Problemele comunității văzute prin ochii copiilor de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu

Societatea actuală, mereu mai complexă și în continuă schimbare, face necesară redefinirea conceptului de cetățean și, implicit, a educației pentru cetățenie. Așa cum bine știm, școala nu se rezumă doar la ore de curs, evaluare și notare ritmică. Școala reprezintă locul în care atât elevii cât și profesorii construiesc un mod de a trăi  împreună. Aici învață să le pese nu doar de comunitatea Şcolii, ci și de comunitatea mai largă în care trăiesc.

Încercând să schimbe ceva în viața comunității elevii din clasa a VII-a B, de la Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița, coordonați de profesoara lor Loredana Zbînca, au fost ghidați în cadrul proiectului Cetățeanul să identifice o problemă la nivelul comunității, ce necesită politici publice, să o analizeze (colectând informații din diferite surse, inclusiv din interviuri cu cetățenii afectați de problemă), să elaboreze o propunere de politică publică, formulând soluții pe care clasa dorește să o propună autorităților și să dezvolte un plan de acțiune cu privire la modul în care pot fi influențate autoritățile să adopte această politică publică.

Identificând ca și problemă a comunității poluarea râului Bistrița Ardeleană, elevii îl vor avea alături pe tot parcursul derulării proiectului și pe Cristian Țetcu, președintele RURALIS,  GAL pentru Dezvoltare Durabilă. Activitățile se vor focaliza în principal pe promovarea metodei de educație civică în cadrul unui proiect inițiat de Institutul Intercultural Timișoara, partenerul din România al Rețelei Internaționale CIVITAS, inițiată de Center for Civic Education, S.U.A. Elaborând politici publice, trimițând scrisori oficiale instituțiilor responsabile, elevii sunt astfel ghidați într-un proces de învățare a modurilor în care cetățenii pot nu numai să influențeze politicile publice, ci și să le inițieze și să reflecteze la viața lor cotidiană din perspectiva politicilor publice, percepute ca instrument de responsabilizare a autorităților publice.

Prof. dr. Loredana Zbînca, Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița

 

Comentarii

02/06/21 16:24
Relu

Termenul de CETĂȚEÁN defineste o persoană aparținând unui stat, care se bucură de drepturi civile și politice și care are anumite obligații față de acel stat. Cuvântul provine din franceza veche "citezein" si mai înseamnă “om al cetăţii”, adică se referă si la persoane aparținând unei anumite localităti sau regiuni. Dupa cum toți cetățenii unei țări membre a Uniunii Europene sunt, considerati de drept și cetățeni ai UE. Statutul de cetățean al UE le conferă acestora o serie de drepturi și responsabilități suplimentare. De aceea termenul de “cetăţean” are o acoperire mai largă. Indiferent de aria de referintă important este că statutul de cetăţean conferă drepturi omului respectiv o serie de drepturi dar si de obligatii.
Revenind la problema comunității legată de poluarea râului Bistrița Ardeleană lucrurile nu stau deloc bine. Din contră, poluarea incepe chiar de pe cursul superior al râului, din zona lacului Colibita, aproape de izvoare. In urma cu cativa ani , Consiliul Judetean Bistrița-Năsăud impreuna cu Primăria Bistrița Bârgăului au facut demersuri in urma cărora Colibița a fost declarată stațiune de interes local. Dar, din pacate, localitatea Colibița a ajuns mai degraba o „statiune de interes personal”.
Proprietarii de vile din Colibita au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul lacului. Cel mai grav lucru este insa deversarea dejectilor direct in lac, astfel incat lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. De aceea, trebuie trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se va putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului. De asemenea in anii trecuti se discuta ca autoritatile jidetene negociază achiziția unui teren în zona lacului, pentru amenajarea de campinguri însă pana acum nu s-a facut nimic concret. Cel putin acum cu ocazia golirii lacului , este un bun prilej pentru a intra in legalitate . Lacul de acumulare de la Colibiţa reprezintă un ecosistem, care pe lângă functia hidro-energetică si de protectie impotriva inundatiilor mai indeplineste rolul de sursă de apă potabilă pentru localitătile din aval. In acest sens, solutiile tehnice de realizare a obiectivului de investitii trebuie să tină seama de recomandările expertilor UE, in sensul să fie „prietenoase cu mediul”. In plus, odată cu lucrarile de consolidare a barajului, este necesar să fie realizat un sistem de canalizare si o statie de epurare pentru ca dejectiile de la vilele baronilor locali să nu mai fie deversate ditrect in lacul Colibița, care asigură sursa de apa potabila pentru localitătile din aval, inclusiv a orasului Bistrita.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5