Prof. Daniela Hăngănuț: Fizica la Liceul Teoretic ,,Radu Petrescu” Prundu Bârgăului

Anul școlar 2023-2024 a adus împliniri și realizări în cadrul catedrei de fizică de la Liceul Teoretic ,,Radu Petrescu” din Prundu-Bârgăului.

Astfel, în cadrul Competiției de proiecte în domeniul energiei, Techallange secțiunea elevi, au fost selectate un număr de două proiecte cu temele: Moara de apă și Valorificarea eficienței energetice pentru un mâine mai ecologic pentru participarea la faza finală a competiției, organizată la Universitatea Politehnica din București în perioada 9-10 noiembrie 2023.

Proiectul Moara de apă a fost realizat de elevii  Tomoroga Liviu Grigorie din clasa a X-a A și Trișcă Alexandru din clasa a IX-a A, iar proiectul Valorificarea eficienței energetice pentru un mâine mai ecologic  a fost realizat de elevele Cornea Emilia Maria, Mateșan Maria Costina Florena și Bodașcă Anamaria din clasa a X-a B. Ambele proiecte au fost coordonate de prof. Hăngănuț Daniela.

În urma prezentării proiectelor și a jurizării, a fost acordat premiul special Eliza Leonida Zamfirescu proiectului Valorificarea eficienței energetice pentru un mâine mai ecologic. Acest premiu ajunge pentru a doua oară consecutiv la eleve din liceul nostru.

La etapa județeană a Olimpiadei de creativitate științifică ONCS, organizată de Ministerul Educației, secțiunea Științe aplicate, seniori, echipa formată din elevii Tomoroga Liviu Grigorie din clasa a X-a și Trișcă Alexandru din clasa a IX-a, ambii de la profilul matematică-informatică, cu proiectul  ApaRena:Reînvierea Tradiției, coordonată de prof. Hăngănuț Daniela, au obținut locul I și au reprezentat județul Bistrița-Năsăud la faza națională care s-a desfășurat în perioada 29 mai-2 iunie 2024, la Suceava.

În perioada 19-23 aprilie 2021 am participat la programul online pentru profesori români, fiind profund impresionată de multitudinea informațiilor aflate în timpul prezentărilor și a turului virtual la ATLAS, de la CERN (Geneva, Elveția).

În luna martie a anului școlar 2023-2024, d-na inspector de fizică prof. Bălan Daiana Camelia, a distribuit tuturor profesorilor de fizică din județ anunțul de selecție  “CERN Romanian Teacher Programme”, program cu totul nou, dedicat profesorilor de fizică din învățământul preuniversitar liceal care va avea loc la CERN (cel mai mare centru de cercetare din lume în domeniul fizicii particulelor elementare-Geneva, Elveția) în perioada 9—14 iunie 2024.

Am aplicat și mi-am dorit să am șansa de a participa la evenimentul organizat sub egida European Organization for Nuclear Research (CERN). Selecția a fost realizată de către o comisie internațională formată din cercetători și cadre didactice din România și de la CERN, am fost admisă alături de alți 24 profesori de fizică din România.

Programul a fost coordonat de Facultatea de Fizică, Universitatea din București, alături de cercetătorii din grupul ATLAS/CERN-Romania din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și grupul “Education, Communication and Outreach” CERN.

În cadrul sesiunilor și atelierelor au fost prezentate temele de cercetare abordate la CERN inclusiv contribuția României, dar și noțiuni introductive de fizica particulelor elementare, și activități (cu materiale suport) ce pot fi abordate cu elevii. Sesiunile de prezentare, vizitele și atelierele au fost susținute de cercetători renumiți, români și străini și cadre didactice universitare care colaborează sau își desfășoară activitatea la CERN (Synchrocclotron & ATLAS control room, Magnet Test Facility Hall SM18 & CERN Control Centre, Dark matter, Particle Physics, Cloud Chamber Workshop & Exhibitions, Synchrocyclotron.)

După experiența de la CERN, doresc să devin unul dintre ambasadorii care să transmită subiectele abordate și generațiilor viitoare de fizicieni, ingineri, specialiști IT și să împărtășesc elevilor noțiuni introductive de fizica particulelor elementare, detalii despre acceleratoarele de particule, eficacitatea muncii în echipă și deschiderea întregii comunități a oamenilor de știință.

Prof. Daniela Hăngănuț

Liceul Teoretic ,,Radu Petrescu” Prundu Bârgăului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5