Tinerii dezbat! Două olimpiade găzduite de CN Petru Rareș Beclean. Felicitări participanților și organizatorilor

În perioada 4-5 aprilie 2025, la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean s-au desfășurat două competiții cuprinse în Calendarul olimpiadelor naționale coordonate de Ministerul Educației și Cercetării: Olimpiada națională de dezbateri pentru juniori, aflată la cea de-a doua ediție și Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”, o competiție națională transdisciplinară, cu tradiție în domeniul dezbaterilor educaționale.

Olimpiada națională de dezbateri pentru juniori se adresează elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a din învățământul gimnazial dornici să își valorifice competențele de comunicare în cadrul dezbaterilor. Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat” aduce în competiție elevi de nivel liceal, secțiuni: DEBUTANȚI și AVANSAȚI.

Scopul acestor două competiții școlare se referă la cultivarea unei atitudini critice și conștientizarea valorilor cetățeniei active și democratice, prin înțelegerea informată a realităților sociale, susținerea dialogului interetnic și a nondiscriminării, dezbaterea argumentată și exersarea atitudinii tolerante și deschise față de diferențele sociale, etnice, economice etc., care pot constitui bariere în comunicare.

Printre obiectivele acestor două olimpiade, se remarcă: dezvoltarea capacității de documentare, de argumentare și de utilizare a dovezilor în elaborarea unui discurs argumentativ, a gândirii critice și raționale, a fairplayului în rundele de dezbateri, în comunicarea școlară și în societate; cunoașterea valorilor democratice, exersarea practicilor democratice de bază, în vederea asumării rolului și statutului de cetățean activ; dezvoltarea competențelor și a atitudinilor solicitate de exercitare a cetățeniei într-o societate democratică (responsabilitate și implicare socială, comunicare, spirit civic critic și constructiv, toleranță, nondiscriminare etc.); dezvoltarea capacității de a face deosebirea, în raport cu un anumit context, între „practici democratice” și „practici nedemocratice”, identificând exemplele de bune practici din diverse domenii.

Principiile generale ale dezbaterilor sunt reflectate în respectul față de coechipieri și față de echipele concurente,  manifestarea unui comportament civilizat, atât din punctul de vedere al competențelor de comunicare verbală, nonverbală și paraverbală, cât și din perspectiva ținutei vestimentare, responsabilitatea de a cerceta în amănunt tema dezbaterii, pentru a descoperi informații relevante despre subiect și argumente valide, documentarea atentă în colectarea de dovezi și utilizarea corectă a acestora, folosirea, într-o manieră corectă, a faptelor și opiniilor menționate de alții, fără a distorsiona cu bună știință informația.

Dezbaterile se desfășoară conform formatului World Schools adaptat, fiind un tip de dezbatere academică. La o dezbatere participă două echipe alcătuite din câte trei membri, dintre care una trebuie să susțină și cealaltă trebuie să nege/combată tema pusă în discuție (moţiunea). Aceste două echipe sunt denumite „echipa afirmatoare” sau „Guvern”, respectiv „echipa negatoare” sau „Opoziţie”. Abordarea de tip pro/contra dezvoltă participanților capacitatea de analiză a problemelor controversate și ajută la obținerea unor imagini nedistorsionate de prejudecăți. Echipele au posibilitatea de a interacționa prin schimburi de întrebări sau prin intervenții punctuale.

La Olimpiada Națională de dezbateri pentru juniori, au participat echipaje din trei unități de învățământ:

  1. Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, echipă coordonată de prof. dr. Loredana Zbîncă,
  2. Școala Gimnazială „Iustin Ilieșiu” Anieș, prof. coordonator, Ana Maria Ureche,
  3.  Școala Gimnazială „Viorel Nimigeanu”  Nimigea de Jos, echipă coordonată de prof. Carmen Monica Szekely.

Moțiunile dezbătute de elevii de nivel gimnazial, la etapa județeană au fost:

Moțiunea 1: „Acest Parlament, ca minor, ar oferi acces părinților/tutorilor legali la toate conturile din mediul online.”

Moțiunea 2: „Acest Parlament crede că fiecare gospodărie ar trebui să fie obligată să își diminueze consumul de energie prin măsuri sustenabile.”

La Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat” au participat:

secțiunea DEBUTANȚI:

  1. Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, coordonator prof. dr. Loredana Zbîncă
  2. Colegiul Tehnic „INFOEL” Bistrița, coordonator prof. Iuliana Matean
  3. Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean, coordonator prof. Nelia Nicula
  4. Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean, coordonator prof. Emeșe Cîmpean
  5. Liceul Teoretic „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, coordonator prof. Adriana Pop
  6. Liceul Teoretic „Solomon Haliță” Sângeorz Băi, coordonator Ana Maria Ureche

Secțiunea AVANSAȚI:

  1. Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, coordonator prof. dr. Loredana Zbîncă
  2. Colegiul Tehnic „INFOEL” Bistrița, coordonator prof. Iuliana Matean
  3. Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean, coordonator prof. Nelia Nicula
  4. Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean, coordonator prof. Emeșe Cîmpean
  5. Liceul Teoretic „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, coordonator prof. Adriana Pop
  6. Liceul Teoretic „Solomon Haliță” Sângeorz Băi, coordonator Ana Maria Ureche

Moțiunile transmise de Ministerul Educației și Cercetării pentru elevii de liceu au fost: Pentru secțiunea „Debutanți”:

  1. „Acest Parlament regretă că rețelele sociale (Facebook, Tiktok, X, Instagram etc.) au înlocuit mijloacele tradiționale ca sursă dominantă de știri.” 
  2. „Acest Parlament crede că viziunea educaţională actuală ar trebut să prioritizeze motivaţia intrinsecă în detrimentul celei extrinseci.”

Pentru secțiunea „Avansați”, moțiunile sau temele de dezbateri au fost:

  1. „Acest Parlament ar interzice arta creată de Inteligența Artificială.”
  2. „Acest Parlament consideră că țările în curs de dezvoltare ar trebui să adopte politici economice care să descurajeze explozia urbană.”

Doamna inspector școlar pentru proiecte educaționale, prof. dr. Doina Macarie a anunțat sponsorii acestei etape județene a olimpiadei: SC „AMICII BUILDING” SRL și ASOCIAȚIA „ESENTZA”. I-a mulțumit domnului Nicolae Gîvan, manager al SC „AMICII BUILDING” SRL, pentru susținerea financiară a acestor două competiții școlare, gest prin care dovedește că susține educația și excelența în educație. „Implicarea comunității și a mediului economic ne dă curajul de a continua să pregătim elevii pentru ca ei să poată face față oricăror provocări. Domnul Nicolae Gîvan se dovedește și un „constructor de caractere”.

A adresat mulțumiri domnului director, prof. Cristian Pop, doamnei director adjunct, prof. drd. Emeșe Cîmpean și doamnei prof. Nelia Nicula, director de turneu în această ediție, pentru modul în care au găzduit aceste două competiții valoroase. A mulțumit colegilor profesori din școală pentru sprijinul și timpul investite în buna organizare a evenimentului.  

Doina Macarie i-a îndemnat pe elevi să adopte un comportament civic și să se implice în deciziile care îi privesc în mod direct. A felicitat coordonatorii echipelor, care au avut o misiune foarte dificilă, având în vedere caracterul transdisciplinar al acestor olimpiade care promovează valorile culturale și etice fundamentale, spiritul de fairplay, competitivitatea și comunicarea interpersonală și contribuie la formarea și dezvoltarea competențelor de gândire critică și de comunicare rațională, în spațiul public, precum și la formarea și dezvoltarea atitudinilor social-civice, democratice.

Doamna inspector școlar pentru management instituțional Marioara Felicia Bozga a apreciat evoluția participanților și a subliniat că implicarea în concursuri și activități extrașcolare le deschide elevilor noi oportunități, având în vedere că aceste două competiții se adresează elevilor din învățământul gimnazial, clasele a VII-a și a VIII-a, dar și liceal, public și particular din România, care au posibilitatea de a-și desăvârși competențele de comunicare, de argumentare persuasivă și de gândire critică. Doamna inspector a surprins scopul olimpiadei care constă în cultivarea unei atitudini raționale și conștientizarea valorilor cetățeniei active și democratice, prin înțelegerea realităților sociale, susținerea dialogului interetnic și a nondiscriminării, exersarea atitudinii tolerante și deschise față de semeni.

Într-o atmosferă emoționantă, au fost acordate premii și mențiuni, cu respectarea regulamentelor în vigoare, iar elevii calificați vor participa la etapele naționale, desfășurate în perioada 15-18 mai 2025, la Târgu Jiu, județul Gorj (clasele VII-VIII) și 23-30 aprilie 2025, la  Târgoviște, județul Dâmbovița (clasele IX-XII).

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5