Preşedintele CJ Lviu Rusu, pe şantier: ,,Aş fi vrut să fie o mai mare desfăşurare de forţe pe toate tronsoanele pe care se lucre

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Liviu Rusu, a mers, ieri, în vizită de lucru pe şantierul DJ 151, oprindu-se în zona în care urmează să fie construit un viaduct, la ieşirea din localitatea Blăjenii de Jos.

Acolo, preşedintele CJ s-a întâlnit cu constructorii care i-au prezentat stadiul lucrărilor şi problemele cu care se confruntă.

La un moment dat, Liviu Rusu s-a arătat interesat de modul cum proiectantul a redresat micile probleme apărute, şi a fost destul de nemulţumit de faptul că nu este o mai mare desfăşurare de forţe pe toate cele patru tronsoane.

,,În această perioadă, proiectantul este din ce în ce mai des pe teren, pentru că sunt probleme de cotă. Aşa se întâmplă când proiectantul nu are foarte multă experienţă. Experienţa de proiectare ar însemna cinci ani de execuţie, şi sunt lucruri care nu pot fi prevăzute în timpul proiectării. Pe şantier apar tot timpul corecţii care trebuie făcute. Problema cotelor este una dintre problemele cu care ne confruntăm. (…) Bani există. Din prima prefinanţare există bani în cont, şi se poate conta pe 4 milioane de lei. Mai sunt lucrări executate şi nedecontate, pentru că a fost, nu zgârciţi, ci cumpătaţi la cheltuirea banului public. Urmează să intre tranşa a doua. Pentru acest an sunt prevăzuţi în buget 54 de milioane de lei, dar nici timpul nu ne-a fost favorabil. Nu pot să spun, că sunt pe deplin mulţumit. Aş fi vrut să fie o mai mare desfăşurare de forţe pe toate tronsoanele pe care se lucrează, pentru că e timpul potrivit, iar până în toamnă, trebuie să ajungem la 30 de km de şosea”, a spus preşedintele CJ Liviu Rusu.

Preşedintele CJ Liviu Rusu a anunţat încă din martie, când a demarat reabilitarea DJ 151, că va începe o serie de vizite pe şantier pentru a verifica stadiul lucrărilor de infrastructură.

Şeful de şantier, Andrei Pandele, l-a pus în temă pe Liviu Rusu cu privire la lucrările efectuate, precizând că totul merge conform planului.

,,Lucrarea este împărţită în patru sectoare, trei sectoare de drum de aproximativ 25 de km, şi un al patrulea sector constituit din acest viaduct care se va construi pe amplasamentul pe care ne aflăm. Pe fiecare sector am atacat lucrarea, după cum cere caietul de sarcini. În fiecare sector sunt 10 km de casetă săpată, compactată, şi pe aproximativ 20 de km- asfalt, dar pe casete, pe partea laterală a drumului, după cum prevede soluţia tehnică. Casetele ranforsează drumul existent, îi întăresc rezistenţa, urmând ca mai apoi pe toată suprafaţa drumului să se toarne 1-2 straturi de asfalt. (…) La sectorul 4, respectiv viaduct, s-a amenajat varianta de acces, şi s-au săpat, armat şi betonat 20 de coloane pentru consolidarea rampei viitorului viaduct. În momentul de faţă lucrează peste 180 de oameni pe şantier, şoferi, mecanici”, a precizat Andrei Pandele.

Investiţie de 30 de milioane de euro

Finanţarea investiţiei, care se ridică la suma de 126.610.050 lei (30 de milioane de euro), se efectuează prin Programul Operaţional Regional, datorită unui contract încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi Consiliul Judeţean.

Reabilitarea drumului va fi făcută de către SC ROMSTRADE SRL, aleasă dintr-un grup de şapte firme înscrise la licitaţie, iar valoarea contractului este de 88.641.210 lei. Asistenţa tehnică pentru supervizarea lucrărilor va fi asigurată de SC IRIMAT CONS SRL din Ploieşti, pentru suma de 956.188 lei.

Modernizarea are ca obiectiv: îmbunătăţirea legăturilor rutiere între regiuni

,,Orice drum modernizat aduce o stare mai bună infrastructurii şi condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţeni. Reabilitarea DJ 151 are ca obiectiv îmbunătăţirea legăturilor rutiere între regiuni şi în interiorul regiunii, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile”, au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean.

Costurile eligibile ale proiectului sunt de peste 104 milioane lei, din care contribuţia solicitantului este de 4.980.933 lei, iar valoarea grantului este de 99.660.527 lei.

Reabilitarea DJ 151, limită de judeţ Mureş-Bistriţa (BN) este primul proiect de finanţare regională pe care Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest a reuşit să îl contracteze în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5