Primarul Nicolae Vrâncean, alături de alţi angajaţi de la primărie şi ocol, la stingerea a două incendii de vegetaţie din Josenii Bârgăului

"Zi de duminică prin foc. Odată cu sosirea primăverii își fac apariția și incendiile de vegetație puse intenționat fie de către localnicii care lucrează la curățatul terenurilor agricole, fie de către cei care ies cu oile la pășunat. Înțeleg că este necesară întreținerea terenurilor, dar nu uitați că incendierea vegetației nu este o soluție cel puțin din două motive: proprietarii terenurilor înscrise pentru subvenții vor fi amendați de câtre inspectorii APIA, dar și mai mult decât atât, focul scăpat de sub control poate produce pagube materiale însemnate", a transmis primarul Nicolae Vrâncean.

Duminică, la Rusu Bârgăului, primarul comunei, împreună cu angajați ai Primăriei și ai Ocolului Silvic, dar și cu alți cetățeni din sat, au ajutat la stingerea unui incendiu foarte extins în zona numită Contenita. De acolo, s-a  intervenit în zona Cofariu unde a fost semnalat un alt incendiu mare.

"Nu este normal ce se întâmplă și din păcate nu i-am găsit pe făptași.  În acest sens vin cu rugămintea față de toți locuitorii comunei de a munci responsabil și de a supraveghea eventualele uscături aprinse, de lângă care au obligația să nu plece până nu este stins focul, mai ales că zilele acestea este vânt ceea ce duce la extinderea cu repeziciune a focului. 

 Dacă sunteți martori la incendieri vă rog să mă contactați pentru a-i putea prinde pe cei vinovați", a spus primarul Nicolae Vrâncean.

 

 

Comentarii

11/04/20 09:31
cititor

Ar trebui data o lege, orin care in fiecare an, intr-o anumita perioada, primarul in frunte cu toti proprietarii de terenuri, sa iasa pe hotar si sa curete vegetatia uscata prin orice mijloc inclusiv incendiere, DAR CONTROLATA SI IN ZONA SA EXISTA SI CATE MACAR UN ECHIPAJ DE POMPIERI, CA SA EVITE ASTFEL DE TRAGEDII.
Este de notorietate publica faptul ca pe hotar contzaranii nostri nu mai lucreaza trenurile, toate fiind lasate in paragina se umplu de vegetatie aiurea si care nu se poate curatza decat numai prin incendiere , fiind cea mai "ieftina " si mai " practica " ptr cio.mar.lanul roman ... toti se duc pe hotar, dau foc si dispar... apoi Dumnezeu cu mila, ce o fi ... aia o fi... n-au decat pompierii , jandarmii si politia, anual, sistematic sa tot alerge de la un incendiu la altul , ca pe ci.o.mar.lani ii doar fix in C*R .
Autoritatile respective dau amenzi, dar trebuie gasit faptuitorul si la tzara incendierea este " benefica " tuturor... si chiar daca se intampla si aspecte negative, tzaranii nu se parasc si nu se reclama unul pe celalalt... deci... " prinde orbul si scoate-i ochii " ca nu exista camere de luat vederi pe toate coclaiele unde este lasata vegeratia uscata aiurea si care la urma urmei se poate aprinde si accidental .
Este chestie de organizare nationala si locala mai degraba ... ca se poate . Fiind la fata locului tot " cio.par.lanul" ... se poate sti exact cine da foc, unde si cine " scapa " de sub control focul ...

11/04/20 15:30
Gavrilă N. Moldovan

Nu mai suntem în dictatură. Proprietarul știe ce are de făcut și nu are nevoie de tot felul de legi sau așa zisa organizare națională sau locală. Pentru curățarea terenurilor sunt și alte metode pentru a evita incendiile. Avem ingineri consultanți în fiecare localitate. Au trecut 30 de ani și tot se simpte lipsa „Tătucului” sau a „Moașei Comunale”. Primarul de astăzi, modern, nu mai face pe Horia, Avram Iancu sau Ilie Moromete. Mi-a amintesc din copilărie, când în frunte cu tovarășul primar, toată obștea participam la curățarea pășunilor alpine. Bineînțeles că nu lipsea muzicantul satului iar unii aveau sarcina să pregătească friptanele, țuica cu săcărică, butoiul din lemn,cu bere, într-un halău cu apă rece, toate pentru final. Unii se mai rătăceau prin pădure, sau seara la întoarcerea către sat. Ca-n romanul Pădureanca de Ioan Slavici, în comunism se mai folosea dictonul „muncă și veselie”. Preotul era bucuros că peste nouă luni va avea mai mult de botezat, în special la „floricele din porumb”. Vorba prietenului de mai sus, nimeni nu pâră pe nimeni...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5