Preşedintele GAL RURALIS, în echipa de dialog cu MADR

Reprezentanţii a peste 30 de Grupuri de Acţiune Locală (GAL) din Transilvania, reuniţi săptămâna trecută, la Cluj-Napoca, au decis crearea unui grup de reprezentare format din cinci persoane, cu scopul de a facilita colaborarea între GAL-uri şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În echipa de dialog cu ministerul de resort, a fost cooptat Cristian Ţetcu, preşedinte al GAL RURALIS pentru dezvoltare durabilă în microregiunea Bistriţa-Şieu-Someş. Potrivit acestuia, întâlnirea s-a concentrat pe teme actuale în implementarea Axei 4 LEADER din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală – PNDR.

„Discuţiile au fost foarte utile, reieşind din ele mai multe soluţii viabile la problemele de implementare a programului LEADER. Acestea vor fi strânse şi sistematizate de către specialişti din cadrul GAL-urilor, urmând să fie prezentate autorităţilor responsabile de acest program”, precizează Cristian Ţetcu.

Altfel, în aceste zile, este aşteptat raportul de contestaţii privind rezultatele evaluării Planurilor de Dezvoltare Locală (PDL). La mijlocul lunii aprilie, pe site-ul MADR a fost făcută publică lista celor 120 de PDL declarate eligibile, în care figurau doar două proiecte propuse de parteneriate locale din Bistriţa-Năsăud (GAL Ţara Năsăudului şi GAL LEADER). O săptămână mai târziu, GAL Ruralis şi GAL Ţinutul Haiducilor, dar şi alte peste 20 de GAL, au depus contestaţie, sperând într-un rezultat pozitiv. Ulterior, va fi stabilită, în funcţie de punctaje, şi lista celor 80 de Planuri de Dezvoltare Locală care vor finanţate.

Chiar dacă nu vor fi pe lista proiectelor finanţate, în medie cu 2,8 milioane euro de la FEADR şi bugetul naţional, la care se adaugă contribuţia proprie, aceste Grupuri de Acţiune Locală pot solicita finanţări europene prin alte programe operaţionale sectoriale. De altfel, precizează Cristian Ţetcu, GAL Ruralis va depune proiecte atât pe POS Mediu - Elaborarea planului de management integrat, măsuri de conservare a biodiversităţii, dezvoltarea infrastructurii de vizitare şi conştientizarea comunităţilor locale pentru ariile naturale protejate din bioregiunea Bistriţa-Şieu-Someş – cât şi în în cadrul POS Dezvoltarea Resurselor Umane. “Până în 2013, aceste Grupuri de Acţiune Locală trebuie să demonstreze că îşi merită poziţia în mediul rural, contribuind la dezvoltarea durabilă rurală”, menţionează preşedintele GAL Ruralis.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5