Proiecte importante pentru comunitate

Vineri, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a predat constructorului clădirea Centrului Municipal de Cultură care va intra într-un proces de reabilitare. În cadrul aceleiaşi întâlniri, Ovidiu Creţu a făcut cunoscut jurnaliştilor şi stadiul de realizare a unor proiecte importante pentru bistriţeni.

Reabilitarea Centrului Municipal de Cultură. Termen final, iunie 2015

Proiectul ,,Reabilitarea Clădirii Centrului Cultural Municipal de Cultură George Coşbuc – Bistriţa, monument istoric de categoria A” are o valoare totală de 20.360.000 de lei şi este prevăzut a se realiza pe parcursul a 31 de luni. Potrivit proiectului vor fi îmbunătăţite condiţiile funcţionale privitoare la utilizarea construcţiei, va fi reabilitată structura de rezistenţă a clădirii, vor fi reparate şi recondiţionate toate elementele decorative şi de finisaj cu valoare istorică, vor fi efectuate lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, de apă şi canalizare, va fi recondiţionat sistemul de ventilare al clădirii şi se va reveni la vechea formă a scenei cu fosă pentru orchestră.

,,Este un moment important în viaţa cetăţenilor din municipiul Bistriţa, faptul că am predat constructorului SC CREATIV GROUP, clădirea Centrului Cultural Municipal, care începând de astăzi (n.r. - 21 iunie 2013) va intra în administrarea celor care au câştigat licitaţiile, respectiv firma Creativ. Înainte de a veni aici cu firma CREATIV şi proiectantul SC UTILITAS SRL am inspectat bolţile de la Biserica Evanghelică. Ele sunt finalizate şi de săptămâna viitoare vom începe demontarea schelelor din Biserica Evanghelică. Reabilitarea Centrului Cultural Municipal ,,George Coşbuc” este un proiect în valoare de 20.360.000 lei. Execuţia va dura până în iunie 2015. Va reveni vechea formă a scenei cu fosă pentru orchestră, dar va fi o fosă retractabilă cu sistem hidraulic care va putea să prelungească scena cu încă aproximativ 2,5 metri. Câştigătoarea licitaţiei pentru execuţie este firma SC CREATIV GROUP SRL, dar au venit la licitaţie într-o asociere cu SC EURO şi SC INST- NISTOR SRL”, a declarat Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa.

Imobilul Centrului Municipal de Cultură ,,George Coşbuc” se identifică cu fosta ,,Casă a Asociaţiei meseriaşilor din Bistriţa” sau Gewerbeverein, cum era numită la finele secolului al XIX-lea când se estimează edificarea acestui locaş de cultură. De la început imobilul a avut destinaţie culturală, dar şi de petrecere a timpului liber în mod plăcut şi eficient pentru cei aproximativ 18.000 de orăşeni cât avea Bistriţa spre finele secolului XIX.

Reabilitarea şi modernizarea Parcului Municipal. Termen final, 30 iulie 2013

Proiectul ,,Reabilitarea şi modernizarea Parcului Municipal” are o valoare totală de 17.638.896,13 lei. Edilul Ovidiu Creţu spune că lucrările vor fi finalizate la finele lunii iulie. Potrivit proiectului, va fi amenajat un labirint vegetal format din plante cu talie joasă, vor fi reabilitate locurile de joacă pentru copii, vor fi instalate 4 cişmele cu apă potabilă, 224 de bănci, 70 de coşuri de gunoi sau pubele, panouri de informare, vor fi amenajate 3 grupuri sanitare, o oglindă de apă, vor fi create alei pentru biciclete şi role. Iluminatul public al parcului va fi extins pe toată suprafaţa acestuia şi va fi realizat prin diferite forme, local şi pe obiect.

La finalizarea proiectului, accesul rutier din strada Albert Berger va fi închis, aleea va fi doar pietonală, iar accesul auto al riveranilor se va face prin strada Parcului, care va avea sens unic de circulaţie, dinspre strada Vasile Conta cu ieşire spre strada Ion Raţiu.

