Preot Vasile Beni: Ce poate să facă Maica Domnului pentru noi?

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, de astăzi, am intrat şi am început Postul Adormirii Maicii Domnului, o perioadă în care în sfintele noastre Biserici se înalţă rugăciuni şi se cântă pricesne în cinstea celei care l-a purtat în pântece pe Fiul lui Dumnezeu.

Este o perioadă de post în care ne pregătim atât din punct de vedere trupesc, cât şi sufletesc, pentru sărbătoarea din 15 august când pomenim Adormirea Maicii Domnului.

Este bine de amintit că Postul nu înseamnă înlocuirea unor mâncăruri de dulce cu altele de origine vegetală, ci postul înseamnă jertfă, efort, luptă cu îmbuibarea, cu patimile, postul împlică o schimbare a vieţii.

Dacă Acatistele sunt rugăciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfinților pe lângă Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbăvi la vreme de nevoie și de necaz. Paraclisele sunt slujbe asemănătoare Acatistelor, prin care rugăm pe Sfânta Fecioară Maria să se facă mijlocitoare a noastră pe lângă Dumnezeu, spre a ne izbăvi de necazuri și nevoi. Cuvântul grecesc parachlisis, înseamnă invocare, chemare, rugăciune, mijlocire a Maicii Domnului pentru noi.

Ce poate  să facă Maica Domnului pentru noi?

Este şi titlul meditaţiei de astăzi şi aş vrea să şi justific cele spuse. Fiecare dintre noi cred că avem o imagine din copilărie când mergeam la Sfânta Mănăstire Nicula, unde zeci de mii de pelerini cântau și se rugau: „Am venit Măicuţă să te mai vedem, Să-ţi spunem necazul pe care-l avem!”

Minunea săvârşită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos la nunta din Cana Galileii, acolo unde se termină vinul, vrea să ne arate ce poate să facă Maica Domnului. Fecioara Maria le spune celor ce slujeau să facă tot ceea ce El le va spune. Astfel, se umplu vasele cu apă, Iisus face prima minune atunci când preface apa în vin. Nunul gustă din acel vin şi constată că au ţinut vinul cel bun la urmă. De ce a fost mai bun? Pentru că darul şi harul lui Dumnezeu, pe care-l primim la mijlocirea Maicii Sfinte este mult mai bun, mai valoros.

Ce poate sau cât poate să facă Maica Domnului învăţăm că, dacă la intervenţia, nu la rugămintea Maicii Domnului, planul de mântuire a fost grăbit nu schimbat, cu atât mai mult celor care o vom lăuda prin cântări şi rugăciuni.
Cu ce gând trebuie să ne ducem la Paraclis şi să ne întoarcem de la Sfânta Biserică, şi anume, cu convingerea că ori de câte ori vom merge, fără să-i cerem, Fecioara Maria va şi lua durerea, necazul, lacrima, neîmplinirea fiecăruia şi le va duce Fiului Său. Înainte de a o ruga ea le va şi prelua şi le va duce Fiului ei. Tot ce ne apasă este prezentat Fiului ei în cer: cei bolnavi pot găsi sănătate, cei învrăjbiţi pot afla pacea, cei supăraţi pot găsi bucuria – trebuie doar să credem ceea ce poate face Fecioara Maria pentru fiecare în parte. În încheierea acestei meditații aș vrea să să mă opresc la versurile lui Teodor Căstrişanu:

 

Rugăciunea mamei pentru copilașii ei

Copilași din toată lumea, știți voi cum se roagă mama

Pentru voi în orice seară? Nu știți? Sigur! N-ați luat seama.

Când cu ochii plini de lacrimi, la icoana Maicii Sfinte,

Își rostește-n blânde șoapte rugăciunea ei fierbinte.

 

Uite-așa grăiește dânsa: „Maică Sfântă Preacurată,

Vezi-i ce frumos dorm dânșii?... Ei îmi sunt averea toată.

Pentru ei din greu mă zbucium, pentru ei trăiesc în lume

Și îndur atât noianul de dureri fără de nume!

I-am culcat și-acum spre tine viu, ca ei să nu mă vază

Și te rog, Măicuță Sfântă, să cobori o blândă rază,

Raza bunătății tale pe frumoasele lor plete,

Ca să n-aibă vise rele, nici pleoapele muiete.

Și le adă-n suflet raiul liniștit al vieții tale

Și mi-i fă ca-n zori de ziuă, când or fi ca să se scoale

Să-i văd blânzi, cuminți și veseli, îndreptând spre mine pașii

Cum îi îndreaptă către tine, colo-n cer, sus îngerașii”.

Amin!


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5