Prof. dr. Nicolae Felecan: Conferința Națională „Text și discurs religios”, la Rodna
În zilele de 10-12 mai 2018 a avut loc în comuna Rodna, județul Bistrița-Năsăud, Conferința Națională „Text și discurs religios”, ediția a IX-a, dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire. Au participat profesori universitari și cercetători din toate marile centre universitare: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Sibiu, Baia Mare.
Am remarcat, anul acesta, și prezența IPS Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a celebrat, înainte de deschiderea Conferinței, un Te Deum, alături de înalți ierarhi, la Biserica Ortodoxă din Rodna.
După deschiderea oficială, care a avut loc la Căminul cultural, neîncăpător de această dată, alături de oficialități locale, județene și naționale, a luat cuvântul și Înalt Preasfinția Sa Andrei, care a amintit printre făuritorii României Mari și pe George Pop de Băsești, Iuliu Maniu și episcopul Iuliu Hossu. După-amiaza s-a încheiat cu lucrările în plen, susținute de prof. dr. Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Române, Scrisul religios și unitatea limbii române, prof. dr. pr. Ioan Chirilă, Înțelepciune și unire/Unitate acțională în Sf. Scriptură și în istoria națională a românilor, conf. univ. dr. pr. Constantin Necula, Principii ale pedagogiei comunicării religioase astăzi.
Ziua de 11 mai a fost dedicată lucrărilor pe secțiuni: Retorica textului / discursului religios, Traducerea textului sacru, Literatura și sacrul. În total au fost planificate 31 de lucrări, care au acoperit o paletă vastă de probleme: Ficțional și sacru; Sacrul în discursul politic de la 1 decembrie 1918; Cultura ecleziastică, făuritoare și păstrătoare a unității de limbă și neam; Retorica discursului profetului Ieremia; Construcție și interpretare în rugăciune; Interpretări sociolingvistice ale unui text administrativ emis de instituții bisericești; Argumente bazate pe autoritate în discursul religios; „Sfârșitul neînfruntat” al vieții sau despre necesitatea înnoirii limbajului liturgic românesc; Traducere și exegeză; Terminologie religioasă în Lexiconul de la Buda; Lexicul religios din gramatica lui Ioan Piuariu-Molnar; O metaforă pierdută: Corpul este o construcție solidă; Veche terminologie religioasă în dicționarul lui Teodor Corbea; Verba sentiendi în Ioan, 1:1; Reformele bisericești din vremea lui Cuza-Vodă; Biblia și proverbele populare; Convertirea fracturismului la mistica isihastă a „lirismului elementar”; V. Voiculescu sau redescoperirea tradiției; Incertitudinile cunoașterii și beatitudinea splendorii. N. Steinhardt și regăsirea timpului paradiziac; Scara raiului în iconografia bisericilor mănăstirești din Țara Românească și Moldova; Reflexe filozofice și teologice în lirica lui Lucian Blaga; Imaginarul religios în proverbul românesc etc.
Varietatea subiectelor prezentate și discuțiile pe marginea lor au creat o atmosferă de autentică dezbatere științifică, incitantă și stimulatoare, motiv de viabilitate a acestei Conferințe.
Nu putem omite nici surpriza zilei de 12 mai, drumeție și picnic în Parcul Național Munții Rodnei, Poiana cu narcise din Masivul Saca, la altitudinea de 1600 m. Narcisele, acum în floare și răsfirate pe o suprafață de 5 ha, oferă o imagine inedită, care, cu greu, se poate uita.
Reușita deplină a manifestării s-a datorat și minunatelor gazde, prof. Vali Ganea, directorul Liceului Tehnologic „Florian Porcius” și întregului colectiv de cadre didactice, domnului Valentin Grapini, primarul comunei Rodna, care ne-a arătat o comună frumoasă și modernă, demnă de secolul XXI și care împreună cu doamna Lenuța Iugan, președintele Asociației de părinți, au asigurat suportul financiar în realizarea acestui eveniment.
Prof. dr. Nicolae Felecan
Citiţi şi:
- (Foto) Rodna găzduieşte un eveniment, în premieră, în mediul rural. Mitropolitul Andrei, pe Valea Someşului, alături de academicianul Gh. Chivu, universitarii Ioan Chirilă și Constantin Necula. A început ediţia a IX-a a Conferinţei TDR
- FILE DE ISTORIE PENTRU RODNA
- Mitropolitul Andrei, academicianul Gh. Chivu, universitarii Ioan Chirilă și Constantin Necula vin la Rodna. Conferinţa TDR, pentru prima dată în mediul rural
- Director Vali Ganea: Organizarea Conferinţei Naţionale „Text şi discurs religios” la Rodna trădează felul în care noi am înţeles să omagiem 100 de ani de România
- Rodna: Conferință Națională "Text și discurs religios", ediția a IX-a,proiect finanțat nerambursabil din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud
Adaugă comentariu nou