Prima ediţie a Târgului de Crăciun din Ţara Năsăudului, o reuşită. Trei zile de poveste

Pentru prima dată, Oraşul Academicienilor – Năsăud – a avut un Târg de Crăciun care a prezentat tot ce are mai frumos Ţara Năsăudului în privinţa bucatelor şi a tradiţiilor sărbătorilor de iarnă.
Crăciunul de altădată a fost adus în grădina Muzeului Grăniceresc Năsăudean într-un eveniment organizat de Clubul Femeilor Solidare Năsăud, alături de Muzeul Grăniceresc, Primăria Năsăud şi Clubul Copiilor şi coordonat de Iulia Ionela Dragu – preşedinta Asociaţiei „Mereu Împreună”.
Meşterii populari ne-au ajutat să ne împodobim casele de sărbătoare şi să cumpărăm daruri pentru cei dragi, iar gospodarii au adus produse ce păstrează gustul de altădată, de la cozonacii, pâinea şi prăjiturile făcute în cuptor, la produsele din carne de porc, atât cumpărătorii fiind mulţumiţi că pot achiziţiona pentru masa de Crăciun cele mai gustoase bucate, cât şi producătorii. Nu au lipsit colindele aduse de grupuri din toate zonele judeţului, astfel încât, împreună, am petrecut trei zile de poveste, la Năsăud.
Deschiderea a fost dăcută de Iulia Ionela Dragu, coordonatoarea proiectului, alături de viceprimarul Dorin Vlașin. Dintre colindători amintim Corala preoțească ”Agape” a Protopopiatului Năsăud, condus de părintele Ioan Clapa, a grupului de dans al Colegiului “George Coşbuc”, condus de profesoara Iulia Ficior, a Clubului Copiilor coordinator profesoara Maria Rus și a grupului ”Coronița” a elevilor din Zagra - profesor Daniel Ceuca.
A doua zi au fost colindătorii de la liceele năsăudene: Colegiul „George Coşbuc”, Liceul Silvic, Liceul Economic, dar şi Grădiniţa cu Program Prelungit, alături de colindători din Parva (prof. Aneta Pop), corul ”Laudațio” al parohiei ”Sfinții Constantin și Elena”, Dinu şi Diana Tănasă, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Grupul „Aripi de cântec”, coordonat de Sorin Găzdac, Ansamblul „Someşul” din Beclean – director Mariana Harosa, şi Clubul Copiilor din Năsăud – prof. Emanuel Ungureanu. Colindătorii
Ultima zi a Târgului de Crăciun a debutat cu cuvântul transmis de primarul Mircea Romocea, care a subliniat importanţa promovării produselor din zona Năsăudului într-un târg care şi-a arătat, încă de la prima ediţie, succesul. Invitat de onoare a fost scriitorul şi etnologul Menuţ Maximinian, directorul cotidianului nostru, care a vorbit despre Crăciunul de altădată şi despre reîntoarcerea la obiceiurile frumoase ale românilor. Cunoscutul realizator radio-tv s-a alăturat prezentatorilor evenimentului Iulia Dragu şi Cătălin Mureşan, pe parcursul întregii zile, până la deschiderea târgului. Întâlnirea copiilor cu Moșul a adus bucurie pe chipul copiilor. Au colindatmicuţii de la Grădiniţa Nepos, Corul Parohiei Ortodoxe Feldru, coordonator pr. Ioan Clapa, Alexandra Bindea și Mihai Manciu, Cristina Livia Scurtu, grupul folk ”Armadia” şi Clubul Copiilor Năsăud, coordonator Simona Zinveli.
Au întreţinut atmosfera şi s-au prins în horă alături de ei toţi năsăudenii prezenţi la eveniment cantautorii de folk Dan Pantiș, Gogu Vanghele și Cristinel Dohatcu.
Pentru modul în care organizatorii au reuşit să însufleţească, timp de trei zile, curtea Muzeului Grăniceresc, merită felicitări.
La închiderea Târgului, Iulia Ionela Dragu a fost felicitată de către doamnele din Clubul Femeilor Solidare, dar şi de către voluntarii coordonaţi de Gabi Onul.
Colinda de final, în care toţi cei implicaţi în proiect s-au aflat împreună pe scenă, a fost o promisiune pentru ediţia a II-a ce se doreşte la fel de dinamică, mai ales că năsăudenii au fost prezenţi în număr foarte mare, producătorii declarându-se mulţumiţi, iar cumpărătorii fericiţi că-şi vor aşeza pe masa de Crăciun produse tradiţionale.

https://www.facebook.com/muzeul.granicerescnasaudean/videos/111142181569...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5