Preşedintele CJ, Radu Moldovan: Facem ordine în Colibiţa!

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, cere tuturor instituţiilor statului cu atribuţii de control să verifice modul în care se desfăşoară activităţile economice în Colibiţa. Acesta a declarat, în plenul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, că trebuie făcută ordine în Colibiţa, atât în ceea ce priveşte autorizaţiile de construcţie/funcţionare a diferitelor unităţi de cazare, case de vacanţă, fiscalizarea serviciilor de turism şi alimentaţie publică, dar şi respectarea normelor de mediu în privinţa foselor septice.
Mai mult, preşedintele CJ a spus că o comisie mixtă se va ocupa şi de cei care şi-au făcut gardurile până ...la lacul de acumulare, deşi trebuia respectată zona de protecţie, îngrădind şi accesul turiştilor.
Anunţul a fost făcut în urma unei interpelări formulate de consilierul judeţean Florin Urâte (PDL) care a solicitat explicaţii asupra ceea ce se doreşte la Bistriţa Bârgăului, şi anume Colibiţa – staţiune turistică sau construcţia unei hidrocentrale.
***
Preşedintele Moldovan a menţionat că, în urma discuţiei avute cu ministrul delegat Maria Grapini (pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism) dar şi cu primarul Vasile Laba, Primăria Bistriţa Bârgăului va elabora documentaţia în vederea promovării unui act normativ prin care Colibiţa să fie declarată staţiune turistică de interes naţional. Şeful CJ BN a adăugat că lucrurile au fost blocate în lipsa Planului Urbanistic General, dar acum situaţia s-a schimbat.
În ceea ce priveşte construcţia unei hidrocentrale, Radu Moldovan a precizat argumentele sunt şi pro şi contra, la fel ca în exploatările de la Roşia Montană sau a gazelor de şist, dar deocamdată nu se poate pronunţa, oricum Consiliul Judeţean având ca pârghie de control Comisia Tehnică unde proiectul va fi analizat.
***
Finalmente, consilierul judeţean Florin Urâte a propus achiziţionarea unui teren care să fie amenajat pentru campare (pentru cei care doresc să doarmă în cort sau rulote), ideea fiind preluată de executivul CJ, inclusiv prin includerea acesteia în viitoarea Strategie de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud.

Comentarii

29/10/13 08:19
Vizitator

Intr-adevar, in Colibita multi au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul laculu. Ca sa nu mai vorbim de construirea haotica. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare. Referitor la ingrijorarile ca prin construirea hidrocentralei pe baza de pompare va fi afectata statiunea Colibita, acestea sunt neantemeiate. Lumea trebuie informata corect pentru ca sa accepte aceasta investitie, care reprezinta un concept nou,nepoluant de producere a energiei electrice. In principiu este vorba de un proiect asemanator celui facut pentru hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti din Judetul Cluj si care consta in construirea la altitudine a unui lac de acumulare prin pomparea apei. Astfel, in timpul noptii cand cererea de electricitate este scazuta iar pretul acesteia este redus din cauza ca centralele termoelectrice si nuclearo-electrice produc energie continuu, acest nou tip de hidrocentrala va utiliza electricitate ieftina pentru pomparea apei in lacul respectiv, urmand ca in timpul zilei sa foloseasca aceasta apa acumulata pentru generare de electricitate hidro. Este um mod de acumulare a surplusului de energie electrica produs noaptea prin transformarea ei in hidroenergie, care apoi sa fie retransformata in energie electrica pentru satisfacerea cerintelor crescute din timpul zilei. Singurul deranj mai serios ar putea fi cel din perioada de santier, insa si aici pot fi gasite solutii pentru a nu afecta zona turistica situata pe malul drept al lacului. In acest sens ar putea fi stabilit de la inceput cu constructorul ca intreaga organizare de santier sa se faca pe malul stang. Astfel, la incheierea lucrarilor, Colibita ar putea ramane cu um drum si pe malul stang al lacului, ceea ce ar fi de asemenea in folosul dezvoltarii turismului.

29/10/13 11:42
Un cetatean din...

Este imperios necesar a se redeschide drumurile care duc la malurile Lacului Colibitza, deoarece, "contaranii" care au proprietati, au ingradit terenurile lor, exact pana la luciul de apa si pe nicaieri nu mai poti ajunge acolo.

Intrebati fiind, acestia motiveaza ca "ceilalti contarani"... care merg la Colibita ca "turisti", lasa o mizerie de nedescris prin locurile de campare, ca asa este obiceiul nostru al romanilor, sa ne ca... peste tot pe unde umblam dupa "noi"... altcineva sa nu mai poata merge...

De aceia, tot atat de imperios necesar este sa se instituie o "paza a lacului", care sa :
-Gestioneze atat luciul de apa, cat si caile de acces din jurul Lacului ;
-Sa fie investita aceasta "paza", cu competenta delegata de primarul local , sau data de Consiliul Judetean, de a aplica amenzi celor care incalca normele de convietuire sociala, cele sanitar-veterinare si de curatenie publica in aceste zone, sa fie un fel de "Politia Lacului " ... daca vreti si care sa aiba competente si cat priveste activitatea de vanatoare si pescuit in raza teritoriala a Lacului ;
-Pe lac... sa fie licitata posibilitatea de plimbare in scop de agrement cu barcile fara motor, exclusiv cu personal autorizat ( Persoane fizice sau juridice autorizate ) si interzis cu desavarsire scaldatul si accesul pe luciul de apa, al celor care nu au autorizatie in acest sens ;
-Pe Lac, sa nu aiba acces alte mijloace de agrement cu motor, altele decat barcile de serviciu ( salupele...) Politiei Lacului si care sa poata actiona operativ, atat pentru mentinerea ordinii si curateniei in zona Lacului din arealul de uscat ori din arealul luciului de apa, precum si combaterea braconajului in domeniul piscicol sau vanatoresc , in acest loc - unde de altfel, activitatea de vanatoare sa fie interzisa cu desavarsire, iar pescuitul sa se desfasoare cu autorizatii speciale emise exclusiv de catre administratorii Luciului de Apa, contra-cost .Pentru prevenirea poluarii apei de catre Politia Lacului... sa fie achizitionate "salupe special construite"... acestui scop, care nu polueaza .

Altfel, domnule Moldovan, Lacul Colibitza, cat de curand va deveni o " Groapa de gunoi menajer" al localnicilor si turistilor din zona .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5