Microscopul vesel

Primăria, târgul boilor şi ura politică

Ba, „Să trăiască dom’ primar,/ C-o făcut gardul de...”

Şocant este de văzut în prunc-democratica noastră societate cum îşi pun unii de bună voie şi nesilit de nimeni ochelarii răutăţii şi urii şi se apucă să dea cu „bâta” părerii proprii în oalele făcute frumos şi cu trudă de alţii. Sunt chiar mijloace mass-media astfel setate, încât totul este răsturnat valoric, pe motivul că „noi nu suntem de-ai lor”. Nu se ştie de opoziţia constructivă, democratică, a interesului public local şi naţional. Adună noroi în vreme de secetă de pe unde pot şi sfidând raţiunea aruncă în sus.

Nu mai e nevoie să o spun, dar manifestările culturale de la Bistriţa au de bună vreme o excelentă organizare, la care-şi aduce contribuţia din plin Primăria, Centrul Judeţean pentru Cultură, instituţiile culturale ale municipiului, formaţii, la care se adaugă invitaţi de marcă apreciaţi şi doriţi.

Ei bine, la două zile succedante aceastei frumoase manifestări din 17 iulie curent (Zilele Bistriţei), dl. A. L. (din păcate necunoscut mie) publică în prezentul cotidian un furibund şi nedrept atac împotriva dlui. Primar al municipiului Bistriţa în art. „Folclor ”întinat”..Pentru că a organizat manifestarea cântecului popular la Viişoara, citez: „în târgul de vite”(şi boi, domnu’!), unde au fost prezenţi şi „reputaţii noştri artişti autohtoni” (dar care n-au protestat niciodată, onorate preopinent.)

Dar oare nu acolo s-a născut folclorul, tocmai la plug şi între animale, la oi şi la vite şi la sat? Nu pe dealuri şi la coasă se cântau doinele şi dorul şi aleanul? Şi gratis, iar acum a coborât la oraş, la nunţi şi botezuri şi zile bistriţene sasu beclenare, din pricina chemării banilor. Păreţi cuprins de dorul trotuarului. Că zice şi poetul, parodiind: „Mie daţi-mi străzi pavate,/.../ daţi-mi , daţi-mi strada-ngustă/ Unde gustă omul viaţa mai din plin...” Apoi de unde să dăm noi, Făt-Frumos, aşa ceva la atâta haram de popor, ştiind că Bistriţa e un burg precum multe altele transilvane, cu „stradelle” şi ceva „bulivare”? Iată că ne-am întors la origini „rurale”oarecum şi protestaţi plin de năduf.

Ex-primarul Vasile Moldovan, care a fost un bun primar, a făcut pe placul unora cu doleanţe precum ale dv. şi i-au făcut oraşul cocină de porci drept răsplată. De aceea, apreciem fermitatea cu care dl.Ovidiu Creţu a statuat(da!) locaţia la Viişoara, la Heidenfeld, „Câmpul păgânilor”.Chiar şi numele singur ne încântă cu mireasma trecutelor vremuri. Şi sunt sigur că nici primarii care vor veni de acum nu vor mai schimba acest lucru.

Dar pentru ce propuneţi batjocoritor şi năvalnic să ducem locaţia actuală „la Jelna sau printr-un parteneriat cu primăria Cluj, chiar la Cluj?” Nu vă place Bistriţa? Viişoara e cartier (cochet) al Bistriţei, face parte din burg. V-aţi crezut năpăstuit la ţară, exilat din urbe? ’Sorry! E drept, n-are beton târgul, dar sunt convins că foarte curând şi dobitoacele de la obor se vor bucura de binefacerile civilizaţiei UE. Şi odată cu ele şi domnia voastră... şi noi..

Mă mir că n-aţi observat posibilitatea de a circula gratuit cu mijloacele de transport în comun şi nimic pozitiv: invitaţii de marcă, portul bogat, frumuseţea întregii manifestări. Mi se pare superfluu să vă arătăm lumina. Concursul de Miss Bistriţa şi altele s-au ţinut totuşi în inima burgului, „pe un colţ de pietonal” la care jinduiţi frustrat. Şi firesc, fiindcă nu puteam duce „între vite” (după părerea dv.) aşa mândreţe de fete, deşi regina Antoinette a Franciei nu se sfia să mulgă vacile (parfumate corespunzător!).

Deşi cu puţină „muniţie”, să vedeţi spre ce mari cetăţi vrea să bată omul nostru. Cităm (cu grafia exactă): „Prin tradiţia ultimilor ani de când primăria are conducătorul de culoarea roşie, şi acesta fără prea mult efort, a reuşit separarea artiştilor într-un mod ciudat şi demn de dispreţ faţă de conducerea oraşului.” Întâi zic să ferească bunul Dumnezeu să vină cuiva la un examen spre analiza frazei o asemenea exprimare încâlcită. Poţi apoi să te miri de procentul posibil de promovabilitate de 2%. Semantic e şi mai greu. Auzi!...„conducătorul de culoare roşie” care i-a „separat pe artişti”! Dacă vreţi, nici eu nu iubesc PSD-ul. Şi nici celelalte partide (fără a le urî!). Dar unii oameni de ici şi colo, chiar merită admiraţie şi preţuire. Nu eu, ci oraşul vă vorbeşte despre actualul primar ca despre un excepţional gospodar(după cum a fost şi excelent prefect). Devalorizaţi omul punând o etichetă, ca prin anii ’90, când răutatea şi prostia proletcultistă dădeau în clocot. Dar oraşul vă contrazice. Florile, străzile curate, tot mai frumos amenajate, parcările, fermitatea cu care caută să-şi implementeze ideile. Îmi place când îl văd înfrânt de oameni şi împrejurări şi apoi iar se ridică gata pentru a rezolva altfel acelaşi obiectiv la care ţine neapărat. O idee mare şi frumoasă cere să te baţi pentru ea cât timp respiri, chiar să te sacrifici. Omul o fi având şi „pete”, că până şi soarele are, dar nu trebuie demolat dealul pentru trei buruiene. Şi cu atâta ură şi explozibil!

„...iar dacă nu vă schimbaţi atitudinea şi gândirea, sper să fiţi schimbaţi din funcţiile pe care le deţineţi şi să vină alţi oameni.” Acuma v-am înţeles oful.. O fi început campania electorală şi n-am ştiut? Unde mi-i buletinul? Vreţi să puneţi „alţi oameni”- adică vreo zece în locul unuia singur? O să fie în stare zece ai domniei voastre să facă cât acesta unul? Costă mult. Las’că se mărită anul ăsta Zamfira noastră şi pe trotuarul Casei de Cultură municipale o să umble. Că-i mireasă. Şalom!

Iartă-mă, onorate domn, că ţi-am acordat atâta atenţie, dar am vrut să şterg ceva din noroiul aruncat de domnia voastră. Prea nedrept deplângeţi „separarea artiştilor”! Aceia şi-au luat banii şi cu bucurie mare dusu-s-au, fiţi sigur. Iar ţie, iubite şi răbdătorule cititor, căruia de fapt i-am scris acestea, îţi mulţumesc pentru pacienţă!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5