Preotul Ilie Pioraș, un arhitect al lucrărilor monografice

           Obișnuit încă din copilărie să descopere  tainele bisericești, Ilie Pioraș îmbrățișează nobila profesiune de preot, purtând în suflet  darul rugăciunii moștenit din familie. Intrat în atmosfera acestei vieți spirituale, se simte atras de istoria lăcașurilor de cult în care  păstorește. Din mărturisirile sale aflăm că cele mai frumoase amintiri pe care le are sunt legate de biserică, acolo unde a învățat diecia și a făcut primele lecturi din cărțile de strană. Ilie Pioraș s-a născut la 7 martie 1962, în localitatea Rodna, fiind al doilea copil dintre cei patru fii ai familiei Pamfil și Ana Pioraș. A absolvit Seminarul Teologic din Caransebeș, apoi Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind numit preot în Parohia Berechiu, jud. Arad, apoi se transferă la Parohia Perișor, după care ajunge în Parohia Șieu-Măgheruș.

Pe lângă vocația de aleasă slujire a Cuvântului sfânt, preotul Ilie Pioraș se apleacă spre cercetarea documentelor de arhivă, întocmind lucrări monografice de mare interes. Este şi firesc să aibă asemenea preocupări, pentru că preoții sunt cei mai apropiaţi de sufletul satului, de istoria lui nescrisă, trăită după legile pământului, după datinile şi obiceiurile locurilor prin care a dăinuit fiinţa acestui popor. Din 2014 și până în prezent, Ilie  Pioraș a scris 6 cărți de acest gen : Minimonografia Valea Măgherușului (coautor), 2014, Valea Măgherușului-Biserica și Școala, Editura ,,George Coșbuc”, Bistrița, 2016, Memorandistul Gherasim Domide- Protopop al Bistriței, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017, Alexandru Baba- Protopop vicar în slujba Bisericii și a neamului, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2018, Memorandistul Gherasim Domide- preot la Rodna Veche, Editura Solon, 2023 și, Biserica Ortodoxă ,, Adormirea Maicii Domnului” din Rodna. Oameni și istorie, Editura ,,Cetatea Romei, Baia Sprie, 2024. Dacă primele cinci lucrări vorbesc despre istoricul parohiilor în care a lucrat și despre viața unor reperezentanți de seamă ai instituțiilor bisericești din județ, precum protopopii Gherasim Domide și Alexandru Baba, cea de-a șasea carte intitulată, Biserica Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului” din Rodna. Oameni și istorie, avându-l Consilier editorial pe universitarul băimărean Gherasim Solovestru Domide,  este o întoarcere în timp spre localitatea natală a autorului. Din bogatul material documentar folosit, aflăm că ,,prin veacurile XII-XIII  Rodna era un oraș minier înfloritor și întărit, cu o populație numeroasă și înstărită ” . Aici, sașii colonizați au zidit o biserică mare de piatră, cu întărituri de cetate și galerii subterane pentru refugiul populației, dar în timpul primului val al invaziei tătarilor, la 31 martie 1241, orașul  este pustiit și biserica dărâmată. După înfricoșătoarea lovitură primită atunci, supraviețuitorii au zidit o altă biserică din piatră, care a fost dărâmată și ea mai târziu, astfel că, în anul 1859 se construiește o biserică nouă, care devine cu timpul neîncăpătoare și, în 1938, rodnenii s-au apucat să construiască alta, alături de cea veche, dar din cauza răboiului, construcția începută s-a întrerupt până prin anul 1953-1954.

Visul rodnenilor s-a înfăptuit abia în 1965, când biserica a fost  terminată și sfințită, purtând hramul ,,Adormirea Maicii Domnului ”. Autorul cărții este preocupat de relatarea multor detalii  informative despre lăcașul de cult, care vor rămâne cu siguranță mărturii documentare pentru viitor. Monografia cuprinde mai multe medalioane ale preoților și diecilor care au slujit la biserica din Rodna, o genealogie a familiei Pioraș, precum și o bogată iconografie cu evenimentele desfășurate de-a lungul timpului, corul bisericesc și membrii Consiliului Parohial. Structura lucrării și acribia prezentării materialului documentar scot în evidență stilul științific al autorului și vocația lui de cercetător  al istoriei și al vieții spirituale din județul nostru.

Mircea Daroși

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5