Primarul Ovidiu Creţu promite că Parcul Municipal va fi gata până la finele lunii
Parcul municipal va fi finalizat până la sfârşitul lunii iulie. Anunţul a fost făcut de primarul Ovidiu Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă.
,,Proiectul de reabilitare a Parcului municipal e aproape de final. Menţin termenul de 1 august. Am întârziat puţin cu partea de irigaţii şi partea de gazon-rulou, din cauză că a trebuit să derulăm procedură de aprobare a Autorităţii de Management, deoarece această variantă nu a fost prinsă în proiectul iniţial, şi anume gazon semănat şi udat la stropitoare. Totuşi, până la sfârşitul acestei luni vom termina lucrările respective. A început deja să se toarne stratul de uzură pentru strada Parcului. Am finalizat şi partea de trotuare”, a declarat primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu.
Creţu:,,Stejarul” lui Bălan, care de fapt e un paltin, dă semne vădite de oboseală
Proiectul de reabilitare a Parcului municipal este proiectul care a stârnit cele mai multe controverse. Unii cetăţeni spun că ,,s-au pus la pământ mai mulţi arbori falnici". Primarul are o altă variantă. Cert e că vor urma şi alte ,,acţiuni de eliminare a unor arbori care s-au uscat”, după cum susţine edilul Ovidiu Creţu.
,,Sunt acei molizi care formau o alee din Piaţa din faţa Casei de Cultură până la poarta stadionului. O veste tristă pentru domnul Bălan, ,,stejarul” lui Bălan, care de fapt e un paltin, dă semne vădite de oboseală”, a subliniat, ironic, primarul Ovidiu Creţu.
Reabilitarea şi modernizarea Parcului Municipal. Un proiect de peste 17 milioane de lei
Proiectul ,,Reabilitarea şi modernizarea Parcului Municipal” are o valoare totală de 17.638.896,13 lei. Potrivit proiectului, va fi amenajat un labirint vegetal format din plante cu talie joasă, vor fi reabilitate locurile de joacă pentru copii, vor fi instalate 4 cişmele cu apă potabilă, 224 de bănci, 70 de coşuri de gunoi sau pubele, panouri de informare, vor fi amenajate 3 grupuri sanitare, o oglindă de apă, vor fi create alei pentru biciclete şi role. Iluminatul public al parcului va fi extins pe toată suprafaţa acestuia şi va fi realizat prin diferite forme, local şi pe obiect. La finalizarea proiectului, accesul rutier din strada Albert Berger va fi închis, aleea va fi doar pietonală, iar accesul auto al riveranilor se va face prin strada Parcului, care va avea sens unic de circulaţie, dinspre strada Vasile Conta cu ieşire spre strada Ion Raţiu.
Parcul municipal fost amenajat la începutul secolului XX de către municipalitatea acelor vremuri. Parcul a suferit modificări de-a lungul timpului, îndeosebi în anul 1952, când au fost construite alei noi şi au fost montate piese de mobilier urban. ,,Promenaden Park”, aşa cum era denumit Parcul municipal, inima verde a Bistriţei, rămâne locul de promenadă preferat de către bunici, părinţi şi copii, tineri îndrăgostiţi, turişti sau simpli trecători.
Comentarii
Proiectul de reabilitare a parcului a inclus cateva amenajari absolut inutile. Este vorba de acel helesteu, de labirint si chiar de pista de biciclete. In primul rand helesteul diminueaza suprafata si asa redusa a parcului, fara sa aduca nimic in schimb, ci dimpotriva accentueaza senzatia de ingesuiala intr-o zona destul de animata din vecinatatea casei de cultura. Apoi labirintul amplasat langa un fragment din zidul cetatii, putea sa lipseasca. Eventual in locul lui putea fi amenajata o oglinda de apa, sub forma unui lac , situat intre zidul de aparare si valul de pamant, simuland astfel santul de aparare existent in sistemul de fortificatie al orasului medieval. Acest lac, fiind mai retras pe o latura a parcului, iarna putea sa fie amenajat ca patinuar artificial. Chiar si pista de biciclete putea sa lipseasca, ramanand in continuare alee de promenada. Nici circulatia auto nu este rezolvata in mod rezonabil. Strada Parcului cu sens unic ar trebui rezervata doar riveranilor (institutii sau locatari). In acest sens ar trebui ca in viitorul apropiat circulatia auto sa fie trecuta si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre strand si pana in spatele stadionului . Pentru aceasta, ar fi necesara construirea unui pod peste rau in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit “Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Aceasta ar crea o fluenta a circulatiei auto dinspre Podul Budacului spre partea de est a parcului, in zona magazinului Liedl si a centrului SPA- Casa Ema.
Adaugă comentariu nou