Prof. Daniela Hăngănuț: Laureați ai Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică
Olimpiada de creativitate științifică ONCS, se desfășoară în conformitate cu Legea Educației Naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare și Metodologia-cadru de organizare şi desfășurare a competițiilor școlare aprobată cu OM nr. 3035/10.01.2012 cu modificările și completările ulterioare, introduse prin OMEN nr. 4203/2018 și OMEN 3015- 2019, este organizată de Ministerul Educației (ME) în colaborare cu universități din România, societăți științifice și organizații profesionale cu rezultate deosebite în domeniul creativității științifice, a inventicii şi inovării.
ONCS, indiferent de etapă, respectiv categorie de vârstă, este organizată pe următoarele secțiuni tematice:
A. Științe fundamentale include proiecte din domeniile: biologie, chimie, geografie, fizică, managementul mediului şi al ecosistemelor, matematică aplicată sau domenii interdisciplinare ale științelor enumerate;
B. Științe aplicate include proiecte din domeniile: inginerie mecanică, energetică şi termotehnică, electrotehnică şi electronică, echipamente şi tehnologii de măsurare sau monitorizare, sisteme automate, sisteme autonome sau controlabile de la distanță ce îmbină parte mecanică și/sau electrică și/sau electronică, reciclare, economie, etc.
C. Tehnologia informației include proiecte din domeniile: știința calculatorului, algoritmi, inteligență artificială, Internet şi comunicare, aplicații software, software pentru sisteme automate, autonome sau controlabile de la distanță, etc.
Județul Bistrița-Năsăud a fost reprezentat la etapa națională, secțiunea Științe fundamentale ambele categorii. Juniori, echipa formată din elevii Niț-Cioată Andrei și Man Lucian, de la Școala Gimnazială ,,Ștefan cel Mare” Bistrița coordonator prof. Miclea Eugenia și seniori, echipa formată din elevele Hasnăș Denisa și Lucin Adela Gabriela din clasa a XI-a, profil științele naturii, de la Liceul Teoretic ,,Radu Petrescu” din Prundu-Bârgăului coordonate de prof. Hăngănuț Daniela.
Etapa națională a ONCS s-a desfășurat în perioada 5-9 iulie 2023, la Suceava.
După jurizare, senioarele au obținut mențiune acordată de Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava și cupă, acordată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, juniorii au urcat pe podium obținând premiul II și cupă, acordată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Menționez că este prima participare a elevilor din județul nostru la această olimpiadă. Sperăm să fie un impuls pentru elevi, să aibă curaj și motivare să participe și în anii următori, mai ales că este o competiție care promovează parteneriatul, lucrul în echipă.
Impresii legate de ONCS: ,,Pentru mine, perioada petrecută la Suceava a însemnat cunoaștere, dezvoltare, socializare și prietenii. Zilele petrecute acolo au trecut repede, dar au fost încărcate de zâmbete și bucurie. Am vizitat Mănăstirea Voroneț și Cetatea de Scaun a Sucevei și am cunoscut o părticică din vasta istorie a Moldovei. La Universitatea ,,Ștefan cel Mare", în cadrul olimpiadei, am fost impresionată de celelalte proiecte și am descoperit ramuri noi ale creativității. Partea cea mai frumoasa a acestei ,,călătorii" a fost că am legat prietenii care sper ca vor fi trainice. Am trăit o experiență de neuitat de care îmi voi aminti cu drag pe parcursul anilor!” - relatează eleva L.A.
,,Am avut puține emoții la început, legat de această perioadă a olimpiadei, dar s-a dovedit a fi cea mai frumoasă experiență din viața mea. Am cunoscut oameni noi, am legat prietenii, am văzut copii extrem de pasionați de ceea ce fac și am avut de la toată lumea câte ceva de învățat. Deși nu a fost locul întâi la concurs, a fost locul întâi la experiențe de viață. După această perioadă am învățat, că dacă faci ceva cu pasiune și muncești zilnic o să reușești să ajungi unde îți propui.”-mărturisește eleva H.D.
,, O olimpiadă diferită de altele, mi-am făcut prieteni noi și am avut o experiența frumoasă!” – declară elevul M.N.
,, Experiența pe care am trăit-o în această olimpiadă a fost unică. Am învățat lucruri noi de la alți participanți, mi-am făcut prieteni noi și am văzut proiecte interesante. Sper să pot participa și anul viitor și să am din nou o experiență frumoasă.” -spune elevul N.C.A.
,, Participarea fiului meu la această olimpiadă a reprezentat o oportunitate deosebită de a cunoaște copii care au aceeași pasiune pentru știință și cu aceeași dorință de cunoaștere, pentru a schimba idei și chiar de a crea relații de durată. Pentru noi ca părinți a fost o experiență unică, cu atât mai mult că toată munca depusa de copii și timpul alocat pentru studiu au fost răsplătite la final. Îi mulțumim d-nei prof Eugenia Miclea pentru sprijinul acordat copiilor, d-nei Daniela Hăngănuț pentru grija purtată pe toată perioada desfășurării concursului și desigur organizatorilor pentru șansa dată elevilor de a-și face cunoscute proiectele.” –povestește unul dintre părinți.
Felicitări participanților la olimpiadă!
Citiţi şi:
- Prof. Daniela Hăngănuț: Fizica la Liceul Teoretic,,Radu Petrescu” Prundu Bârgăului
- Bistriţa găzduieşte Olimpiada de limbă germană maternă
- Larisa Taloș, clasa a VII-a: Orele de excelență pentru limba engleză m-au ajutat foarte mult în obținerea rezultatului de la olimpiadă
- Bistriţa găzduieşte Olimpiada Naţională Interdisciplinară Ştiinţele Pământului
- Olimpiada Națională de Limbi Slave Materne- Cehă, Sârbă și Slovacă- la Bistrița, 26-29 aprilie, 2024
Adaugă comentariu nou