Primarul Ioan Turc: Municipalitatea, cetățeanul -contribuabilul, nu a pierdut niciun euro din fonduri europene!
Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că municipalitatea nu a pierdut niciun euro din fondurile europene accesate, așa cum a insinuat contracandidatul PSD. Toate lucrările care se derulează în acest an sunt realizate din cofinanțare, contribuția municipalității fiind obligatorie. Primarul Turc a prezentat situația bugetului municipiului Bistrița, a proiectelor cu finanțare europeană, gradul de îndatorare. pentru a contracara declarațiile făcute de social-democrați.
"Așa cum se cunoaște în mediul public, un anumit candidat - e vorba despre candidatul PSD - a făcut declarații halucinante, declarații pe care am considerat, cu toate că este campanie electorală și cu toate că cei mai mulți dintre concitadinii noștri dintre bistrițeni le iau oricum sub beneficiu de inventar, în virtutea principiului responsabilității, am apreciat că este nevoie să fac și să facem anumite precizări. Interesele municipiului Bistrița sunt deasupra intereselor politice, indiferent care ar fi ele. Exced veleităților, tendințelor, aspirațiilor unor candidați. Atunci când ne referim la situația orașulu, trebuie s-o facem cu responsabilitate, trebuie s-o facem ținând cont de faptul că în acest oraș locuiesc 94.000 de oameni care au nevoie de o administrație curat[, lucidă și care să le servească cu adevărat interesele. Candidatul PSD a solicitat la ADR Nord-Vest date cu privire la situația proiectelor finanțate din bani europeni și ulterior “a luat brusc hotărârea să candideze la primărie”. “Îl întreb: domnule, dacă informațiile pe care le-ai primit de la ADR Nord-Vest sunt atât de grave, cum ai putut trăi vreo 3 luni de zile cu povara acestei informații pe cap? Cum n-ai ieșit a 2-a zi, să ne spui ce informații pline de tensiune ai primit. Deci, totuși, puțină decență. A așteptat domnul candidat vreo 3 luni și a luat decizia instantaneu. A stat cu această povară, a tăinuit aceste informații până de vreo 2 zile când s-a hotărât să le dea drumul. Ce spune: că proiectele majore gestionate de către municipalitate doar anul acesta ne-au făcut să pierdem 59.957.000 RON. ", a spus Ioan Turc.
Potrivit primarului Turc, situația reală este alta. "Proiectele majore ale municipalității sunt în curs de finalizare, unele sunt finalizate, altele sunt în curs de finalizare, iar până în prezent am reușit să atragem toți banii puși la dispoziție din fonduri europene. Și când spun toți, toți. Municipalitatea, deci cetățeanul, contribuabilul, nu a pierdut niciun euro", a menționat Turc.
Primarul Ioan Turc a prezizat că portofoliul de proiecte al Primăriei, finanțat din surse europene - Programul Operațional Regional, PNRR, AFM - este de peste 1,6 miliarde de lei, adică 324 milioane de euro. Sunt implementate 42 de proiecte, în valoare de 100.300.482 euro, cu o valoarea eligibilă nerambursabilă de peste 90 de milioane de euro, iar contribuția proprie a municipalității este de 8.000.888. 948,61 EUR. Proiecte depuse pentru finanțare sunt în număr de 21, valoarea lor este de peste 167 milioane euro, din care valoarea eligibilă nerambursabilă, de peste 130 milioane euro, iar contribuția municipalității, 37 de milioane euro. Proiecte în pregătire sunt 10, în valoare de 56 milioane euro.
Per total, sunt 73 de proiecte în implementare, finalizate, pe ultimul exercițiu financiar sau depuse pentru finanțare și în pregătire, în valoare de 324.431. 371 EUR, valoare eligibilă nerambursabilă depășind 277 milioane euro, iar contribuția municipalității pe toate cele trei categorii de proiecte fiind de 59 de milioane.
Ioan Turc a menționat că ărin Programul Operațional Regional 2014-2020, Primăria Bistrița a implementat 31 de proiecte în valoare de peste 85 de milioane de euro pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, sprijinirea dezvoltării urbane, îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, dezvoltarea infrastructurii de sănătate și socială, îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Dintre acestea, 25 au fost finalizate și șase au fost prelungite până la 31.12.2024. În conformitate cu OUG 36/ 2023 privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020, a fost aprobată în anumite condiții posibilitatea trecerii proiectelor în noul exercițiu financiar, cu tot cu bugetul eligibil afferent, sub denumirea de "proiecte etapizate". "Acest mecanism a fost aplicat în cazul proiectului Reconfigurarea Axei de transport public pe traseul str. Gării, Bulevardul Decebal, strada Andrei Mureșanu, strada Năsăudului. Ca urmare, niciun euro nu a fost pierdut. Menționăm că în regiunea Nord-Vest, din care facem parte sunt în această situație 58 de proiecte, adică avem per total în regiune 58 de proiecte etapizate. Bistrița are un singur proiect etapizat, care a trecut cu toată suma eligibilă pe exercițiul bugetar al anului 2024. Nu pierdem nimic.", a mai explicat primarul Bistriței.
