Primarul Ioan Turc: Peste 50% din bugetul general al municipiului Bistriţa este alocat investiţiilor! Fondurile europene reprezintă principala sursă de finanţare

Bugetul general al municipiului Bistriţa pentru anul 2024 însumează 560.229 mii lei la capitolul Venituri, în creştere cu 32,7% faţă de 2023 şi Cheltuieli de 582.911 mii lei, în creştere cu 33%, diferenţa reprezentând-o excedentul bugetar aferent anilor anteriori, a anunţat primarul Ioan Turc în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, peste 50% fin buget va fi repartizat investiţiilor din municipiul Bistriţa, de la infrastructură rutieră, infrastructură şcolară, eficientizare energetică a clădirilor publice, sport, cultură, mediu etc.

         „Municipiul Bistriţa nu înregistrează arierate sau plăţi restante la data de 31.12.2023. În prezent, gradul de îndatorare este de 8,34%, în valoare absolută de 16.467 mii lei. Limita maximă prevăzută de lege pentru îndatorare este de 30%”, a explicat edilul Bistriţei.

         Din bugetul general, investiţiile însumează 294.954 mii lei, adică 50,60%, pentru Bunuri şi servicii este prevăzută suma de 102.664 mii lei (17,6%), Cheltuieli de personal – 101.191 mii lei (17,3%), Transferuri pentru Învăţământ, Cultură – 38.840 mii lei (6,66%).

         Sursa de finanţare a investiţiilor în pondere de 75% este reprezentată de fondurile europene nerambursabile atrase de Primăria Bistriţa, şi anume, 221.912 mii lei. De la bugetul de stat, valoarea investiţiilor este de 26.586 mii lei (9%), din venituri proprii – 6122 mii lei (2%), din excedent – 18.795 mii lei (7%), iar din împrumut intern – 21.539 mii lei.

         Investiţiile în mobilitate urbană durabilă fac referire la finalizarea proiectelor „Linia Verde”, amenajarea pistelor de ciclişti, reconfigurarea axei de transport public pe traseul Gării – Năsăudului, dar şi proiecte noi, aflate în diferite stadii precum Coridor de mobilitate durabilă aferent râului Bistriţa (245.404 mii lei), Coridor verde de mobilitate urbană în centrul istoric, staţii de încărcare a autovehiculelor electrice,  înnoirea parcului de vehicule pentru transport public, reabilitarea străzii Tărpiului, amenajări de străzi noi (str. Remus Cristian Bucur, str. George Bariţiu), pasaj rutier subteran. De asemenea, la acest capitol intră şi lucrările de asfaltări pe străzi pietruite şi reparaţii a unor străzi din municipiu, alimentarea cu gaze naturale în Sărata, reţelele de apă şi apă uzată, extinderea reţelelor de iluminat public etc.

         Pe lista de investiţii figurează şi amenajarea de noi parcări, regenerarea urbană a spaţiilor din zonele Andrei Mureşanu şi Independenţei, eficientizarea energetică a imobilelor din centrul istoric, construirea Pieţei Agroalimentare Decebal, proiecte de amenajare a spaţiilor de joacă.

         Primarul Ioan Turc a făcut referire şi la proiectul de regenerare urbană în zona lac MHC, la coridorul ecologic de pe Valea Căstăilor şi la sistemul integrat de management al deşeurilor (insulele ecologice).

         Sunt multe proiecte, cu finanţare europeană, pentru eficientizarea energetică a 74 de blocuri, clădiri publice ale Primăriei, dar şi unităţi de învăţământ – Palatul Copiilor, grădiniţele de pe str. C.R. Vivu, B-dul Independenţei, str. Cerbului, Aleea Basmului, Sărata, Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa, Colegiul Tehnic Infoel, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Şcoala Generală Sigmir, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”, C.N. „Andrei Mureşanu”, LPS. De asemenea, trebuie închise proiecte precum cele de la Gimnazială nr. 1, CN „Liviu Rebreanu”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” sau creşa şi grădiniţa de pe Aleea Plăieşului.  Pentru alte grădiniţe se elaborează acum documentaţii tehnico-economice, precum „Căsuţa cu Poveşti”, „Trenuleţul Veseliei”, „Dumbrava Minunată”, GPP nr. 12. Şi creşele reprezintă o prioritate a administraţiei, a menţionat primarul Turc, fiind menţionate cele din zona Subcetate, de la Viişoara sau str. Andrei Mureşanu.

         Digitalizarea serviciilor publice, parc inteligent Bistriţa Hub, construcţia de blocuri ANL, de locuinţe sociale, locuinţe pentru tineri din categorii defavorizate, Centru de zi pentru persoane cu handicap neuropsihic, Centru de zi pentru persoane vârstnice, dar şi investiţiile în obiective culturale sunt pe agenda Primăriei Bistriţa la capitolul Investiţii.  

         

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5