Primarul Dorin Vlaşin: A fost un an investiţional bun, la Năsăud, în ciuda vremurilor! Vom începe în forţă proiectele, în 2023!

Primarul oraşului Năsăud, Dorin Vlaşin, a caracterizat anul 2022 drept unul bun pentru administraţia publică locală din oraşul academicienilor. „În ciuda vremurilor nu tocmai favorabile – mă refer la conflictul de la graniţă – a fost un an bun pentru investiţii. Am realizat aproape tot ceea ce ne-am propus, aş putea estima în pondere de 90%. Am finalizat proiecte importante, câteva vor fi închise anul viitor, când vom demara şi noi investiţii importante pentru oraşul nostru, cu finanţare europeană”, ne-a declarat primarul Vlaşin.

         Potrivit acestuia, datele care se întrevăd la orizont pentru bugetul anului 2023 sunt unele optimiste. „Vom continua proiectele noastre, cred că ne vom descurca cu sumele preconizate. Avem un portofoliu important de proiecte pe care le vom depune prin Programul Operaţional Regional Nord-Vest 2021-2027, aşteptăm semnarea contractelor de finanţare pe alte proiecte prin PNRR, pe Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Vom avea şi proiecte finanţate prin bugetul local”, ne-a explicat edilul Năsăudului.

         Anul va începe în forţă la Năsăud, şi ne referim la Complexul Sportiv, un proiect finanţat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), a cărui valoare totală este estimată la circa 38 milioane de lei. Într-o primă etapă, se impune devierea reţelei electrice de medie tensiune. De asemenea, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa îşi va relua lucrările, în vederea finalizării lucrărilor la apărarea de mal de pe râul Someş. Cel mai probabil, lucrările efective la Complexul Sportiv ar urma să debuteze în lunile martie-aprilie. Tot în această zonă, ne-a explicat edilul oraţului Năsăud, va fi construit şi depoul aferent transportului public local de călători (pentru cele 5 autobuze electrice care vor fi achiziţionate prin proiectul de mobilitate urbană).

O prioritate rămâne şi varianta ocolitoare a Năsăudului, în fapt încheieerea procedurilor ce ţin de documentaţia tehnică şi transmiterea către Ministerul Transporturilor. „În fiecare zi apare o nouă problemă când ne referim la varianta de ocolire a oraşului, dar nu ne dăm bătuţi. Este cea mai mare provocare pentru administraţie”, ne-a precizat primarul Dorin Vlaşin. Traseul are o lungime de aproximativ 4,8 kilometri, iar valoarea investiţiei este de aproximativ 40 milioane de euro.

Un alt proiect major pentru Primăria Năsăud este cel de reabilitare şi modernizare a unor străzi din oraş, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Valoarea totală a obiectivului de investiţii este de 18.310.966,00 lei.

Proiectul propune reabilitarea si modernizarea a 17 străzi (Str. Valea Podului, Str. Cloșca, Str. Nicolae Drăganu, Str. Emil Rebreanu, Str. Viei, Str. Tănase Todoran, Str. Vasile Petri, Str. Iuliu Moisil, Str. Crinului, Str. Nicolae Bălan, Str. Virgil Șotropa, Str. Gării, Str. Lusca 1, Str. Lusca 2, Str. Lusca 3, Str. Lusca 4, Str. Lusca 5) pe o suprafața totală de 47.624 mp, respectiv pe o lungime totală de 6,43 km. „Pentru acest proiect, mai avem de „urcat” câteva documente solicitate, pentru a putea semna efectiv contractul de finanţare la Ministerul Dezvoltării”, a menţionat primarul Dorin Vlaşin.

Portofoliul de proiecte este unul foarte variat, vizând moderniyarea infrastructurii şcolare, de sănătate, eficientizare energetică a blocurilor de locuinţe, regenerare urbană etc.

Astfel, sunt în diferite stadii de realizare documentaţiile tehnice pentru cele 36 de blocuri de locuinţe, care nu au fost încă depuse în vederea obţinerii finanţării. Este finalizat studiul de fezabilitate pentru dispensarul din localitatea componentă Liviu Rebreanu, iar pentru modernizarea Bazei sportive Progresul, documentaţia a fost depusă la Compania Naţională de Investiţii, mergându-se pe modelul celor de la Sângeorz Băi.

Sunt în lucru proiectele pentru coridoare de mobilitate (zona Valea Podului – Valea Caselor), pentru modernizarea Pieţei Agroalimentare şi pentru reconfigurarea zonei Piaţa Unirii, cu finanţare europeană, prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.

De altfel, tot prin POAT a fost finanţată şi documentaţia tehnică – studiu de fezabilitate şi proiect tehnic – pentru regenerarea urbană a cartierului de blocuri. „Aşteptăm lansarea Ghidului solicitantului şi ulterior semnarea contractelor de finanţare. Este un proiect foarte frumos, care va da o cu totul altă înfăţişare zonei”, ne-a declarat primarul Dorin Vlaşin.

Proiectul se va dezvolta în zona adiecentă străzilor Miron Cristea şi Bistriţei, pe o suprafaţă de aproximativ 9000 metri pătraţi, şi prevede conversia funcţională a terenurilor aflate în stare avansată de degradare. Astfel, vor fi create noi zone de relaxare, va fi îmbunătăţit aspectul urbanistic al oraşului, dar şi calitatea aerului în zonă va fi mult mai bună.

În zonă vor apărea parcări supraetajate cu grădini verticale. Vor fi amenajate spaţii verzi cu alei, foişoare, pergole, fântâni arteziene, cişmele stradale; vor fi plantaţi arbori, vor fi amplasate echipamente de iluminat arhitectural. Multe din suprafaţele betonate vor fi „înverzite”, vor fi create facilităţi de relaxare – locuri de joacă pentru copii, aparatură de fitness urban. Vor fi montate felinare decorative alimentate cu energie solară, automate de reciclare a PET-urilor, mobilier urban smart etc. Pentru siguranţa locuitorilor din zonă, va fi instalat un sistem de supraveghere video.

         Tot prin Programul Operaţional Regional 2021-2024 se doreşte finanţarea proiectelor de modernizare, reabilitare, dotare de la Colegiul Naţional „George Coşbuc”, de la Spitalul orăşenesc „Dr. George Trigon”, Biblioteca orăşenească „Veronica Micle” şi multe alte investiţii.

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5