În context, Ioan Turc i-a cerut candidatului PSD să prezinte documentele de la ADR Nord-Vest care ar certifica "enormitățile" spuse.
"În cazul celor cinci proiecte care au fost prelungite până la 31.12.2024, acestea au fost încadrate la categoria nefinalizate, este o categorie tehnică, întrucât bugetul cheltuielilor eligibile a fost consumat la termen. Diferența de bani sunt sume neeligibile din fonduri europene, adică sunt contribuția municipalității. (...) Încă o dată insist, nu pierdem niciun leu. Nu există niciun fel de asociere între sumele neeligibile pe care avem obligația să le cheltuim, pentru că altminteri nu puteam trage nici bani europeni și sume pretins pierderi ale bugetului. (...)Așadar, proiectele sunt fie finalizate, fie avem șase proiecte care urmează sau pe care urmează ca să le închidem. Toată valoarea eligibilă a fost trasă, iar sumele neeligibile le-am asumat prin contractele de finanțare. Nu sunt sume care se pierd. Lucruri pe care majoritatea oamenilor din oraș cred că le înțeleg.", a adăugat Turc.
În conferința de presă, primarul Bistriței a menționat că 51 % din banii orașului merg pe investiții, iar fondurile europene din totalul bugetului de investiții reprezintă 71%, adică din 377 de milioane de lei. Mai mult, gradul de îndatorare al municipiului Bistrița este de 8,34 %, chiar dacă legea permite 30 %. Bistrița are unul dintre cele mai mici niveluri de îndatorare dintre municipiile reședință de județ din țară, a explicat edilul.
În context, Turc s-a referit și la Master Planul de apă și canal, solicitând managementului Aquabis și președintelui Consiliului Județean date despre Contractul de Lucrări 2, care vizează Bistrița, în sensul de a spune din ce bani se vor face lucrările, după ce banii europeni au fost returnați.
"Am solicitat să-mi arate contractul de finanțare semnat, (…)să ne arate sursa, cine dă banul, eu nu spun că există sau nu există, eu doar cer să ne fie pus, deci, repet, eu nu spun că există contract sau nu există contract. Să ne arate contractul de finanțare ca să fim liniștiți că avem sursă de finanțare pentru înlocuirea țevilor din oraș", a punctat Turc.
Nu în ultimul rând, Ioan Turc a prezentat proiectele depuse - Parc de panouri fotovoltaice la Sărata, autobuze electrice, creșe, Grădinița nr. 12, reabilitarea LPS Bistrița, extindere sală mare de sport Colegiul Național Andrei Mureșanu, Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială Ștefan cel Mare, Reabilitare și modernizare GPP Căsuța cu povești de pe str. Zimbrului, Grădinița nr. 14, Școala Verde la CNAM, Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemului de management integrat al deșeurilor, Dezvoltarea infrastructurii edilitare de tip apă și cana - aprobat pentru 19 străzi din Bistrița; Centrul Multifuncțional Omnia; Restaurarea fostei mănăstiri dominicane de pe str. Mihal Kogălniceanu; Centrul de zi de asistență și recuperare cu o echipă mobilă de îngrijiri la domiciliu; Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități; Coridor de mobilitate urbană aferent râului Bistrița, Linia Albastră. Vor fi depuse proiecte pentru Regenerare urbană a spațiilor publice degradate e vorba – zona Andrei Mureșanu și Independenței Nord; Regenerare urbană în zona lac MHC; Coridor ecologic Valea Căstăilor; Îmbunătățirea eficienței energetice pentru blocuri; Parc pentru specializare inteligentă și Centru de zi pentru persoanele vârstnice, pe strada Mesteacănului.
Codul unic de identificare al mandatarului financiar: 21240015
Video aici:
Citiţi şi:
- La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, gradul de absorbţie a fondurilor europene, prin POR, este de 61%! 44 de proiecte în derulare, cu termen final decembrie 2023!
- Contractele de finanţare pentru 5 proiecte de modernizare a drumurilor judeţene vor fi semnate în perioada următoare
- Consiliul Judeţean: 31 de tronsoane de drumuri judeţene vor beneficia de finanţare europeană. Bistriţa-Năsăud primeşte 100 milioane euro din cele 162 milioane de la nivel naţional
- Gabriel Lazany: Nu sunt încântat de proiectele depuse de Primăria Bistrița pe exercițiul financiar 2021-2027
- Ioan Turc: Nu am pierdut niciun leu din fonduri europene! Cer Consiliului JUdețean să prezinte contractul de finanțare pentru Master Planul de apă și canal!
Adaugă comentariu nou