,,Finalizarea proiectului contractual este 31 august 2013, dar lucrările vor fi finalizate mult mai repede. Parcul Municipal va fi gata în 30 iulie, acest termen fiind condiţionat şi de obţinerea aprobării să folosim economiile care s-au făcut la anumite lucrări în parc pentru a schimba soluţia dată iniţial de proiectant, aceea de a semăna gazonul şi de a-l uda cu stropitoarea, să facem un sistem de irigaţii şi să punem gazonul rulou. Această soluţie se justifică prin faptul că de la proiectarea parcului, vremea s-a schimbat, temperaturile au luat în ultimii ani o creştere simţitoare, o scădere a precipitaţiilor cu 35% faţă de perioada de dinainte, scăderea pânzei freatice şi asta justifică imprevizibilitatea şi schimbarea soluţiei. Mai sunt două lucrări pentru care aşteptăm reabilitare: instalarea mobilierului – peste 200 de bănci vor fi instalate în parc, o parte dintre ele sunt aduse, 4 cişmele de apă şi loc de gazon şi irigaţii”, a precizat Ovidiu Creţu.

,,Promenaden Park”, Parcul municipal, a fost amenajat la începutul secolului XX de către municipalitatea acelor vremuri. Parcul a suferit modificări de-a lungul timpului, îndeosebi în anul 1952, când au fost construite alei noi şi au fost montate piese de mobilier urban.

Reabilitarea şi modernizarea Străzii Sigmirului şi a pasajului denivelat peste calea ferată. Termen final, 20 decembrie 2013

Proiectul ,,Reabilitarea şi modernizarea străzii Sigmirului şi a pasajului denivelat peste calea ferată” are o valoare totală de 13.579.972, 19 lei. Primarul municipiului Bistriţa spune că lucrările vor fi finalizate la finele acestui an.

,,Un proiect care are durata de implementare până în 20.12 2013. Partea cea mai dificilă a fost închiderea pasarelei, blocarea accesului spre oraş din zona industrială. La 1 august vom ridica această restricţie, adică constructorul are termen până la 1 august să deschidă cel puţin pe un fir pasarela, dar eu bănuiesc că îl va deschide pe ambele fire”, ne-a precizat Ovidiu Creţu.

Obiectivul general al proiectului este modernizarea infrastructurii de transport din municipiul Bistriţa, în vederea transferării traficului greu, creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei, reducerii timpului de călătorie prin fluidizarea traficului.

Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de agrement în Pădurea Schullerwald. Termenul final, 12 iunie 2014

Proiectul îţi propune amenajarea Pădurii Schullerwald într-o pădure parc, pe o suprafaţă de peste 30 de hectare, areal existent în raza de folosinţă a oraşului şi amenajat pentru recreere cu diverse funcţionalităţi în special în zona turismului de agrement. Valoarea totală a proiectului este de 6.978.403,29 lei. Se vor construi 5 terenuri de sport, vor fi realizate aproximativ 6,3 km de alei destinate accesului în toate zonele funcţionale ale pădurii, o reţea de apă şi canalizare, vor fi create locuri pentru recreere şi popas, vor fi construite piste pentru cicloturism. Termenul de finalizare a lucrărilor este 12 iunie 2014.

,,Câştigătorul execuţiei lucrărilor la Pădurea Schullerwald este SC COMLORELA SRL, în asociere cu SC INST NISTOR SRL ŞI SC ELECTRO- URSA SERVCOM SRL. Transformarea pădurii se face cu intervenţii minime asupra cadrului natural, astfel încât amplasarea diferitelor dotări să nu comporte defrişări importante”, a menţionat Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa.

Produsul turistic obţinut prin implementarea proiectului va fi inclus în circuitul public şi va servi ca destinaţie, atât pentru persoanele care fac turism pe cont propriu sau pentru cele care apelează la agenţiile de turism, cât şi pentru locuitorii municipiului.

Comentarii

22/06/13 15:10
Sasu

Stimata D-na Bulz,

In anul 1900 Bistrita avea doar 12.081 de locuitori (nu 18.000 mscrieti Dvs.), iar in anul 1895 cand a fost construit Gewerbeverein-ul erau si mai putini decat 12.000, dovada ce putere financiara aveau meseriasii sasi, caci doar ei au finantat cladirea si nu primaria orasului!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5