de 630. Părintele va avea Biserică de zid de piatră la : Cheţiu din 1925 , resfinţită 2004, iar la Bozieş de zid de cărămidă din 1998 – 2001, dar şi Casă Parohială.
Momentul emoţionant a avut loc la Molişet, fiind săvârşit de mitropolitul Andrei, care împreună cu soborul de preoţi a spus "Vrednic este" pentru Teodor Marius Cornea. Alături de el a fost şi viitoarea preoteasă, într-un costum popular de pe Valea Bârgăului, de acolo de unde este tânăra familie.
Născut pe 24 Septembrie 1987, de loc din Prundu Bârgăului, Teodor Marius Cornea este absolvent al Facultăţii de Teologie la Universitatea Babeş-Bolyai, şi a fost, în ultimii ani, profesor de religie la Şcoala Gimnazială Tiha Bârgăului, având rezultate deosebite cu elevii atât la olimpiade, cât şi la activităţile educative.
După aproape 20 de ani ca preot în Cheţiu (1997 – până în prezent) părintele Istrate Iovu se pensionează pe caz de boală ( probleme cu inima), la doar 43 de ani (data naşterii: 1 Februarie 1973). va sluji însă în continuare la biserica de pe Valea Ghinzii, unde este părintele Florin Moldovan, ca preot înbisericit ( fără normă). Părintele Istrate Iovu a absolvit Universitatea Bucureşti, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Secţia Teologie Pastorală (1997), având şi studii aprofundate: 2011 – Masterat: Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie, Secţia Pastorate şi Duhovnicii; 2010 – Licenţiat Drept: Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir Cluj. De asemenea are şi gradul bisericesc de Iconom Stavrofor (21 Septembrie 2004).
Este unul dintre preoţii cu har căutat de mulţime de credincioşi, lucru de care suntem convinşi că se va întâmpla şi la Bistriţa.
Îi dorim multă sănătate, iar tânărului preot de la Cheţiu pastoraţie frumoasă în mijlocul comunităţii de aici.

Comentarii

31/07/16 21:06
George Carp

Este neclar. Adică cum, întâi dai examenul şi interviul pentru ocuparea postului de preot,şi pe urmă te hirotoniseşte diacon, pe urmă preot, atunci ce calitate ai avut când te-ai prezentat la examen şi interviu, pentru că în momentul acela nu erai preot?! Cine semnează articolul, Papa Pius? Şi cu "viitoarea preoteasă" cum rămâne? Când cineva este hirotonisit preot, este obligatoriu să fie căsătorit.

31/07/16 21:30
marius

Ce este neclar daca cunoasteti canoanele bisericii ? Ca absolvent de Teologie nu esti preot pana nu esti sfintit. Nici profesor pana nu dai examene de obtinere a unui post. In cazul de fata tanarul a fost profesor de religie. Nu poti fi sfintit decat pe baza unei parohii. Parintele a fost hirotonit acum pt prima parohie urmand ca apoi sa fie sfintit ca preot. Viitoarea preoteasa pt ca pana acum nu are acest statul decat de sotie de profesor de religie, odata ce va fi sfintit in preot duminica viitoare tanarul, devine si sotia preoteasa. Daca nu stiti toate etapele nu mai comentati aiurea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5