În prezenţa a mii de credincioşi, Mitropolitul Clujului a sfinţit Paraclisul Mănăstirii Piatra Fântânele

Grigore Sâmboan

De Naşterea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Sfânta Maria Mică, mii de credincioşi au participat la hramul  Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Piatra Fântânele.

Oamenii veniţi din  Bucovina, Maramureş, Valea Bârgăului, Valea Someşului, Bistriţa  dar şi din alte zone au luat parte dimineaţă  la Sfânta Liturghie,oficiată de Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, înconjurat de un sobor impresionant  preoţi şi diaconi.

 

Naşterea Maicii Domnului, bucurie pentru toată lumea


Miilor de credincioşi prezenţi la hramul Mănăstirii, Mitropolitul Clujului le-a vorbit în cadrul cuvântului de învăţătură despre însemnătatea sărbătorii: ”Naşterea oricărui copil e prilej de bucurie! Cu atât mai mult naşterea Născătoarei de Dumnezeu aduce bucurie absolut la toată lumea. Maica Domnului, a cărui naştere o prăznuim astăzi, a avut iubire jertfelnică întâi de toate faţă de Preaiubitul Său Fiu. L-a iubit cum nu-L  putem iubi niciunul dintre noi: până la Cruce! A fost credinciosă până la capăt Fiului ei şi atunci când a fost sub crucea Mântuitorului Hristos a fost daruită de Maică întregii lumi creştine Pentru că  Domnul Hristos uitându-se la Ioan, ucenicul iubit, i-a zis: Fiule, iată mama ta şi atunci ne-a făcut fii ai Maicii Domnului, pe noi, pe toţi”.
Înaltptresfinţitul Andrei  i-a îndemnat totodată să  nu se ferească de naşterea de copii în conditiile în care populaţia Romaniei şi a Europei este în declin. La finalul slujbei Mitropolitul Clujului a acordat diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat in lucrările de construcţie ale mănăstirii de la Piatra Fântânele.


Paraclisul ”Sfântul Pahomie de la Gledin” sfinţit de IPS Andrei


Slujbele dedicate hramului au început încă din seara zilei de sâmbătă cu slujba Vecerniei şi a Utreniei săvârşite de ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Astăzi, în ziua hramului, pe lângă Sf. Liturghie, ÎPS Andrei a oficiat şi sfinţirea Paraclisului din incinta Mănăstirii, cu hramul ”Sfântul Pahomie de la Gledin”. Slujba de binecuvântare a debutat la ora 9, înainte de oficierea Sfintei Liturghii. Paraclisul sfinţit astăzi este situat în noul corp de chilii,  ridicat între anii 1995- 2008. Lucrările la paraclis au fost effectuate de meşteri din localitatea maramureşeană Groşii Ţibleşului. În anul 2009, Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul a binecuvântat locaşul de cult pentru a se putea săvârşi aici Sfintele Slujbe, mai ales pe timpul iernii. Iconostasul a fost sculptat de meşterul Ionel Pop din Groşii Ţibleşului iar pictura în stil bizantin a fost executată între anii 2008-2010

 

Mănăstirea de la Piatra Fântânele, reînfiinţată în 1995

Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele este situată la cota 1.200, în Pasul Tihuţa. Biserica din lemn a mănăstirii a fost construită în 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări şi a funcţionat până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. Aşezământul monahal a fost înfiinţat în 1928, dar a fost închis în 1960. Abia în 1995 a fost reînfiinţată ca mănăstire de maici la iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Astăzi, cu susţinerea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, prin râvna şi munca credincioşilor şi a celor 22 de vieţuitoare, împreună cu maica stareţă Pamfilia Solcan şi cu părintele duhovnic Gavril Horţ se desfăşoară lucrările de ridicare a bisericii noi,  ce poartă hramul ”Naşterea Maicii Domnului”. În prezent se lucrează şi la împrejmuirea mănăstirii cu zid de piatră.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5