Primarul Ioan Bob: Lucrările de reparaţii ale drumurilor, realizate cu utilaje proprii şi personalul Primăriei! E mai ieftin şi am controlul calităţii!

La Şintereag, lucrările edilitare au început deja, administraţia locală mizând pe angajaţii proprii. E şi mai ieftin, e la calitatea cerută, nu mai depinde nimeni de aprobarea bugetului sau de procedura de licitaţie.

         „Vom face lucrările de reparaţii la drumuri cu utilajele noastre. Avem cinci utiulaje - buldozer, buldoexcavator, avem utilaj de deszăpezire, vidanjă etc., vrem să mai achiziţionăm un cilindru şi o freză. Avem cinci angajaţi, personal contractual, şi cu aceştia lucrăm. Probabil vom mai angaja două persoane. Ies mult mai ieftin. Eu voi fi diriginte de şantier, pentru a fi respectate cerineţele de calitate. Firmele de construcţii au în plus un inginer, că muncitorii tot nu erau „asfaltatori” sau specializaţi prin şcoli”, ne-a declarat primarul Ioan Bob.

         Potrivit acestuia, în lipsa unui buget aprobat, rişti să începi investiţii noi în plină vară. „Dacă mergem pe varianta optimă, cu buget în luna martie, după care faci licitaţie şi nu este contestată de nimeni, atunci poţi începe lucrul vara. Dacă  e şi o contestaţie, începi toamna, nu poţi să mai cheltui banii şi îi returnezi. Cine are proiecte cu fonduri europene sau prin PNDL îşi continuă treaba”, a menţionat edilul comunei.

         Deocamdată, cu această echipă, este decolmatat un şanţ de aproximativ 3 kilometri, la Sfântu, lucrare care se va încheia săptămâna aceasta, cel mai probabil. „Fiind într-o zonă inundabilă, pe vremurile trecute, a fost săpat un şanţ, numai că acesta s-a colmatat. Acum înţelegerea cu locuitorii din zonă este următoarea: noi decolmată, acest şanţ, pământul va fi împrăştiat pe terenurile lor agricole – arat şi grăpat în această primăvară – dar pentru a trece din grădină la terenul agricol, cine nu va dori să folosească drumul amenajat, va trebui să-şi construiască pod. Cine va trece direct prin şanţ, va fi amendat”, ne-a explicat primarul comunei Şintereag.

         De altfel, în regim propriu se doreşte şi construcţia unei capele funerare la Şintereag, tocmai pentru a economisi bani, care şi aşa nu prea sunt. De asemenea, se vor face lucrări de întreţinere şi pe o serie de drumuri agricole.

         „Ne preocupă şi situaţia unui pod de la Caila, la ieşirea din sat. Vrem să vedem cum putem interveni, pentru a nu risca accidente în zonă”, ne-a declarat primarul Ioan Bob.

***

Facem canalizare, dar e greu de convins populaţia să se racordeze!

Toate satele comunei Şintereag sunt racordate la reţeaua de apă potabilă, tratată. La canalizare, mai este de lucru…În procedură de licitaţie este şi proiectul de extindere a reţelei de apă uzată pentru Şintereag, Sfântu şi Cociu.

Reţeaua se va face, dar este greu de convins populaţia să se branşeze, asta din cauza costurilor care aproape se dublează. În aceste condiţii, oamenii preferă să aibă fosă septică, pe care o „vidanjează”, serviciu oferit acum contra cost şi de Primărie.

“Construirea rețelei publice de apă uzată menajeră în comuna Șintereag” cuprinde cele 3 localități rămase fără canalizare, şi anume Cociu, Șintereag, Șieu Sfîntu, în valoare de 8,522,133.00 RON, care este aprobat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II. La Şintereag, este vorba despre 16,7 km de reţea de canalizare şi 408 racorduri, la Cociu, reţeaua de apă uzată va avea 9,094 km şi 170 racorduri, iar la Şieu Sfântu sunt 9 km de reţea de canalizare şi 166 racorduri propuse.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5